Indoklás nélkül rúgták ki az igazgatót, már ezt is lehet

  • narancs.hu
  • 2024. január 7.

Kis-Magyarország

A 423 diákot tanító szentesi egyházi iskola vezetőjének eltávolítása miatt szombat óta több mint 800-an tiltakoztak.

A január 2-án életbe lépett státusztörvény által megteremtett lehetőséggel élve, indoklás nélkül mondtak fel január 4-én Szentesen Karikó-Tóth Tibornak, a Kiss Bálint Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde igazgatójának – írja a szeged.hu.

A hírportál emlékeztet: a pedagógusok munkáját, helyzetét meghatározó jogszabályt tavaly júliusban fogadta el az Országgyűlés. Egyes részei szeptemberben léptek hatályba, más fejezetek most, januártól. Ilyen az a rendelkezés is, amely megengedi, hogy egyházi fenntartású iskolákban indoklás nélkül fel lehet mondani az igazgatónak. Az állami intézményeknél ugyanilyen helyzetben arra azért van lehetőség, hogy az érintettek hivatalos dokumentumban kérjenek és kapjanak indoklást a döntésről.

A Szentesi Nagytemplomi Református Egyházközség Presbitériuma, az említett intézmény fenntartója ezzel a lehetőséggel élt, még a téli szünet vége előtt leváltotta Karikó-Tóth Tibort, indoklás nélkül.

Az egyházközség Facebook-oldalán kiderül, hogy az a testület sem olyan régi, amely a döntést meghozta. Az új presbitérium sziveszterkor lépett hivatalba:

 A szentesi döntés a szülőket váratlanul érte, szombaton aláírásgyűjtésbe kezdtek. Az Ahang oldalán elérhető petíció kezdeményezői Fekete Károly református püspökhöz fordulnak.

„Szülőként és diákként ezúton fejezzük ki tiltakozásunkat a döntés ellen, mert meggyőződésünk, hogy Karikó-Tóth Tibor vezetése alatt az intézmény működése nem adhatott okot ilyen döntésre, nevezett személy szakmai és erkölcsi alkalmassága véleményünk szerint nem megkérdőjelezhető. Kifejezetten kérjük a döntés visszavonását, illetve amennyiben ez alapos indokból nem lehetséges, abban az esetben kérjük, hogy az intézmény fenntartói jogát a jövőben közvetlenül a Tiszántúli Református Egyházkerület gyakorolja” – olvasható a petícióban.

Fél tízig már több mint nyolcszázan csatlakoztak a kezdeményezéshez. 

Ez – mint a szeged.hu emlékeztet – azért jelentős szám, mert az iskolának 423 tanulója van.

Az intézménynek most ez az újévi jókívánság a Facebook-háttérképe:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk