Jász-Plasztik Kft.: nem lesznek indiai vendégmunkások Jászberényben

Kis-Magyarország

Munkásszálló építését sem tervezi a cég a városban. 

600 indiai vendégmunkást kíván alkalmazni a jászberényi Jász-Plasztik Kft., számukra pedig munkásszállót is épít - terjedt el a városban a közelmúltban. Miként lapunk megírta, noha Budai Lóránt jobbikos polgármester cáfolta, hogy a cég indiai vendégmunkásokat helyezne el Jászberényben, aláírásgyűjtés kezdődött, hogy a munkásszálló ne épülhessen meg a legnagyobb jászsági városban. 

A téma a minap megtartott önkormányzati ülésen is szóba került. Budai ugyanis meghívta a cég egyik munkatársát, ismertesse a Jász-Plasztik álláspontját. Bátonyi Attila elmondta,

a kérdéses Huszárlaktanya területén - ami a cég tulajdona - nem szándékoznak munkásszállót építeni.

Építenek azonban a kor színvonalának megfelelő magáncélú társasházakat, melyeket piaci alapon kívánnak értékesíteni. Hozzátette, a Jász-Plasztik Kft. nem szándékozik sem indiai, sem más, harmadik világból érkező vendégmunkást alkalmazni a jövőben. Elhangzott, a 2900 dolgozóból nagyjából 15 százaléknyi külföldi, ezen az arányon nem kívánnak változtatni. Ugyanakkor meggondolják, hogy Jászberényben a továbbiakban bővítenék-e gyártókapacitásukat, pont a krónikus munkaerőhiány miatt. 

Az ülésen Budai Lóránt és a szóban forgó városrész önkormányzati képviselője, Bobák Zsolt (Jobbik) kifejtette, senkinek sem érdeke a városban a hangulatkeltés, a városlakók ijesztgetése az indiaiakkal. A cég részéről most megfelelő válasz érkezett a kétkedőknek, az álhírterjesztőknek, hangsúlyozták. Szabó Tamás, a város korábbi fideszes vezetője erre indulatoson úgy reagált, szerinte a pofátlanság csúcsa, amit a Budai-Bobák duó művel, mert korábban pont ők voltak azok, akik több ügy kapcsán is rémhíreket terjesztettek. 

Ezek után is lesz-e aláírásgyűjtés? - kérdeztük a civil kezdeményezőtől. Varga László érdeklődésünkre elmondta, igen, mégpedig azért, mert az akció révén a lakosság kifejezheti, hogy ne épüljön munkásszálló a város lakóövezetében, és ezzel legalább ez a kérdés nyugvópontra juthat. Hozzátette, tud olyan dolgokat, amiért később szükség lehet az aláírásgyűjtés eredményére. Megerősítette, minden követ megmozgat, hogy munkásszálló ne épülhessen lakóövezetben.

Az akció már elkezdődött önkéntesek segítségével, a napokban pedig a város közterületein is megkezdik az aláírásgyűjtést.

(Címlapképünkön: a jászberényi Huszárlaktanya. Forrás: Bobák Zsolt Facebook)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.