Magukat függetlennek mondva kampányoltak a fideszes jelöltek Siófokon

  • narancs.hu
  • 2024. május 22.

Kis-Magyarország

Függetlennek tüntették fel magukat fideszes jelöltek Siófokon, de a nyolc kormánypárti jelöltből négyet elmarasztalt a Helyi Választási Bizottság. A Fidesz a polgármesteri posztért is egy hivatalosan független indulót támogat. 

Zajlik a kampány Siófokon is: a Balaton fővárosában ahhoz képest is tudnak a fideszes jelöltek újdonságot felmutatni, hogy mostanra országos jelenséggé vált az, hogy a kormánypárti jelöltek igyekeznek eltitkolni kormánypárti mivoltukat. 

Két siófoki fideszes jelöltet ugyanis amiatt marasztalt el a Helyi Választási Bizottság (HVB), mert egyenesen függetlennek mondták, írták magukat, holott nem csak a választásokra gründolt helyi egyesület jelöltjei, de a Fidesz és a KDNP-é is. Ők azonban nemes egyszerűséggel függetlennek írták magukat plakátjaikra, szórólapjaikra, közösségi oldalukra – amíg az MSZP bejelentése nyomán a HVB föl nem szólította őket a törvénysértés abbahagyására.

 
Íme, a független fideszes (az eredeti plakát, a HVB döntése előtt)
Fotó: Narancs.hu

A választási bizottság a határozatában megállapította:

az, hogy függetlennek mondták magukat, alkalmas volt a választók megtévesztésére, sérti a választási eljárásról szóló törvény alapelveit.

Indoklásában a HVB a Kúria egy idei határozatát szó szerint átvéve azt írta: „a választópolgár nem csupán a jelölt, hanem a jelölőszervezet irányában is kifejezi támogatását leadott szavazatával. A választópolgár akaratát nem csupán a jelölt személye, hanem a jelölőszervezet is befolyásolhatja. Mindezt nyomatékosítja, hogy egyéni választókerületekben a mandátumot nem eredményező szavazatok a jelölőszervezetek kompenzációs listáján eredményezhetnek mandátumot. A választópolgárnak tisztában kell lennie azzal, hogy mely egyéni választókerületi jelöltet, mely jelölőszervezetet választotta.” 

Nagyító kell a Fideszhez

Amíg a kormánypártok által is jelölt Leányvári Krisztina és Kalfsbeek Harm David egyenesen azzal kampányoltak, hogy független képviselőjelöltek, addig két másik fideszes induló, Mecseki Renáta Ildikó és Incze Domokos „csak” a kampányeszközeiken „felejtették el” feltüntetni, hogy a Fidesz és a KDNP jelöltjei is: ők nem azt írták, hogy függetlenek, viszont csak a harmadik jelölőszervezetük, a Jössz-e Egyesület nevét tüntették fel.

Újabb MSZP-s bejelentésre a HVB ezt is törvénysértőnek, a választók megtévesztésének minősítette, az indoklás szerint ugyanis „a kifogásolt kampányeszközökön szereplő képviselőjelöltek nem pártoktól független jelölőszervezetek képviselőjelöltjei, hanem civil szervezet és pártok közös képviselőjelöltjei. Amennyiben a közös jelölt esetén valamennyi jelölőszervezet nem kerül feltüntetésre, az alkalmas a választópolgárok megtévesztésére, mert kétséges számukra, hogy a jelölt személyén túl, ténylegesen mely jelölőszervezeteket is támogatják szavazatukkal.”

A nyolc siófoki választókerületben induló nyolc kormánypárti jelöltnek tehát a feléről mondatott ki: a választók megtévesztésére alkalmas módon kampányoltak.

Beszédes egyébként az is, ahogyan egyikük reagált a HVB felszólítására: átragasztotta plakátjait, feltüntetve immár a Fideszt és a KDNP-t is, de ezt a két logót csak az veszi észre, aki nagyítóval járja a várost.

 
Ez már a javított plakát. Feladat: keresd a Fidesz-logót!
Fotó: Narancs.hu

Független fideszesek

A helyi közélet napi történéseire rálátó forrásunk szerint Siófokon már kevéssel a fideszes szempontból kudarcos 2019-es választás után elkezdődött a kormánypárti rákészülés az idei megméretésre. Öt éve a Becsülettel Siófokért Egyesület színeiben induló Lengyel Róbert polgármester meggyőző fölénnyel győzte le a nem sokkal korábban ausztráliai nagyköveti pozícióból visszatért Gruber Attilát, a képviselő-testületben pedig kétharmados többségbe kerültek a polgármester egyesületének képviselői.

Akkor a Fidesz ennek nyomán feloszlatta helyi szervezetét, mely újjáalakult ugyan, de csak nagy nehezen és nagy sokára, a választási rákészülést így egy olyan, magát civilnek, lokálpatriótának és politikamentesnek tituláló, jórészt tehetős vállalkozók által gründolt szervezet kezdte, melyből voltaképpen kinőtt a most a kormánypártokkal választási szövetségre lépő „választási” Jössz-e Egyesület.

Úgy tudjuk, ez a szervezet választotta ki a jelölteket is, arra törekedve, hogy ne legyen politikaközeli múltjuk. Erre utal az is, hogy a siófoki képviselő-testületben jelenleg bent ülő négy fideszes egyike sem újrázhat, annak ellenére, hogy közülük ketten 2019-ben megnyerték a választókerületüket és helyben közkedveltnek számítanak: Gencsi Attila például korábban alpolgármester is volt, Safar Ahmed népszerű sebészorvos, Szamosi Lóránt a Szakképzési Centrum kancellárja. Helyettük most a helyi Fidesz és a KDNP is az új arcok mögé állt.

E stratégia mentén a polgármesterjelöltjük támogatását már fel sem vállalták a szavazólapokon, Gyulai László ugyanis valóban, hivatalosan is független jelöltként száll harcba a várost tizedik éve vezető Lengyel Róberttel, de persze a kormánypártok támogatásával. Gyulai a kampánystartig a járási kormányhivatalt vezette (helyi forrásaink egyértelműen a várost 2014-ig vezető fideszes Balázs Árpád emberének mondták), akkor fizetés nélküli szabadságra ment, s amikor bejelentette, hogy indul a polgármesterségért, nyomban stúdióbeszélgetésre hívta a kormányközeli Hír TV.

Azt, hogy álfüggetlen, az ezúttal is saját egyesülete színeiben induló Lengyel Róbert is gyakorta megkapta az elmúlt évtizedben. A polgármester szerint azonban őt az ellenzéki pártok ugyan valóban támogatták és támogatják, de csak és kizárólag úgy, hogy nem indítanak senkit sem rá, sem a képviselőjelöltjeire. A siófoki minta országosan is ritkaságszámba megy: ellenzéki „helyosztó” helyett Lengyel maga válogatta ki csapatát, azt a nyolc jelöltet, akik a képviselőségért indultak a nyolc egyéni választókerületben – az, hogy ebbe az ellenzéki pártok ne szóljanak bele, indulásának alapfeltétele volt öt éve és ezúttal is.

 
Vitáztak. Bal oldalt Lengyel Róbert, jobb oldalt Gyulai László
Fotó: Narancs.hu

A két siófoki polgármesterjelölt, a Becsülettel Siófokért Egyesület jelöltje, a regnáló Lengyel Róbert, valamint a függetlenként induló, de kormánypárti támogatású Gyulai László kedd este élénk érdeklődéssel kísért polgármesterjelölti vitában ütköztette elképzeléseit. A vita egy érdekes pontja volt, amikor Lengyel tételesen felsorolta, hogy egyesülete milyen forrásból, mennyit költött kampánycélokra: 1,8 millió forint állt rendelkezésükre tagdíjakból és befizetésekből, s eddig 1,6 milliót költöttek (részletesen, még a 6350 forintos sörpadbérlést is sorolta). Amikor arra kérte kihívóját, ő is számoljon el kampányköltéseivel a lakosság felé, a városszerte kicsi, nagy és óriásplakátok soráról visszamosolygó Gyulai azt mondta: minden jelöltet, így őt is a megfelelő ellenőrző hatóság fogja majd elszámoltatni. 

A kampány pedig tovább zajlik Siófokon is és a HVB a jelek szerint nem fog unatkozni június 9-ig. Újabban ugyanis egy választópolgár (a HVB határozatában kitakarták a nevét) a polgármester kampányolását kifogásoló beadványt terjesztett be. Ezt azonban a HVB érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mert a beadványt nem sikerült szabályosan benyújtani: nem tartalmazta a beadványozó lakcímét. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk