Kilenc év után nyit ki újra egy falusi iskola

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. március 13.

Kis-Magyarország

Újszentivánon, a szeged-csanádi püspökség közreműködésével.

Kilenc év szünet után szeptemberben újranyit az általános iskola a Csongrád-Csanád vármegyei Újszentivánon, ez alkalomból táblát állítottak a településen, és szerdán felavatták.

Az ünnepségen jelen volt Molnár Karolina, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, és az MTI tudósítása szerint azt mondta, egy új iskola egyszerre felelősség és lehetőség egy közösségnek. Felelősség a jövő generációjának nevelése szempontjából, és lehetőség arra, hogy a gyerekeknek jobb életük legyen, mint szüleiknek. A kormány célja, hogy minden településen legyen legalább alsó tagozat, ott pedig, ahol megfelelő a gyermeklétszám, nyíljon felső tagozat is, az országban pedig mindenütt minőségi oktatást kapjanak a diákok – mondta a politikus. Azt is mondta Molnár Karolina, hogy az elmúlt öt évben csaknem 5 ezer helyszínen újult meg bölcsőde, óvoda és iskola, és idén több mint ezermilliárd forinttal többet költ az ország oktatásra, mint 2010-ben.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök azt mondta, az egyházmegye – amely több mint hatvan községben és városban tart fent iskolát – örömmel partner abban, hogy minden településen óvoda és legalább alsó tagozat működjön. Bodó Imre újszentiváni (független) polgármester elmondta, a mintegy 2100 lakosú községben háromszáz általános iskolás korú gyermek él, akik jelenleg jellemzően Szegeden tanulnak. Az önkormányzat célja volt, hogy az egyházmegyével együttműködve megteremtse a lehetőséget a családok számára, hogy gyermekeik helyben tanuljanak. Amennyiben a pályázati lehetőségek lehetővé teszik, az épületet bővítik, hogy néhány év múlva majd a felső tagozatos diákok is a községben járhassanak iskolába.

Újszentivánon 2022 februárjában a NAV nyomozói elvitték az addigi polgármestert, Putnik Lázárt, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával. A testület lemondott, időközi választást kellett kiírni, és nagyon kemény kampány zajlott:

A polgármester-választást Bodó Imre nyerte meg, aki ismert fideszes, kereszténydemokrata politikus Csongrád-Csanád megyében, de korábban kizárták a Fideszből (bár amikor győzött, Kövér László SMS-ben gratulált neki) – a kormánypártok jelöltjét is legyőzve. Hivatalba lépése után sem nyugodtak meg egyhamar a kedélyek.

Bodó egyik fontos célja volt, hogy újraindítja az általános iskolát.

A címlapképen Bodó Imre, Újszentiván jelenlegi polgármestere látható

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.