Előválasztás a Jászságban: összekülönbözött egymással a jászberényi polgármester és alpolgármestere

Kis-Magyarország

Az is felmerült, hogy az MSZP-s jelölt indulásával a Fidesz próbál beavatkozni az ellenzéki küzdelembe.

Politikai bombát robbantott a Jászság fővárosában egy, a napokban megjelent cikk, amiben Budai Lóránt, Jászberény jobbikos polgármestere az ellenzéki előválasztáson az MSZP-s Kertész Ottót támogatja. Mindezt annak ellenére teszi, hogy saját alpolgármestere, a DK-s Gedei József is indul az előválasztáson, vagyis ellenfele Kertésznek. 

"Állatorvosként az én macskáimat is gyógyította" - dicsérte támogatottját Budai Lóránt a Hírklikk cikkében. Arra a kérdésre,  Kertésznek van-esélye arra, hogy legyőzze jövő áprilisban a fideszes Pócs Jánost, a polgármester azt felelte, úgy gondolja, ez nem kérdés. "Ha valakinek van esélye rá, az dr. Kertész Ottó, és ahhoz, hogy ez a változás bekövetkezzen, én minden segítséget megadok a jövőben is" - hangsúlyozta. Kertészt a szocialisták mellett a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik támogatja, Gedeit pártján kívül a Momentum és a Liberálisok.

Az interjú megjelenése után egy nappal, múlt héten csütörtökön Gedei rövid posztot tett közzé Facebook-oldalán. Ebben felidézte: 

Budai Lórántot legelőször a DK fogadta el és támogatta 2019-ben polgármesterjelöltnek, őt pedig visszavonta a jelöltségtől.

"Tették ezt azért, hogy közös, egyesült erővel váltsuk le a jászberényi fideszes városvezetést" - írta. Gedei, aki korábban volt már Jászberény polgármestere (MSZP-s színekben) úgy folytatja, "a »leváltás« annak ellenére sikerült, hogy a Fidesz, az ellenzéki szavazatok megosztása érdekében, csatasorba állította Magyar Leventét is, akit akkor Kertész Ottó a barátjaként támogatott". (E történet hátterét a Szabad Európa világította meg a napokban. "A jászberényi polgármester-választáson megvalósult a teljes ellenzéki összefogás (bár a Mi Hazánknak is volt jelöltje), mindenki felsorakozott a későbbi győztes, Budai Lóránt jobbikos politikus mögé" - olvasható a cikkükben. Elindult ugyanakkor egy Magyar Levente nevű jelölt is, aki 1990-től 2006-ig volt a város SZDSZ-es polgármestere, mintegy Budai esélyeit rontandó. Kertész Ottó akkor Magyart támogatta.) 

Ezzel kapcsolatban Gedei József lapunk érdeklődésére azt mondta, nagyon érdekes, hogy a 2019-es önkormányzati választáson is előkerült Kertész Ottó, és most is előhúzták a kalapból az MSZP - és egyébként többek között a Jobbik - által támogatott független jelöltként. Az alpolgármester szerint annak idején a Fidesz vette elő a Kertész által is támogatott Magyart, csak azért, hogy megossza a választókat Budai ellen. Lényegében már akkor meg akarták hekkelni a választást. Gedei hozzátette, Budai, láthatóan feledve Kertész 2019-es "csínytevését", most mégis beállt az egykori ellenfelét támogató állatorvos mögé. A Narancs.hu felvetésére, miszerint jelenthet-e Jászberényben a város vezetésében, önkormányzati képviselő-testületében feszültséget, esetleg változást a jelenlegi adok-kapok - amit még az is tetéz, hogy Kertész a másik alpolgármester, az MSZP-s Balogh Béla javaslatára indul -, azt felelte, ő megtette azt, amit 2019-ben a választók kértek tőle és amire felhatalmazták akkor.

Kertész indulásával kapcsolatban felmerült: a térség fideszes képviselőjével, a nagyhatalmú Pócs Jánossal közösen üzletel, amit ugyanakkor az MSZP jelöltje cáfolt. 

Megkerestük Budai Lóránt polgármestert is, miért Kertész jelöltségét támogatja Gedei ellenében, pláne úgy, hogy a DK-s politikus a 2019-es önkormányzati választáson visszalépett a javára. "Szerintem ez nem jó megközelítés. Ez nem lehet politikai alku része. Akár csak 2019-ben, most is egyetlen cél kell, hogy a szemünk előtt lebegjen: ki az, aki képes legyőzni a Fideszt és változást, valamint békét és egyensúlyt hozni a térség életébe. Véleményem szerint erre Kertész Ottó a legesélyesebb" - válaszolta Budai Lóránt. Arra a felvetésünkre, lehet-e mindennek következménye az önkormányzati munkában, a polgármester azt felelte, nem szabad, hogy ez rányomja a bélyegét a mindennapi munkára. Mint kifejtette, az ellenzéki összefogásnak épp az az egyik erőssége, hogy a felek az egymásétól eltérő véleményeket is képesek meghallgatni és a különböző érveket ütköztetni.

 
Pócs János a saját dinnyéjével kínálja Kertész Ottót (j2)
Forrás: Pócs János Facebook

Lapunk még augusztus elején foglalkozott azzal, kik lehetnek a fideszes jelöltek legesélyesebb ellenzéki kihívói Jász-Nagykun-Szolnok megyében. 

Mint írtuk, a 2-es számú választókerületben Pócs Jánost kellene legyőznie az előválasztást megnyerő ellenzéki jelöltnek. Gedei József európai jogi szakjogászként, mesterfokozatú ügyvédként, volt országgyűlési képviselőként, az Európa Tanács korábbi főtagjaként, Jászberény volt polgármestereként és a DK alapítójaként pozícionálja magát. Kertész Ottó volt önkormányzati képviselő Jászkiséren, majd alpolgármester Jászberényben. A Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének elnöke, ahogy a nagy múltú Jászság Népi Együttest fenntartó Folklór Kulturális Közalapítványnak és a Jászsági Évkönyv Alapítványnak is.

Foglalkoztunk azzal is, hogy a jászberényi közéletet nem egy konfliktus uralta el az utóbbi időben. Ilyen például az, hogy a Fidesz a Mi Hazánk segítségével többségbe került a város képviselő-testületében. Szintén megírtuk, hogy Magyarország egyik legjelentősebb családi vállalkozása, a Jász-Plasztik Kft. területén tervezett munkásszálló-építés és indiai vendégmunkások állítólagos betelepítése miatt ugyancsak forrnak az indulatok a jászsági városban.

(Címlapképünkön: Gedei József Dobrev Klárával Jászberényben. Forrás: Gedei József Facebook)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

  

 

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.