Exképviselő fenyegette meg a makói politikust

Kis-Magyarország

„Szájba váglak úgy, hogy ëgy fogad nem fog maradni, ezt értöd?”

Feljelentést tett a Makói Rendőrkapitányságon Mucsi Tamás (DK) makói önkormányzati képviselő, mert november 18-án telefonon megfenyegették.

Mucsi a beszélgetésük egy részét fölvette, ami ellen a hívónak a jelek szerint nem volt kifogása.

„Hónap mögfoglak, te kurva. Vöhetöd hangfölvételre is, szaladhatsz a rendőrségre is. Én nem ilyen pancser fideszös képviselő vagyok Makórul. Szájba váglak úgy, hogy ëgy fogad nem fog maradni. Ezt értöd?” – mondta a férfi.

Mucsi Tamás készüléke kiírta a hívó nevét: ismerősök, az illető régebben tagja volt a roma nemzetiségi önkormányzatnak.

A beszélgetés úgy folytatódott, hogy a hívó a képviselő testi adottságaira tett megjegyzéseket, és azt mondta, Mucsi Tamásnak három perce van, hogy törölje a legutóbbi Facebook-posztját. Megint megígérte, hogy meg fogja ütni: „úgy, hogy hat hétig szívószálazol”. Nyomatékul közölte: „háromszó’ vótam börtönbe’, én most mögijedök attul, hogy rám hívsz ëgy rendőrt?” A képviselő néha közbeszól, keresztnevén szólítja a hívót, megkérdezi, tényleg ő beszél-e.

A makói ellenzéki képviselő a Narancs.hu kérdésére elmondta, miért most, majdnem egy hónap múlva tett feljelentést: „Nem szeretek bíróságra járni, az ilyen helyzeteket mérlegelni kell, és a helyén kezelni. A minap viszont, ahogy a Tescóban voltam, láttuk egymást. Ahogy észrevett, elkezdett kiabálni, elindult felém, a körülötte állók fogták le. Lehet, hogy ha négyszemközt találkozunk, nekem jött volna. Ezért mentem be a rendőrségre” – mondta Mucsi Tamás, aki a DK jelöltjeként Márki-Zay Péterrel szemben indult az ellenzéki előválasztáson a hódmezővásárhelyi-makói választókerületben.

 
Mucsi Tamás (jobbról) és Márki-Zay Péter az ellenzéki előválasztást megelőző választókerületi vitában, Hódmezővásárhelyen, a Partizán videóján
 

A képviselő felidézte, telefonbeszélgetésüket kommentvita előzte meg a közösségi oldalon, a Makón élekből kitiltottak nevű csoportban (amelyet azok hoztak létre, akiket a Makón élek nevű zárt csoportból kitiltottak). Mucsi azt mondta, a telefonálót kommentjeinek stílusa miatt kitiltatta a Makón élekből kitiltottak csoportból.

„Az a hangfelvétel, amit Tamás fölrakott a Facebookra is, csak egy rövid részlete a közöttünk lezajlott beszélgetésnek. Sokkal több mindenről volt szó, és provokált is engem” – mondta a Narancs.hu-nak a telefonáló, arra a kérdésre, miért kell ilyen stílusban intézni egy vitás ügyet. – „Én is voltam a rendőrségen, és én is feljelentést fogok tenni, mert én már nem vagyok közszereplő, és amit Tamás állított nyilvánosan a cégből való távozásomról, nem igaz. Én egyszerűen eladtam a tulajdonrészemet.”

Azt is mondta, nem csak a közéletből ismerik egymást. Festő, és járt vásárolni Mucsiék boltjába. Volt olyan, hogy elhozhatta az anyagot hitelbe, azzal, hogy később fizeti ki. Szerinte az önkormányzati képviselő számított rá, hogy ő és az ő családja, rokonai ezért támogatni fogják a választáson.

Olyan szerinte nem történt, hogy találkoztak volna a Tescóban. 

Miután nyilatkozott lapunknak, ismét többször is hívta Mucsi Tamást. Aztán küldött neki egy üzenetet, amit a képviselő továbbküldött a Narancs.hu-nak:

 
 
 

Mucsi a hitelben vásárlásról azt mondja, ennek nincs köze a fenyegetéshez, sem a legutóbbi önkormányzati választásokhoz, sem ahhoz a poszthoz, amit az az ember a fog kiverésével fegyegetve le akart vetetni a közösségi oldalról. A festő idén márciusban tényleg vásárolt a boltjukban 10 ezer forint értékben, és azt mondta, otthon maradt a tárcája, de rögtön hozza vissza a pénzt, a boltban dolgozók pedig erre tényleg számítottak is. Az új számára, hogy a festő ezek szerint elismeri a tartozását.

„Tekintve, hogy az üzletben minden napszakban többen vannak műszakban, így erre van tanú. Ugyanakkor érdekesnek találnám, hogy ha ő tartozik, akkor miért ő akarja kiverni a fogaimat?" – mondja Mucsi. Hozzáteszi: ő a teljes hangfelvételt bevitte a rendőrségre, és a narancs.hu-nak is elküldte ugyanazt. 

 A korábbi nemzetiségi képviselő eredetileg ezt – az egyébként nem róla szóló – posztot szerette volna levetetni Mucsival:

Mucsi Tamás a makói közterületi fűnyírással megbízott cég egyik tulajdonosának, a nemzetiségi önkormányzat elnökének, Petrovics Attilának a vagyonnyilatkozatát kifogásolta, amit az elnök utóbb módosított. Azt sem tartja rendjénvalónak, hogy a cég – amelynek Petrovics mellett egy másik nemzetiségi képviselő, Farkas Tamás is tulajdonosa – lényegében önkormányzati megbízásokból, közpénzből él. A DK-s képviselőnek az a meggyőződése, hogy a városi önkormányzat nem a legjobb ajánlatot választotta, amikor a közterületi fűnyírásra is ezt a céget, a Gold-PEFA Kft.-t választotta a közbeszerzésen.

A munkára egy kápolnásnyéki, egy tiszaszigeti és egy hódmezővásárhelyi cég adott be ajánlatot a makóin kívül. A tiszaszigeti a dokumentumok tanúsága szerint utóbb közölte, hogy a meghosszabbított ajánlati kötöttség időtartamára már nem tartja fenn az ajánlatát. A hódmezővásárhelyi cég pályázata nem felelt meg a kiírás feltételeinek, az egyik dokumentumra 9 forintos, a másikra 9,50 forintos négyzetméterenkénti árat írt. A kápolnásnyéki cég ajánlatában az elbírálás dokumentumai szerint nem volt egyértelmű, hogyan számolta ki a nettó fajlagos önköltség és a bruttó fedezet összesítéseként a 10 forintot. Az sem derült ki, milyen alvállalkozót bízott volna meg, a teljes mennyiségre vetített árral sem kalkulált. Annak pedig makói vonatkozásban nem volt jelentősége – olvasható az egyik dokumentumban –, hogy a cég a Magyar Közút Zrt. megbízásából több millió négyzetméteren végez ilyen munkát.

A nyertes makói Gold-PEFA Kft. négyzetméterenként nettó 15 forintért vállalta a munkát.

A vásárhelyi Hódpress portál azt tette szóvá, hogy összesen 35 millió forintért megbízott kft. 2020-as pénzügyi beszámolója még nem volt elérhető júliusban az Igazságügyi Minisztérium céginformációs honlapján, pedig május 31-éig be kellett volna nyújtani ezt a dokumentumot.

„Mi korrekt, beszélő viszonyban vagyunk Mucsi Tamással. Nem szeretném, ha összemosnának minket azzal, aki ebben a történetben szerepel, mert már nem tagja az önkormányzatnak és a cégnek sem résztulajdonosa” – mondta a Narancs.hu kérdésére Farkas Tamás. A munka elnyeréséről azt mondta, nyílt közbeszerzésen indultak és nyertek. – „Mi ezzel makói hátrányos helyzetű embereknek adunk munkát, nem csak romáknak. Sokan vannak, akiknek nincs végzettségük ahhoz, hogy elhelyezkedjenek, közülük soknak hiteltartozása van, nagyon nehéz helyzetbe került. Rajtuk így, munkával lehet segíteni, hogy ne a segélyért álljanak sorba. Ez a formája a segítségnek működik: a makói kandallógyárhoz, a Váll-kerhez is vittünk dolgozni embereket, akik megállják ott a helyüket.

(Címlapképünkön a makói városháza)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk