Magukat függetlennek mondva kampányoltak a fideszes jelöltek Siófokon

  • narancs.hu
  • 2024. május 22.

Kis-Magyarország

Függetlennek tüntették fel magukat fideszes jelöltek Siófokon, de a nyolc kormánypárti jelöltből négyet elmarasztalt a Helyi Választási Bizottság. A Fidesz a polgármesteri posztért is egy hivatalosan független indulót támogat. 

Zajlik a kampány Siófokon is: a Balaton fővárosában ahhoz képest is tudnak a fideszes jelöltek újdonságot felmutatni, hogy mostanra országos jelenséggé vált az, hogy a kormánypárti jelöltek igyekeznek eltitkolni kormánypárti mivoltukat. 

Két siófoki fideszes jelöltet ugyanis amiatt marasztalt el a Helyi Választási Bizottság (HVB), mert egyenesen függetlennek mondták, írták magukat, holott nem csak a választásokra gründolt helyi egyesület jelöltjei, de a Fidesz és a KDNP-é is. Ők azonban nemes egyszerűséggel függetlennek írták magukat plakátjaikra, szórólapjaikra, közösségi oldalukra – amíg az MSZP bejelentése nyomán a HVB föl nem szólította őket a törvénysértés abbahagyására.

 
Íme, a független fideszes (az eredeti plakát, a HVB döntése előtt)
Fotó: Narancs.hu

A választási bizottság a határozatában megállapította:

az, hogy függetlennek mondták magukat, alkalmas volt a választók megtévesztésére, sérti a választási eljárásról szóló törvény alapelveit.

Indoklásában a HVB a Kúria egy idei határozatát szó szerint átvéve azt írta: „a választópolgár nem csupán a jelölt, hanem a jelölőszervezet irányában is kifejezi támogatását leadott szavazatával. A választópolgár akaratát nem csupán a jelölt személye, hanem a jelölőszervezet is befolyásolhatja. Mindezt nyomatékosítja, hogy egyéni választókerületekben a mandátumot nem eredményező szavazatok a jelölőszervezetek kompenzációs listáján eredményezhetnek mandátumot. A választópolgárnak tisztában kell lennie azzal, hogy mely egyéni választókerületi jelöltet, mely jelölőszervezetet választotta.” 

Nagyító kell a Fideszhez

Amíg a kormánypártok által is jelölt Leányvári Krisztina és Kalfsbeek Harm David egyenesen azzal kampányoltak, hogy független képviselőjelöltek, addig két másik fideszes induló, Mecseki Renáta Ildikó és Incze Domokos „csak” a kampányeszközeiken „felejtették el” feltüntetni, hogy a Fidesz és a KDNP jelöltjei is: ők nem azt írták, hogy függetlenek, viszont csak a harmadik jelölőszervezetük, a Jössz-e Egyesület nevét tüntették fel.

Újabb MSZP-s bejelentésre a HVB ezt is törvénysértőnek, a választók megtévesztésének minősítette, az indoklás szerint ugyanis „a kifogásolt kampányeszközökön szereplő képviselőjelöltek nem pártoktól független jelölőszervezetek képviselőjelöltjei, hanem civil szervezet és pártok közös képviselőjelöltjei. Amennyiben a közös jelölt esetén valamennyi jelölőszervezet nem kerül feltüntetésre, az alkalmas a választópolgárok megtévesztésére, mert kétséges számukra, hogy a jelölt személyén túl, ténylegesen mely jelölőszervezeteket is támogatják szavazatukkal.”

A nyolc siófoki választókerületben induló nyolc kormánypárti jelöltnek tehát a feléről mondatott ki: a választók megtévesztésére alkalmas módon kampányoltak.

Beszédes egyébként az is, ahogyan egyikük reagált a HVB felszólítására: átragasztotta plakátjait, feltüntetve immár a Fideszt és a KDNP-t is, de ezt a két logót csak az veszi észre, aki nagyítóval járja a várost.

 
Ez már a javított plakát. Feladat: keresd a Fidesz-logót!
Fotó: Narancs.hu

Független fideszesek

A helyi közélet napi történéseire rálátó forrásunk szerint Siófokon már kevéssel a fideszes szempontból kudarcos 2019-es választás után elkezdődött a kormánypárti rákészülés az idei megméretésre. Öt éve a Becsülettel Siófokért Egyesület színeiben induló Lengyel Róbert polgármester meggyőző fölénnyel győzte le a nem sokkal korábban ausztráliai nagyköveti pozícióból visszatért Gruber Attilát, a képviselő-testületben pedig kétharmados többségbe kerültek a polgármester egyesületének képviselői.

Akkor a Fidesz ennek nyomán feloszlatta helyi szervezetét, mely újjáalakult ugyan, de csak nagy nehezen és nagy sokára, a választási rákészülést így egy olyan, magát civilnek, lokálpatriótának és politikamentesnek tituláló, jórészt tehetős vállalkozók által gründolt szervezet kezdte, melyből voltaképpen kinőtt a most a kormánypártokkal választási szövetségre lépő „választási” Jössz-e Egyesület.

Úgy tudjuk, ez a szervezet választotta ki a jelölteket is, arra törekedve, hogy ne legyen politikaközeli múltjuk. Erre utal az is, hogy a siófoki képviselő-testületben jelenleg bent ülő négy fideszes egyike sem újrázhat, annak ellenére, hogy közülük ketten 2019-ben megnyerték a választókerületüket és helyben közkedveltnek számítanak: Gencsi Attila például korábban alpolgármester is volt, Safar Ahmed népszerű sebészorvos, Szamosi Lóránt a Szakképzési Centrum kancellárja. Helyettük most a helyi Fidesz és a KDNP is az új arcok mögé állt.

E stratégia mentén a polgármesterjelöltjük támogatását már fel sem vállalták a szavazólapokon, Gyulai László ugyanis valóban, hivatalosan is független jelöltként száll harcba a várost tizedik éve vezető Lengyel Róberttel, de persze a kormánypártok támogatásával. Gyulai a kampánystartig a járási kormányhivatalt vezette (helyi forrásaink egyértelműen a várost 2014-ig vezető fideszes Balázs Árpád emberének mondták), akkor fizetés nélküli szabadságra ment, s amikor bejelentette, hogy indul a polgármesterségért, nyomban stúdióbeszélgetésre hívta a kormányközeli Hír TV.

Azt, hogy álfüggetlen, az ezúttal is saját egyesülete színeiben induló Lengyel Róbert is gyakorta megkapta az elmúlt évtizedben. A polgármester szerint azonban őt az ellenzéki pártok ugyan valóban támogatták és támogatják, de csak és kizárólag úgy, hogy nem indítanak senkit sem rá, sem a képviselőjelöltjeire. A siófoki minta országosan is ritkaságszámba megy: ellenzéki „helyosztó” helyett Lengyel maga válogatta ki csapatát, azt a nyolc jelöltet, akik a képviselőségért indultak a nyolc egyéni választókerületben – az, hogy ebbe az ellenzéki pártok ne szóljanak bele, indulásának alapfeltétele volt öt éve és ezúttal is.

 
Vitáztak. Bal oldalt Lengyel Róbert, jobb oldalt Gyulai László
Fotó: Narancs.hu

A két siófoki polgármesterjelölt, a Becsülettel Siófokért Egyesület jelöltje, a regnáló Lengyel Róbert, valamint a függetlenként induló, de kormánypárti támogatású Gyulai László kedd este élénk érdeklődéssel kísért polgármesterjelölti vitában ütköztette elképzeléseit. A vita egy érdekes pontja volt, amikor Lengyel tételesen felsorolta, hogy egyesülete milyen forrásból, mennyit költött kampánycélokra: 1,8 millió forint állt rendelkezésükre tagdíjakból és befizetésekből, s eddig 1,6 milliót költöttek (részletesen, még a 6350 forintos sörpadbérlést is sorolta). Amikor arra kérte kihívóját, ő is számoljon el kampányköltéseivel a lakosság felé, a városszerte kicsi, nagy és óriásplakátok soráról visszamosolygó Gyulai azt mondta: minden jelöltet, így őt is a megfelelő ellenőrző hatóság fogja majd elszámoltatni. 

A kampány pedig tovább zajlik Siófokon is és a HVB a jelek szerint nem fog unatkozni június 9-ig. Újabban ugyanis egy választópolgár (a HVB határozatában kitakarták a nevét) a polgármester kampányolását kifogásoló beadványt terjesztett be. Ezt azonban a HVB érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mert a beadványt nem sikerült szabályosan benyújtani: nem tartalmazta a beadványozó lakcímét. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!