A Kúria érti, a somogyi kormányhivatal nem, hogy mi az erotikus tánc

  • narancs.hu
  • 2024. január 7.

Kis-Magyarország

A kormányszerv a siófoki bulinegyed nyári éjszakai életét szabályozó valamennyi rendelkezést törvénysértőnek találta – a Kúria nem.

Sporthasonlattal élve döntő fölényt hirdetett ki a Kúria öt fős önkormányzati tanácsa a Siófok-kormányhivatal csatában, mégpedig a város javára. A Narancs.hu összeszámolta a múlt év végén született határozat indokolásából:

a siófoki bulinegyed éjszakai nyitvatartását szabályozó önkormányzati rendelet kilenc vitatott pontjából hét esetben a várost, két esetben a vármegyei kormányszervet „hirdette ki győztesnek”.

Már nem hírhedt

A híres-hírhedt siófoki Petőfi sétányról az elmúlt évek bűnügyi statisztikája alapján lassan lekerülhet a hírhedt jelző. Amikor a korábban a városban rendőrkapitányként szolgáló Lengyel Róbert polgármester lett (2014-ben, kétharmados szavazati aránnyal legyőzve a kereken húsz évig regnáló fideszes Balázs Árpádot), azonnal hozzákezdett a bulinegyed megrendszabályozásához, azzal a szlogennel, hogy a bulituristák helyett a családos turisták a kívánatosak a jövőben Siófokon. A 2014 és 2019 közötti ciklusban fideszes többségű városi képviselő-testülettel is el tudta fogadtatni a független polgármester: élőerős és kamerás őrzést-figyelést vezetnek a be a bulinegyedben, erre évente több tízmillió forintot áldozva a városi büdzséből. Az eredmény: a rendőrségi statisztika szerint míg 2015-ben még 345, 2016-ban már csak 92, 2017-ben pedig 59 bűneset történt ott az egész nyár folyamán. Az élőerős sétányőrzés az elmúlt nyarakon már meg is szűnt, a biztonságiőr-csapat „eltűnt”, már a rendőrség is megbirkózik a feladattal. Ezt jelzi az is, hogy a városi rendőrkapitány arról számolt be a képviselő-testület tavaly októberi ülésén: 2023 nyarán az előző szezonhoz képest is 20 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt a siófoki bulinegyedben.

Repohár, vécé, tánc

A városvezetés azonban ezzel együtt sem tett le a Petőfi sétány és környéke további „megrendszabályozásáról”, ezúttal már a közrend fenntartására, a köztisztaság javítására koncentrálva. A képviselő-testület (melyben 2019-ben az újrázó Lengyel Róbert polgármestert is jelölő Becsülettel Siófokért Egyesület képviselői kerültek kétharmados többségbe) 2022 márciusában fogadta el az új sétányrendet, mely szerint éjfél és hajnali 4 óra között csak azok a vendéglátó és kereskedelmi egységek tarthatnak nyitva, amelyek vállalják például limiter beépítését a zeneszolgáltatást nyújtó hangrendszerükbe, biztonságiőr-szolgálat alkalmazását, vagy éppen műanyag pohár helyett a visszaválható, úgynevezett repohár használatát.

De feltételként írta elő az önkormányzati rendelet azt is, hogy egyetlen üzletben, vagy teraszon sem végezhetnek közterületről látható módon erotikus táncos tevékenységet,

és rendeletbe foglalták az üzletek előtti járdaszakasz napi takarításának módját, valamint – mivel a tapasztalatok szerint e téren is akadnak hiányosságok némely vendéglátóegységnél – megfelelő számú illemhely biztosítását.

Magyaros csavar a történetben, hogy a szabályozás egyelőre sem a 2022-es, sem a 2023-as nyári szezonban nem tudott hatályba lépni, mert csak azt követően lesz érvényesíthető, ha a kormány hatályon kívül helyezi a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi törvény egy ide vonatkozó bekezdését.

 
A Petőfi sétány egy nyári estén
Forrás: siofok.hu

Értik az erotikát

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal tavaly törvényességi észrevételekkel kereste meg a siófoki önkormányzatot az új sétányrenddel kapcsolatban. A kormányszerv szerint gyakorlatilag valamennyi pont, mely előírja az üzleteknek, hogy mely esetekben lehetnek nyitva éjfél és hajnali 4 óra között, törvénysértő. A siófoki önkormányzati hivatal jogi véleménye alapján azonban a képviselő-testület a törvényességi felhívást egyhangú szavazással elutasította. A kormányhivatal ezt követően fordult a Kúriához.

A Kúria önkormányzati tanácsa nemrég hozott határozata pontról pontra végigveszi, a kormányszerv melyik feltételt miért találta jogszabályba ütközőnek, s hétről azt állapítja meg, hogy nem törvénysértő, kettőnek a hatályba lépését azonban jogszabálysértés miatt megtiltja. Példának okáért a kormányhivatal szerint az erotikus táncos tevékenység meghatározás nem felel meg a normavilágosság követelményének. A Kúria véleménye azonban más: a bírói testület szerint – olvasható az indokolásban – az erotikus táncos tevékenység egyértelmű tartalommal bír mind az érintett üzletek tulajdonosai, mind a helybéli állampolgárok számára. Sőt, a Kúria megállapítja azt is, hogy a szabályozás a helyi sajtosságoknak megfelelően preventív jellegű, figyelemmel van a kiskorúak fejlődési igényeire is.

 
„Erotic Bár” a Petőfi sétányon
Fotó: Narancs.hu

De nem ez az egyetlen vitatott pont, melynél a Kúria kéretlenül is a rendeletalkotót „dicséri”: a repohár alkalmazásánál (melynek előírása a kormányhivatal szerint szintén törvénysértő) külön kiemeli, hogy „az Európai Parlament és a Tanács irányelve kifejezetten célul tűzte ki az egyszer használatos műanyag termékek mennyiségi csökkentését”, így a siófoki rendelet „célkitűzése – a parti szórakozónegyed köztisztasági helyzetének javulása – illeszkedik az uniós és hazai jogszabályok által megkövetelt elvárásokhoz”.

 
A Petőfi sétány télen
Forrás: Siófoki Hírek

Mit üzen a Kúria?

A Kúria önkormányzati tanácsa továbbá több helyütt is „üzen” a kormányhivatal jogászcsapatának. Akkor például, amikor emlékeztet rá, az Alkotmánybíróság több alkalommal foglalt úgy állást, hogy a megfelelően felmért helyi sajátosságok a kereskedelmi tevékenység korlátozásának többféle módjára is okot adhatnak. A Kúria megállapítja azt is: a siófoki rendelet a zajkibocsátási, közegészségügyi és köztisztasági problémákban jelöli meg e helyi sajátosságokat. Nem az általános nyitva tartást szabályozza, hanem az éjszakai nyitvatartást köti feltételekhez; a szabályozás nem diszkriminatív, arányos és csak a kívánt cél eléréséhez szükséges mértékű korlátozásokat tartalmaz.

A jurta feltűnt, a luxusvilla nem

Ahogyan korábbi cikkeinkben megírtuk, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal két ízben is pert veszített helyi civilekkel szemben, amikor építési engedélyt adott a Club Aligát fejleszteni szándékozó új „NER-kedvenc”, Balázs Attila egy-egy tervezett beruházására. Mi több, a somogyi kormányhivatalt a bíróság több eljárásjogi jogszabálysértés miatt is megrótta, például mert egy építési tervdokumentációt úgy függesztett ki, hogy a kifüggesztés teljes ideje hivatali igazgatási szünetre esett.

Azt, hogy jogszerűen járt-e el a Somogy Vármegyei Kormányhivatal a siófok-töreki Dharma alapítvány ügyében – amelyről lapunk számos alkalommal beszámolt –, amikor földhivatali szerve a mentett állatok kertje által használt földterületet a siófoki Plázs szórakoztatóközpont egyik vezetőjének ítélte, még nem lehet tudni. Ám miközben per folyik a két fél között (a dharmások indították a kormányhivatal ellen); a hivatal egyebek között a lómenhely mobil gerendaházát és gyerektábori jurtáit, sátrait találta jogszabályba ütközőnek, emiatt elbontandónak. Ezzel szemben néhány száz méterrel arrébb nem vette észre, hogy Jászai Gellért NER-közeli 4iG-vezér úgy vett „szántót és gyümölcsöst” a Dharma földjeit is megszerezni óhajtó vállalkozótól, hogy a szerződésben nem tüntették fel a telken álló „gazdasági épületet”, amely tulajdonképpen medencés luxusvilla. A fél hektáros telek ára 240 millió forint volt, mégsem tűnt fel a kirívó értékaránytalanság a kormányhivatali szakembereknek.

Arról, hogy mi a szerepe a kormányhivataloknak a NER-ben, ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

(Címlapképünkön: a siófoki Petőfi sétány nyáron. Forrás: siofok.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.