Késve, drágán és hanyagul: a pályázati vécé esete Balatonszemesen

Kis-Magyarország

Idén júniustól, szezonkezdettől kellett volna üzemelnie a balatonszemesi Hullám utcai szabadstrandon „két szabadstrandi, szezonális mellékhelyiségnek, amely a családbarát és a mozgássérült igényeket is kielégíti, és amelynek tervezése a csatolt elvárások figyelembevételével a strand méretéhez és a rendelkezésre álló költségkerethez igazítva történt”. Nem sikerült az időpontot tartani, de a minőséggel és az árral is vannak problémák.

Lenne még az építményben „1 db baba-mama szoba az ahhoz szükséges berendezésekkel”. Mindez kis híján 30 millió forintba került. Ezt olvastuk a település honlapján. A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében nyerték a pénzt. 

A valóság ezzel szemben az, hogy idén nyáron a nevezett helyen építmény nem, csak egy mobilvécé állt. Pedig a projekt befejezésének határideje előbb május 31-e volt, amit utólag, a Közbeszerzési Értesítőben közzétett közlemény szerint június 15-re módosítottak. Helyiek beszámolója szerint még augusztusban sem volt kész a mellékhelyiség.

Sok volt a munka, nyilván. A csilivili, középen babaszobásra tervezett vécé helyén korszerűtlen, Europanel építmény állt. Ezt kellett volna máshová telepíteni a strandon, hogy a helyére felépíthessék az újat.

A tető gyerekmászóka lett

A feltehetően szakszerűtlen bontás során azonban ez a szerkezet összeomlott, és a kivitelező kénytelen volt, illetve lett volna helytállni, kulcsrakész másikat építeni helyette. Az átköltöztetett vécét nem a Hullám utcai strand területén, hanem  attól légvonalban több mint egy kilométerre, a Berzsenyi utca-Fráter utca kereszteződésénél, az úgynevezett Tuskó-öbölben kezdték el építeni, és biztos, ami biztos alapon rögtön az építési placc mellé pakolták a korhadt tetőt, úgy ahogy volt. Ezt a tetőt nyáron gyerekek  használták mászókának. „Legalább valamire jó volt, mert ahogy most van, a verebek sem mernek ráülni” – mondja informátorunk. És valóban kissé csálén áll a falakon.

 
Fotó: A szerző felvétele

Hosszas és szorgos munkával elkészült a tuskó-öbölbeli vécé 2.0, felkerült a tető is, ami most elég furcsa képet mutat. Nyílászáró gyanánt két bontott ajtót tettek be, a hátsó helyiségére már ajtó sem jutott, se szerelvények, se semmi. Jelenleg  a víz-és csatornahálózatra nincs rákötve, odabent néhány műanyag szerelvény áll dobozokban.

"Egyhamar nem lesz válasz"

Kerestük az ügyben a Magyar Turisztikai Ügynökséget. Szerettük volna megtudni, hogy a projektet ki és mikor vette át, ki volt a műszaki ellenőr, de írásbeli kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Megpróbáltuk a Kisfaludy program honlapján megkeresni az adatokat, de a 2020-as pályázati eredményeket (193 oldal) úgy tette fel az világhálóra az ügynökség, hogy az nem kereshető.

Ezért felhívtuk Balatonszemes polgármesterét, a Fidesz-KDNP színeiben indult Németh Kornélnét, aki elmondta, hogy valóban voltak kezdeti problémák a Hullám utcai strandra telepített vécével, de már minden rendben van, az építményt átadták. Kértük, hogy ha lehetséges, küldje át az átadási jegyzőkönyvet. Polgármesterasszony ekkor azt javasolta, hogy írjuk fel a projektmenedzser elérhetőségeit, és kérjük el tőle. Jeleztük, hogy ez nem hivatalos út, és a projektmenedzser nem köteles válaszolni a sajtónak. Ebben egyetértettünk. Megadtuk e-mail címünket, és megbeszéltük, hogy a hivatal elkéri a kért dokumentumot az illetékestől és elküldik. Korai volt a bizakodás.

Egy magát megnevezni nem kívánó civil ugyanis ugyanezeket kérdezte, de ő egy hónapja nem kap választ e-papíron benyújtott közérdekű adatigénylésére.

Néhány perccel később azonban meglehetősen enervált és számon kérő hangon kaptunk egy telefont Szatmári Ibolya jegyzőtől. Közölte, hogy írásban kérjük a pályázat záróanyagát. Megtettük, annak ellenére, hogy jegyzőasszony közölte, egyhamar nem lesz válasz. Pedig csak annyit kérdeztünk, mikor adták át készre a Hullám utcai szabadstrand vécéjét. Hozzávetőlegesen. Ezért megnéztük, a helyszínen, hogy mi a helyzet.

Ki volt a műszaki ellenőr?

A strand vécéje már áll, valamikor az ősszel készülhetett el. Legalábbis kívülről megfelelőnek tűnik; hogy belül mi van, azt nem tudjuk. Áramellátás valószínűleg nincs, mert az épület előtti fogadódobozból üres Bergmann-cső lóg ki. Lehet, hogy kéz kezet mos, de itt kézszárító nem működik, az biztos.

 
Fotó: A szerző felvétele

A kivitelező a siófoki székhelyű, 200 ezer forint törzstőkéjű, 2015-ben alapított Szekrényessy Szolgáltató Szociális Szövetkezet volt, ami siófoki forrásunk szerint gyakran tűnik fel fideszes beruházások körül.

Németh Kornélné elismerte, hogy voltak gondok a kivitelezővel, de úgy tudja, hogy a szövetkezet felszámolás alatt van, és véleménye szerint nem sokat lehet tenni a hiányosságok pótlása érdekében, bár jogásznak szóltak már. A tuskó-öbölbeli vécéépítkezés egyébként nem a kisfaludys projekt része, de annak a kivitelezését is a Szekrényessy Szövetkezet végezte.

Balatonszemes polgármestere tőlünk tudta meg, hogy a cég nincs felszámolás alatt,

él és virul, sőt egy siófoki szálloda körüli engedély nélküli építkezés munkálataiban is részt vettek.

A felépítményeket látva különösen érdekelt volna lapunkat, ki volt a műszaki ellenőr, ám mivel nem kaptuk meg a kért dokumentumokat, csak következtetéssel tudunk élni. A balatonszemesi képviselőtestület 2021. november 10-i ülésének hivatalos jegyzőkönyvében a műszaki ellenőr megválasztása pontnál ezt olvashatjuk: „Németh Kornél Antalné polgármester elmondta, hogy a műszaki ellenőr megbízását visszahozták a testület elé, mivel Kadlicskó Krisztián elfoglaltságra tekintettel a feladatokat nem tudja ellátni. Így azt visszavonta, az előterjesztés szerint javasolta Incze Domokost műszaki ellenőri feladatok megbízásával. A strand pályázat esetében nem volt minden gördülékeny, de ezt átbeszélték.”

Hozzátette, hogy „a környéken műszaki ellenőrből hiány van, nincs lehetőségünk válogatni”. Ebből sejthető, hogy a Witzmann Mihály siófoki fideszes országgyűlési képviselő környezetében rendszeresen feltűnő Incze Domokos balatonszabadi lakosról van szó a strandfejlesztési projekt esetében. Egyébként a két ajánlattevő közül nem Inczét választották műszaki ellenőrnek a szóban forgó újabb beruházásnál.

Vécé brutális áron

A helyiek közül többen nehezményezik, hogy a Szekrényessy Szövetkezet csak úgy lelépett és torzóban hagyta a Tuskó-öbölbe telepített illemhelyet. Valóban nem szép látvány, és úgy tűnik, az önkormányzat kénytelen lesz másik vállalkozót megbízni a félbehagyott munka befejezésével.

„A gyermekbarát WC, baba-mama szoba, illetve mozgáskorlátozott WC, mint fűtetlen gépészeti kialakítású helyiségekből álló épületegyüttes nettó alapterülete: 14,30 négyzetméter” – olvashatjuk a Közbeszerzési Értesítőben.

Ez 2 millió 95 ezer forint négyzetméterenként.

A korszerű fűtéssel és egyéb gépészeti kiegészítőkkel felszerelt kiváló fekvésű balatoni luxusapartmanoknál a négyzetméterár ennél kevesebb, mostanság 1,4 millió forint.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?