Huszonegy év után jutottak pénzükhöz a húsiparosok

Kis-Magyarország

A két évtizede csődbe ment Solami Húsipari Rt. egykori dolgozóit fizetik ki, de a beszállítók és a kistermelők még mindig várnak a pénzükre.

December elején rövid, közleményszerű bejelentés jelent meg a Szolnoki Húsüzem emlékoldal nevű közösségi oldalon. A közlemény az egykori helyi húsüzem, a Solami dolgozóinak szólt. Ezek szerint a napokban a 21 éve tartó felszámolási eljárásnak köszönhetően újabb kifizetésre számíthatnak a volt dolgozók az elmaradt munkabérből és a bér jellegű juttatásokból. Ezzel lezárult egy történelmi léptékű felszámolás.

Huszonegy év nem kis idő, így aztán nem véletlen, hogy közlemény úgy folytatódik, sajnos már a követelők közül többen elhunytak, így a törvényes örökösöknek kell eljárni ebben az ügyben. Javasolják a cégbírósággal történő kapcsolatfelvételt.

A Solami ügye a legújabb kori magyar gazdaságtörténet egyik rendkívül érdekes esete, kórtörténete, ami az Antall-kormánytól a Postabankon és a Kúrián át parlamenti csatározásokig, újságcikkekig és perek megszámlálhatatlan során át húzódik. Hogy mennyi per után fizetnek a volt dolgozók egy részének, akiknek még fennálló követelése van, azt az is jól jelzi, hogy sok-sok éve megnyerték az erről ítélkező pert, ami után még tovább folyt a pereskedés.

A Solami hosszú történetéből most néhány fontosabb epizódot villantunk fel Bordács Ferenc, az egykori cég minőségi ellenőre, az üzemi tanács elnöke, a felügyelőbizottság tagja segítségével.

 
Az egykori Solami helyén ma a Kaiser Food működik
Fotó: A szerző felvétele

Az Antall-kormány 1992-ben meghirdette az MRP-t, azaz a Munkavállalói Részvény Programot. A szolnoki Solami így szeletelődött fel több részre is, amiben a dolgozóknak, a termelőknek, de még az önkormányzatnak is volt részesedése. A cég már ekkor jelentős adósságállományt halmozott fel, amit megvásárolt a Bankár Kft., majd érkezett 1998 körül Zöld Gyula a maga cégbirodalmával. Ennek húsipari cégein kívül része volt a Terimpex és a Fázis Rt. Feltehetően már akkor többmilliárdos hitelállományt görgetett a cég a Postabanknál.

Ezzel egyidőben azonban az első Orbán-kormány azt határozta el, hogy rendbe teszi a Postabankot. Innentől kezdődtek a bajok, ugyanis kiderült, a Postabank követeléseit kezelő Reorg Faktor, illetve a Reorg Apport kirántotta a szőnyeget a cég alól.

"Dőlt a dominó" - mondja Bordács Ferenc. Zöld Gyuláék cégbirodalma összeomlott forgótőke hiányában. Bezárt a szekszárdi húsipari üzem, majd következett a szolnoki és a ceglédi. Felszámolások és követelések hosszú sora következett, amiben még a felszámolót is felszámolták. Volt itt minden, mint a búcsúban: feljelentés, vezetők kirúgása, állítólagos fenyegetések, ígéretcunami, gazdatüntetés, a ceglédi üzem blokádja, az üzemi tanács és a szakszervezet egymás elleni küzdelme, munkaügyi perek sokasága, csődeljárás, letartóztatás, Zöld Gyula és fia elítélése. Az egykori üzemi tanácsi elnök szavai szerint csak Szolnokon 540 dolgozó munkahelye, megélhetése vált a semmivé a Solami összeomlásával, a több mint ezer kistermelőről nem is beszélve.

A Solami története számokban

A Solami Húsipari Rt. az 1990-es években Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik meghatározó vállalkozása volt. Több száz kistermelővel, belföldi és külföldi cégekkel állt kapcsolatban. A pénzügyi nehézségek már az ezredfordulóra folyamatossá váltak. 2000 januárjában több hitelező is felszámolási kérelmet nyújtott be az rt. ellen, ugyanakkor a cég postabanki hitelét átvevő Reorg Apport Rt. végrehajtást kezdeményezett.

A végrehajtások kezdetekor a Solami Rt. megközelítőIeg 2 milliárdos eszköz főösszeggel rendelkező nagyvállalat volt, de az adósságállománya elérte az 1,95 milliárd forintot. A 2000 tavaszán lezárult végrehajtás a cég teljes vagyonának elvesztéséhez vezetett, ami ezen túlmenően több száz kistermelő család megélhetését is veszélybe sodorta. A helyzetet jól jellemezte, hogy a Solami már 1999-re vonatkozóan sem készített sem mérleget, sem adóbevallásokat.

A felszámolásban nyilvántartott hitelezői igények összege meghaladta a 650 millió forintot, ezt több mint 1800 hitelező várta. Ebből a kistermelők száma közel 1200 volt. A felszámoló több mint 600 folyamatban lévő peres ügyet örökölt, ezek nagy része a dolgozók és kistermelők által indított követelés volt. A dolgozók bérkövetelése a járulékokkal együtt meghaladta a 200 millió forintot.

Bordács Ferenc kiemelte: a számtalan érdekesség közül is kuriózumnak számít, hogy állítólag addig nem volt Magyarországon olyan cég, ami munkabért úgy nem fizetett dolgozóinak, hogy közben állományban tartotta őket, ugyanis nem volt hajlandó felmondani nekik. Több mint 300 dolgozó azonban rendkívüli felmondással élt, de több mint 200 dolgozó nem ezt utat választotta. Kivártak, hátha jön valami csoda. Mivel csak papíron létezett a cég, az alkalmazottak több mint négy hónapig nem kaptak bért, de munkanélkülivé sem válhattak, ezért segély sem járt nekik.

Most azonban megkapják a még fennálló követelésük egy bizonyos százalékát, amihez 21 év alatt több tételben jutottak hozzá.

 

De ők is csak azért juthattak pénzhez, mert úgynevezett A kategóriás követelők voltak, vagyis a követelési lista elején álltak.

Volt egy hozadéka is a Solami-ügynek, ez pedig az, hogy jogszabályt módosítottak miatta. Immár ugyanis felszámolás esetén hamarabb juthatnak hozzá elmaradt járandóságaikhoz a dolgozók a bérgarancia alapból. A dolgozók tehát valahogy pénzhez jutottak, ám a beszállítók és kistermelők továbbra is várhatják jogos jussukat.

Az egykori szolnoki húsipar területén most is folyik termelés. A Solami egyben tartott és megmentett eszközállományát megvette a Debrecen Hús, majd egy szlovák céghez került, jelenleg egy amerikai-kínai vállalaté. Kizárólag penészes szárazárut állít elő mintegy150 dolgozó.

(Címlapképünkön: a Solami egykori üzemének víztornya. Forrás: Szolnoki Húsüzem Emlékoldal Facebook)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk