Két Facebook-posztjának törlésére kötelezték Siófok polgármesterét

  • narancs.hu
  • 2024. május 26.

Kis-Magyarország

Kampányidőszakban hivatali helyiségében vett fel kampányvideót, és ez a Területi Választási Bizottság szerint sérti a választás tisztaságát és a választók megtévesztésére alkalmas. 

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, Siófokon két fideszes önkormányzati képviselőjelölt teljesen függetlenként kampányolt, másik kettő pedig nem tüntette fel kampányanyagain a Fidesz-KDNP logót, csak a Jössz-e Egyesületet, ezért a helyi MSZP feljelentette őket, a Helyi Választási Bizottság (HVB) pedig elmarasztalta őket.

Az egyik elmarasztalt fideszes képviselőjelölt, Leányvári Krisztina viszont azt kifogásolta, hogy Lengyel Róbert siófoki független polgármester a hivatali helyiségében kampányol. Ezt a beadványt a HVB elsőre érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mondván a beadványt nem sikerült szabályosan benyújtani, ugyanis nem tartalmazta a beadványozó lakcímét – Leányvári ugyanis a bejelentett lakcímét levelezési címként tüntette fel, jelezve, hogy az írásos értesítéseket oda kéri.

Mivel Leányvári álláspontja szerint a siófoki HVB jogszabálysértő határozatot hozott, a beadvány végül a Területi Választási Bizottság (TVB) elé került, ahol bizonyította, hogy ténylegesen a lakcímét adta meg levelezési címként. A TVB megállapította, hogy a beadványozó a saját valós lakcímét jelölte meg levelezési címként, és hogy ezt a HVB is megállapíthatta volna a választási névjegyzékből. 

A TVB így érdemben vizsgálta a kifogást, és megállapította a jogsértést, miszerint a polgármester-jelölt, de jelenleg is polgármester Lengyel Róbert a hivatali irodáját nem használhatta volna kampány tevékenységre, hiszen az az önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épület, ezért ott kampánytevékenységet folytatni tilos.

A TVB kötelezte Lengyel Róbertet a további jogsértésekkel való felhagyásra, valamint arra is, hogy töröljön két Facebook-bejegyzést:

a május 10-én közzétett „Támogassa ön is a Függetlenek megyei listáját” szöveges ajánlóval közzétett, folyamatosan megtekinthető bejegyzést, videofelvételt, illetve az április 27-én közzétett „Programbemutató, a Becsülettel Siófokért Egyesület valamint az én személyes vállalásaimat ismertetem az alábbi videóban” megjelölésű, folyamatosan megtekinthető bejegyzést, videofelvételt. 

 
Lengyel Róbert a hivatalban
 

Leányvári Krisztina egyelőre nem reagált a döntésre, Lengyel azonban – aki az utóbbi időben napi két-három posztot termel a Facebookon – úgy tette közzé az elmarasztalásáról szóló határozatot, hogy közben vehemensen támadta az ellenérdekű felet.

A határozat ugyan anonimizálva van fent a választási bizottságok oldalain, ám Lengyel a posztjában nevesítette Leányvári Krisztinát: „Most épp Leányvári Krisztina, a siófoki FIDESZ-KDNP-Jössz-e, kiliti városrészi képviselőjelöltje (akit egyébként az MSZP bejelentése alapján, a napokban a bizottság azért marasztalt el, mert hazudott a választóknak, pontosabban "elfelejtette" közölni velük, hogy ő a FIDESZ-KDNP-Jössz-e jelöltje és még véletlenül sem csak az egyesületé és végképp nem független) jelentett fel a helyi választási bizottságnál. Aztán az itt megszületett, neki nem tetsző döntést sérelmezve, megfellebbezte azt a vármegyei választási bizottságnál. Utóbbi nem egyhangúlag, hanem 4 igen és 2 nem szavazattal, de végül elmarasztalt.” 

Lengyel leírta, hogy Leányvári összesen négy Facebook-posztját kifogásolta, melyek közül kettőt kampányidőszakon kívül tett közzé, ezért azok esetében a bizottság elutasította a feljelentést. „Az utóbbi két esetben azonban kimondta, hogy kampányidőszakban az irodámban nem videózhatok, pontosabban itt készült videót nem tehetek közzé, mert az iroda önkormányzati épületben van és itt nem lehet semmilyen kampányt sem folytatni. Rendelkezett arról, hogy az említett két felvételt töröljem. Hibáztam, a határozatot tudomásul vettem, a sérelmezett felvételeket levettem a facebook oldalamról” – ismerte el végül Lengyel, aki viszont a posztban szóvá tette azt is, hogy Leányvári javított plakátjain „bolhapiszok” méretben tüntették fel a Fidesz és a KDNP logóját. „Egyszerűen hülyének nézi az embereket. Azokat, akiket egyébként meg képviselni szeretne” – tette hozzá.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk