Kicsapták a Fideszből az Orbánt követő képviselőt

  • Magyar Krisztián
  • 2015. szeptember 20.

Kis-Magyarország

Ráfázott az a nagykőrösi képviselő, aki fideszesként betartotta Orbán Viktor intelmeit, és nem szavazta meg a prémiumot a polgármesterének. Pár hónap után kitették a pártból.

Országos ügy kerekedett tavasszal abból, hogy Nagykőrösön a helyi Fidesz önkormányzati képviselői – egy kivétellel – 3,1 millió forint jutalmat szavaztak meg a kormánypárti polgármesternek. Czira Szabolcsnak azután ítélték meg a prémiumot, hogy megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést a köztársasági elnöktől. A polgármestert párttársai hősként fogadták a március végi testületi ülésen, ahol a fideszes képviselők – kiegészülve egy jobbikossal – felállva tapsoltak neki. Ezt követően – a helyi hetihirek.hu beszámolója szerint – Körtvélyesi Attila alpolgármester-frakcióvezető is méltatta a városvezetőt, és hét fideszes képviselő aláírásával benyújtották azt a sürgősségi indítványt, amely javasolta a 3,1 millió forintos pénzjutalmat. A napirendi pontot a kormánypártiak közül csak Kustár Tamás nem szavazta meg. (A jobbikos, az MSZP-s és az egyik helyi civil szervezet képviselője pedig tartózkodott, vagy nemmel szavazott.)

A fideszes képviselők többsége és Czira Szabolcs annak ellenére állt ki a prémium mellett, hogy Orbán Viktor két évvel ezelőtt leszögezte: kormánypárti polgármesterek és alpolgármesterek lehetőség szerint ne vegyenek fel prémiumokat. Kustár nemcsak ezt mondta el az említett márciusi ülésen Nagykőrösön, de azt is: szerinte az, amit képviselőtársai művelnek, összeegyeztethetetlen a Fidesz országos politikájával. Talán az Index cikke is éreztette hatását, amikor nem sokkal ezután a nagykőrösi Fidesz kiadott egy közleményt, amelyben jelezték: a városvezető jótékony célokra felajánlja az összeget.

Most mégis úgy tűnik, március óta a helyi Fidesz-frakció nem tudta megemészteni Kustár Tamás akcióját. A képviselő mára ugyanis kizárták a Fideszből, ebben pedig a helyi szervezetnek is szerepe lehetett.

Helyi média

Az Önkormányzati Hírek c. újságban hasít a polgármestert és a Fideszt méltató propaganda. Átlapozva az utóbbi hónapok számait, az a cikk emelkedett ki, amelyben hosszú sorokon keresztül szidják az MSZP-s László Ferencet és a Jobb Nagykőrösért színeiben mandátumot szerzett Ábrahám Editet azért, mert a márciusi testületi ülésen nem álltak fel, amikor Czira Szabolcsot köszöntötték az állami kitüntetése kapcsán. Az önkormányzati újság kiadásáért egy személyben Czira Szabolcs felel, az impresszum szerint ő a felelős szerkesztő és a szerkesztőbizottság elnöke is. A nagykőrösi lap furcsa szerkesztési elveiről a 444.hu is írt korábban.

Helyi forrásaink szerint a kizárással végződő ügy hátterében Kustár Tamás és a polgármester konfliktusa húzódhat, amelyet bizonyos körökben már az előző ciklusban is lehetett érzékelni.A márciusi testületi ülés után tovább élesedhetett a Kustár és Czira közti ellentét. Előbbi két kérdésben nem értett egyet a többséggel: egy utcanév-módosítás ellen emelt szót, illetve azt sem támogatta, hogy az egyik helyi óvodát átadják a református egyháznak. A vita annyira elfajult, hogy Kustár végül azt mondta a polgármesternek, hogy beteges hatalomvágya van.

Ezt követően májusban tudta meg a volt fideszes képviselő, hogy nélküle alakult meg április legvégén a nagykőrösi Fidesz-frakció, majd a májusi testületi ülésen – amelyről előre jelezte, hogy hiányozni fog – a névkártyáját és a szavazógépét már átrakták az ellenzéki képviselők közé anélkül, hogy erről bármilyen tájékoztatást is küldtek volna neki. Szeptember elején kiderült: Kustár Fidesz-tagságát is törölték arra hivatkozva, hogy a párt szabályzata szerint ki kell zárni azt a képviselőt, aki az ő színükben jut be egy önkormányzati képviselő testületbe, de az ott megalakuló frakcióba már nem lép be. Úgy tudjuk, Kustár májusban még írásban fordult Körtvélyesi Attila frakcióvezető-alpolgármesterhez, amelyben kijelentette: szeretne belépni a frakcióba a korábbi véleménykülönbségek ellenére. Ezzel szemben az alpolgármester augusztusban jelezte a Fidesz-központ felé, hogy a helyi politikus nem akart belépni a képviselőcsoportba.

Megkerestük Kustár Tamást, aki megerősítette: írásban kérte felvételét a frakcióba azt követően, hogy az első egyeztetések után egy kis gondolkodási időt kért. Azt is elmondta, hogy nem akarja elveszíteni a párttagságát, mivel továbbra is egyetért a Fidesz alapelveivel. „Attól, hogy a helyi ügyekkel kapcsolatban olykor kritikákat fogalmazok meg, még demokratának tartom magam” – hangsúlyozta, és szűkszavúan ugyan, de azt is elmondta, hogy valóban megromlott a viszonya a polgármesterrel, viszont úgy véli, a prémiumot megvétózó lépése miatt tették ki a frakcióból. Ezzel szemben Körtvélyesi Attila alpolgármester a magyarnarancs.hu-nak küldött válaszában bizonygatta: ő dokumentumokkal tudja alátámasztani, hogy „Kustár Tamás nem lépett be, és nem kívánt a későbbiekben sem belépni a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség nagykőrösi önkormányzati képviselőcsoportjába”. A Fidesz országos sajtóirodája egyelőre nem reagált írásban feltett kérdéseinkre.

A nagykőrösi polgármester viszont hosszan válaszolt a kérdéseinkre – csak nem azokra, amelyekre kíváncsiak lettünk volna. A Kustárral való viszonyát és a prémiumát firtató felvetéseinket elintézte azzal, hogy „Személyes jellegű kérdéseit nem megkerülni akarom, de azokat a magam részéről lezártnak tekintem”. Azt ugyanakkor leírta, mekkora megtiszteltetés volt számára az elismerés, majd hangsúlyozta, hogy szerinte mindenkivel össze kell fogni, aki az ott élő emberek érdekeit képviseli.

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.