Előválasztás a Jászságban: összekülönbözött egymással a jászberényi polgármester és alpolgármestere

Kis-Magyarország

Az is felmerült, hogy az MSZP-s jelölt indulásával a Fidesz próbál beavatkozni az ellenzéki küzdelembe.

Politikai bombát robbantott a Jászság fővárosában egy, a napokban megjelent cikk, amiben Budai Lóránt, Jászberény jobbikos polgármestere az ellenzéki előválasztáson az MSZP-s Kertész Ottót támogatja. Mindezt annak ellenére teszi, hogy saját alpolgármestere, a DK-s Gedei József is indul az előválasztáson, vagyis ellenfele Kertésznek. 

"Állatorvosként az én macskáimat is gyógyította" - dicsérte támogatottját Budai Lóránt a Hírklikk cikkében. Arra a kérdésre,  Kertésznek van-esélye arra, hogy legyőzze jövő áprilisban a fideszes Pócs Jánost, a polgármester azt felelte, úgy gondolja, ez nem kérdés. "Ha valakinek van esélye rá, az dr. Kertész Ottó, és ahhoz, hogy ez a változás bekövetkezzen, én minden segítséget megadok a jövőben is" - hangsúlyozta. Kertészt a szocialisták mellett a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik támogatja, Gedeit pártján kívül a Momentum és a Liberálisok.

Az interjú megjelenése után egy nappal, múlt héten csütörtökön Gedei rövid posztot tett közzé Facebook-oldalán. Ebben felidézte: 

Budai Lórántot legelőször a DK fogadta el és támogatta 2019-ben polgármesterjelöltnek, őt pedig visszavonta a jelöltségtől.

"Tették ezt azért, hogy közös, egyesült erővel váltsuk le a jászberényi fideszes városvezetést" - írta. Gedei, aki korábban volt már Jászberény polgármestere (MSZP-s színekben) úgy folytatja, "a »leváltás« annak ellenére sikerült, hogy a Fidesz, az ellenzéki szavazatok megosztása érdekében, csatasorba állította Magyar Leventét is, akit akkor Kertész Ottó a barátjaként támogatott". (E történet hátterét a Szabad Európa világította meg a napokban. "A jászberényi polgármester-választáson megvalósult a teljes ellenzéki összefogás (bár a Mi Hazánknak is volt jelöltje), mindenki felsorakozott a későbbi győztes, Budai Lóránt jobbikos politikus mögé" - olvasható a cikkükben. Elindult ugyanakkor egy Magyar Levente nevű jelölt is, aki 1990-től 2006-ig volt a város SZDSZ-es polgármestere, mintegy Budai esélyeit rontandó. Kertész Ottó akkor Magyart támogatta.) 

Ezzel kapcsolatban Gedei József lapunk érdeklődésére azt mondta, nagyon érdekes, hogy a 2019-es önkormányzati választáson is előkerült Kertész Ottó, és most is előhúzták a kalapból az MSZP - és egyébként többek között a Jobbik - által támogatott független jelöltként. Az alpolgármester szerint annak idején a Fidesz vette elő a Kertész által is támogatott Magyart, csak azért, hogy megossza a választókat Budai ellen. Lényegében már akkor meg akarták hekkelni a választást. Gedei hozzátette, Budai, láthatóan feledve Kertész 2019-es "csínytevését", most mégis beállt az egykori ellenfelét támogató állatorvos mögé. A Narancs.hu felvetésére, miszerint jelenthet-e Jászberényben a város vezetésében, önkormányzati képviselő-testületében feszültséget, esetleg változást a jelenlegi adok-kapok - amit még az is tetéz, hogy Kertész a másik alpolgármester, az MSZP-s Balogh Béla javaslatára indul -, azt felelte, ő megtette azt, amit 2019-ben a választók kértek tőle és amire felhatalmazták akkor.

Kertész indulásával kapcsolatban felmerült: a térség fideszes képviselőjével, a nagyhatalmú Pócs Jánossal közösen üzletel, amit ugyanakkor az MSZP jelöltje cáfolt. 

Megkerestük Budai Lóránt polgármestert is, miért Kertész jelöltségét támogatja Gedei ellenében, pláne úgy, hogy a DK-s politikus a 2019-es önkormányzati választáson visszalépett a javára. "Szerintem ez nem jó megközelítés. Ez nem lehet politikai alku része. Akár csak 2019-ben, most is egyetlen cél kell, hogy a szemünk előtt lebegjen: ki az, aki képes legyőzni a Fideszt és változást, valamint békét és egyensúlyt hozni a térség életébe. Véleményem szerint erre Kertész Ottó a legesélyesebb" - válaszolta Budai Lóránt. Arra a felvetésünkre, lehet-e mindennek következménye az önkormányzati munkában, a polgármester azt felelte, nem szabad, hogy ez rányomja a bélyegét a mindennapi munkára. Mint kifejtette, az ellenzéki összefogásnak épp az az egyik erőssége, hogy a felek az egymásétól eltérő véleményeket is képesek meghallgatni és a különböző érveket ütköztetni.

 
Pócs János a saját dinnyéjével kínálja Kertész Ottót (j2)
Forrás: Pócs János Facebook

Lapunk még augusztus elején foglalkozott azzal, kik lehetnek a fideszes jelöltek legesélyesebb ellenzéki kihívói Jász-Nagykun-Szolnok megyében. 

Mint írtuk, a 2-es számú választókerületben Pócs Jánost kellene legyőznie az előválasztást megnyerő ellenzéki jelöltnek. Gedei József európai jogi szakjogászként, mesterfokozatú ügyvédként, volt országgyűlési képviselőként, az Európa Tanács korábbi főtagjaként, Jászberény volt polgármestereként és a DK alapítójaként pozícionálja magát. Kertész Ottó volt önkormányzati képviselő Jászkiséren, majd alpolgármester Jászberényben. A Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének elnöke, ahogy a nagy múltú Jászság Népi Együttest fenntartó Folklór Kulturális Közalapítványnak és a Jászsági Évkönyv Alapítványnak is.

Foglalkoztunk azzal is, hogy a jászberényi közéletet nem egy konfliktus uralta el az utóbbi időben. Ilyen például az, hogy a Fidesz a Mi Hazánk segítségével többségbe került a város képviselő-testületében. Szintén megírtuk, hogy Magyarország egyik legjelentősebb családi vállalkozása, a Jász-Plasztik Kft. területén tervezett munkásszálló-építés és indiai vendégmunkások állítólagos betelepítése miatt ugyancsak forrnak az indulatok a jászsági városban.

(Címlapképünkön: Gedei József Dobrev Klárával Jászberényben. Forrás: Gedei József Facebook)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

  

 

Figyelmébe ajánljuk