Nem jelezte nehézségeit a kormánynak a jókora gondokkal küzdő orosházi síküveggyár

Kis-Magyarország

Igen kényes helyzetbe került a vállalat: hosszú időre leállította üvegkemencéjét, munkavállalóinak jelentős részétől megvált és a termelését visszafogta . Ennek ellenére nem jelezte súlyos problémáit a kormányzatnak, mint ahogy nem jelentkezett a gyármentő programba sem. Mindez értetlenséget okoz Orosházán.

„A Guardian Glass vezetése nem fordult a kormányhoz segítségért és csoportos létszámleépítési szándékot sem jelentett be. Amíg a vállalat nem ad hivatalos tájékoztatást vagy nem fordul kéréseivel a kormányhoz, célzott lépések megtételére nincs lehetőség. A síküveggyártás több kulcságazat (pl. járműipar, építőipar) számára is alapvető termékeket állít elő, ezért iparpolitikai szempontból nagyon fontos, hogy legyen Magyarországon működő kapacitás” – ezt válaszolta március 2-i dátummal Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára két MSZP-s országgyűlési képviselő, Komjáthi Imre és Szabó Sándor írásbeli kérdésére.

A Narancs.hu az elmúlt év szeptemberében arról számolt be, hogy az orosházi síküveggyárban részben a kereslet radikális csökkenése, részben az elszabadult energiaárak miatt leállították az ún. FLOAT üvegkemence működését. Akkor azt tervezték, hogy reményeik szerint most, márciusban újraindulhat. Nemrégiben viszont arról adtunk hírt, hogy legalább háromnegyed évvel, ez év végére csúszik az orosházi síküveggyár kemencéjének újraindítása. A Guardian Orosháza Kft. elismerte, jelenleg csak 120-an dolgoznak a cégnél. Ez azt jelenti, hogy a múlt nyári több mint háromszáz foglalkoztatottból, kisebb csoportokban legalább 180-200 embert küldtek el az amerikai tulajdonú cégtől. Cikkünkben megírtuk: kormányzati segítségről egyelőre nem hallani.

Mindezek fényében érdeklődött február közepén elküldött írásbeli kérdésében az orosházi síküveggyártás jelenéről és jövőkéről a két ellenzéki politikus. Azt kérdezték Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől, ismeri-e a problémát. Tett-e lépést a kormány, hogy elkerülhető legyen a gyár végleges leállítása? Fordult-e a kormányhoz segítségért a Guardian Glass vezetése? Bekerült-e a gyár a kormány által biztosított gyármentő-programba, és ha igen, milyen volumenben? A két képviselő megkérdezte azt is, mit kíván tenni a kormányzat, hogy a Guardian Glass Kft. és a bajba jutott beszállító vállalkozások elkerüljék a létszámleépítéseket.

Nagy Márton miniszter helyett államtitkára, Fónagy János válaszolt. Mint írta, minden olyan esetben, amikor bármely, Magyarországon jelentős foglalkoztató segítséget kér egy gyár bezárása és azzal együtt számos munkahely megszűnése ügyében, a kormány mindent megtesz a munkahelyek stabilizálása érdekében. Majd a honi foglalkoztatási adatok ismertetése után rátért arra, hogy a hazai vállalatok közép- és hosszútávú versenyképességének elősegítése érdekében a kormányzat 2022 októberében elindította a Gyármentő Programot, amely a hazai nagyvállatok energiatakarékosabb működését és részben energetikai önállátását biztosítja. A vissza nem térítendő támogatás e két célt támogatja. A gazdaságfejlesztési államtitkár vázolta, hogy a fővárosban a támogatási intenzitás 30, míg vidéken 45 százalékos. Majd ismertette, hogy a regisztrációhoz között program első szakasza tavaly novemberben lezárult. Ennek összesített eredményei szerint közel 400 vállalat és cég 420 milliárd forint értékben igényelt támogatást, amelyből 1020 milliárd forintos energetikai beruházást terveznek megvalósítani. Végül Fónagy leszögezte, hogy a kormány minden ügyben nyitott olyan egyeztetésre, amely fontos honi termelési kapacitások és ezáltal munkahelyek megőrzéséhez járul hozzá.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium válasza értetlenséget okoz Orosházán, egyszersmind új megvilágításba helyezi azokat a tárgyalásokat, amelyeket Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester folytatott a gyár vezetőivel és tulajdonosaival. Minderről több képviselő-testületi ülésen kérdezte a város vezetőjét Fetser János (MSZP) önkormányzati képviselő.

„Ha ezeknek az állítólagos tárgyalásoknak a második percében nem jutottak el odáig, hogy a felmerülő problémákat jelezzék a kormánynak, s jelentkezzenek a szinte számukra kiírt gyármentő program forrásaira, akkor nem tudom, mit gondoljak.

Ennyire ostoba és eredménytelen sem a helyi kormánypárti városvezetés, sem a tulajdonos képviselője nem lehet. Az pedig vészjósló, hogy az egyébként is rengeteg hátránnyal küzdő Békés megyében az illetékes vezetők nem tudnak kezelni egy ilyen súlyú ügyet. S végül kérdésként merült fel, hogy mit csinál ilyenkor Erdős Norbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője?” – nyilatkozta a Narancs.hu-nak Fetser János.

Erdőst az ügyben többször kereste portálunk, ám egyik alkalommal sem válaszolt. Fetser lapunknak jelezte, vagy egy rendkívüli ülés, vagy a következő ülés keretében kezdeményezni fogják Erdős meghallgatását. Arra kíváncsiak, mit tett eddig az ügyben, és mik a tervei az orosházi síküveggyártás megmentésére.

Ahogy korábban már megírtuk, a Guardian Orosháza Kft. 2021-ben a maga közel 40 milliárdos éves árbevételével a Viharsarok harmadik legjelentősebb gyára volt, és ekkor szerepelt az országos TOP500-ban, az a legnagyobb árbevételű honi cégek összesített listáján.

(Címlapképünkön: a Guardian Orosháza Kft. gyára. Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk