Kicsapták a Fideszből az Orbánt követő képviselőt

  • Magyar Krisztián
  • 2015. szeptember 20.

Kis-Magyarország

Ráfázott az a nagykőrösi képviselő, aki fideszesként betartotta Orbán Viktor intelmeit, és nem szavazta meg a prémiumot a polgármesterének. Pár hónap után kitették a pártból.

Országos ügy kerekedett tavasszal abból, hogy Nagykőrösön a helyi Fidesz önkormányzati képviselői – egy kivétellel – 3,1 millió forint jutalmat szavaztak meg a kormánypárti polgármesternek. Czira Szabolcsnak azután ítélték meg a prémiumot, hogy megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést a köztársasági elnöktől. A polgármestert párttársai hősként fogadták a március végi testületi ülésen, ahol a fideszes képviselők – kiegészülve egy jobbikossal – felállva tapsoltak neki. Ezt követően – a helyi hetihirek.hu beszámolója szerint – Körtvélyesi Attila alpolgármester-frakcióvezető is méltatta a városvezetőt, és hét fideszes képviselő aláírásával benyújtották azt a sürgősségi indítványt, amely javasolta a 3,1 millió forintos pénzjutalmat. A napirendi pontot a kormánypártiak közül csak Kustár Tamás nem szavazta meg. (A jobbikos, az MSZP-s és az egyik helyi civil szervezet képviselője pedig tartózkodott, vagy nemmel szavazott.)

A fideszes képviselők többsége és Czira Szabolcs annak ellenére állt ki a prémium mellett, hogy Orbán Viktor két évvel ezelőtt leszögezte: kormánypárti polgármesterek és alpolgármesterek lehetőség szerint ne vegyenek fel prémiumokat. Kustár nemcsak ezt mondta el az említett márciusi ülésen Nagykőrösön, de azt is: szerinte az, amit képviselőtársai művelnek, összeegyeztethetetlen a Fidesz országos politikájával. Talán az Index cikke is éreztette hatását, amikor nem sokkal ezután a nagykőrösi Fidesz kiadott egy közleményt, amelyben jelezték: a városvezető jótékony célokra felajánlja az összeget.

Most mégis úgy tűnik, március óta a helyi Fidesz-frakció nem tudta megemészteni Kustár Tamás akcióját. A képviselő mára ugyanis kizárták a Fideszből, ebben pedig a helyi szervezetnek is szerepe lehetett.

Helyi média

Az Önkormányzati Hírek c. újságban hasít a polgármestert és a Fideszt méltató propaganda. Átlapozva az utóbbi hónapok számait, az a cikk emelkedett ki, amelyben hosszú sorokon keresztül szidják az MSZP-s László Ferencet és a Jobb Nagykőrösért színeiben mandátumot szerzett Ábrahám Editet azért, mert a márciusi testületi ülésen nem álltak fel, amikor Czira Szabolcsot köszöntötték az állami kitüntetése kapcsán. Az önkormányzati újság kiadásáért egy személyben Czira Szabolcs felel, az impresszum szerint ő a felelős szerkesztő és a szerkesztőbizottság elnöke is. A nagykőrösi lap furcsa szerkesztési elveiről a 444.hu is írt korábban.

Helyi forrásaink szerint a kizárással végződő ügy hátterében Kustár Tamás és a polgármester konfliktusa húzódhat, amelyet bizonyos körökben már az előző ciklusban is lehetett érzékelni.A márciusi testületi ülés után tovább élesedhetett a Kustár és Czira közti ellentét. Előbbi két kérdésben nem értett egyet a többséggel: egy utcanév-módosítás ellen emelt szót, illetve azt sem támogatta, hogy az egyik helyi óvodát átadják a református egyháznak. A vita annyira elfajult, hogy Kustár végül azt mondta a polgármesternek, hogy beteges hatalomvágya van.

Ezt követően májusban tudta meg a volt fideszes képviselő, hogy nélküle alakult meg április legvégén a nagykőrösi Fidesz-frakció, majd a májusi testületi ülésen – amelyről előre jelezte, hogy hiányozni fog – a névkártyáját és a szavazógépét már átrakták az ellenzéki képviselők közé anélkül, hogy erről bármilyen tájékoztatást is küldtek volna neki. Szeptember elején kiderült: Kustár Fidesz-tagságát is törölték arra hivatkozva, hogy a párt szabályzata szerint ki kell zárni azt a képviselőt, aki az ő színükben jut be egy önkormányzati képviselő testületbe, de az ott megalakuló frakcióba már nem lép be. Úgy tudjuk, Kustár májusban még írásban fordult Körtvélyesi Attila frakcióvezető-alpolgármesterhez, amelyben kijelentette: szeretne belépni a frakcióba a korábbi véleménykülönbségek ellenére. Ezzel szemben az alpolgármester augusztusban jelezte a Fidesz-központ felé, hogy a helyi politikus nem akart belépni a képviselőcsoportba.

Megkerestük Kustár Tamást, aki megerősítette: írásban kérte felvételét a frakcióba azt követően, hogy az első egyeztetések után egy kis gondolkodási időt kért. Azt is elmondta, hogy nem akarja elveszíteni a párttagságát, mivel továbbra is egyetért a Fidesz alapelveivel. „Attól, hogy a helyi ügyekkel kapcsolatban olykor kritikákat fogalmazok meg, még demokratának tartom magam” – hangsúlyozta, és szűkszavúan ugyan, de azt is elmondta, hogy valóban megromlott a viszonya a polgármesterrel, viszont úgy véli, a prémiumot megvétózó lépése miatt tették ki a frakcióból. Ezzel szemben Körtvélyesi Attila alpolgármester a magyarnarancs.hu-nak küldött válaszában bizonygatta: ő dokumentumokkal tudja alátámasztani, hogy „Kustár Tamás nem lépett be, és nem kívánt a későbbiekben sem belépni a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség nagykőrösi önkormányzati képviselőcsoportjába”. A Fidesz országos sajtóirodája egyelőre nem reagált írásban feltett kérdéseinkre.

A nagykőrösi polgármester viszont hosszan válaszolt a kérdéseinkre – csak nem azokra, amelyekre kíváncsiak lettünk volna. A Kustárral való viszonyát és a prémiumát firtató felvetéseinket elintézte azzal, hogy „Személyes jellegű kérdéseit nem megkerülni akarom, de azokat a magam részéről lezártnak tekintem”. Azt ugyanakkor leírta, mekkora megtiszteltetés volt számára az elismerés, majd hangsúlyozta, hogy szerinte mindenkivel össze kell fogni, aki az ott élő emberek érdekeit képviseli.

Figyelmébe ajánljuk