„Ez nem háború, mert én nem lövök vissza” – mondja Újszentiván polgármestere

Kis-Magyarország

Lemondott egy képviselő és egy alpolgármester. Támadják, és elődje bűnügyének fejleményei is váratlan helyzetek elé állítják Bodó Imrét, aki  a Fidesz ellenében nyert júliusban.

Újszentivánon egy év alatt rengeteg minden történt.

2022. január 20-án a NAV nyomozói lezárták a polgármesteri hivatal épületét. Az akkori polgármester, Putnik Lázár ebben nem látott semmi rendkívülit. Február hetedikén a NAV őrizetbe vette Putnik Lázárt és két másik embert, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával. A képviselő-testület feloszlatta magát. A júliusi időközi választáson öt polgármesterjelölt indult; közülük a kormánypártok által támogatott Ulbert Mónika, a Fidesz által nem támogatott, de Fidesz- és KDNP-tag korábbi országgyűlési képviselő, járási hivatalvezető Bodó Imre, valamint a független Binszki Olivér mérkőzése bizonyult igazán érdekesnek. A választási kampányban volt plakát- és molinórongálás, és a Facebookon létrehozott „közéleti elemző- és véleményformáló műhelyeknek” is nagy szerep jutott. Bodó Imre győzött, Ulbert Mónika nem indult képviselő-jelöltként, Binszki azonban igen, és be is került a testületbe

Az alpolgármester Talpai János lett, aki a Putnik-éra előtt, és már a tanácsi rendszerben is vezette Újszentivánt. A testület választott külső alpolgármestert is, Rusin Csaba személyében, aki több mint harminc évig dolgozott a honvédségnél, rendőrségnél, titkosszolgálatnál. Ő képviselő-jelöltként most nem indult, de aktív szereplője a falu közéletének. Kiderítette, hogy külföldön tartózkodó fiát is szerepeltette papíron közmunkásként a Putnik vezette önkormányzat. Rusin az Élhető Újszentivánért Facebook-csoportban rendre megszólította, számonkérte Putnikot, a tisztségviselőket, nyilvánosságra hozva gyanúsnak talált ügyeket, nem kerülve a konfliktusokat

Rusin szavazati jog, javadalmazás és költségtérítés nélkül vállalta a feladatot. Január 13-án azonban lemondott.

A Narancs.hu újságírója pedig azzal szembesült, hogy írásai révén egyesek szemében számonkérhető szereplőjévé vált Újszentiván közéletének.

„Kedves András! A mai nappal lelepleződött az általad különös figyelemben részesített alpolgármester büntetett előélete. Hiszem, hogy a triumfáló cikkel azonos alaposságú, leleplező anyagot készítesz – tisztázva a bűnöző által összemocskolt, besározott, meghurcolt és megfenyegetett újszentiváni áldozatok becsületét. Mindezt az előző, sok kárt okozó írás előtt is szívesen elmondták volna sokan, az ép lelkű szentiváni többség számára mára telt be a pohár.”

Ehhez a Facebookon küldött kedd éjjeli üzenethez egy link is tartozott, amely Binszki Olivér Facebook-oldalára vitt, egy kétoldalas rendőrségi határozatra, amely arról szól, hogy 2010. május 20-án Rusin magánnyomozói igazolványát, illetve egy másik határozattal személy- és vagyonvédelmi engedélyét bevonták, mert a megyei rendőr-főkapitányság hivatali visszaéléssel gyanúsítja, és a törvény szerint ilyenkor ez a hivatalos eljárás. Binszki az oldalán más dokumentumokat is közöl, Rusin kötődését különböző cégekhez.

Olyat nem, ami azt bizonyítaná, hogy Rusin Csabát bármiért jogerősen elítélték volna.

„Rusin Csaba egyvalamire megtanította azt, aki figyelt rá. Kérdezni. Ő évek óta folyamatosan kérdez. Itt az idő, hogy válaszoljon” – írja Binszk. Szembesíti Rusint a határozatokkal, megkérdezi tőle többek közt, mi lett a határozatban említett büntetőeljárás eredménye, erről a dolgáról eddig miért nem írt, mikor fogja tisztázni magát, és „hány hasonló dolgot nem mondott még el nekünk, újszentivániaknak?” Emlékezteti Binszki Olivér Rusin Csabát arra, hogy összesen 26 cégben volt érintett, kíváncsi, milyen kapcsolat van Rusin családja és Bodó Imre polgármester között.

Az oldalán Rusin és a másik alpolgármester, Talpai János mellett Bodó Imre polgármester előéletét is szemlézi, és saját hibájának tartja, hogy eddig nem nézett eléggé utána korábbi közéleti tevékenységüknek, múltbéli tetteiknek. Felrója például Bodónak, hogy az óvodában, bölcsődében decemberben létszámcsökkentést szavazott meg a testület, hogy „bármiféle lakossági egyeztetés nélkül” döntöttek egy ipari parki terület eladásáról, az ő heves tiltakozása ellenére. Felidézi dokumentumokkal, hogy 2007-ben a tiszaszigeti képviselő-testület – akkor Bodó annak a szomszédos falunak volt a polgármestere – értékesített 97 ingatlant, „egyes számítások szerint” alacsony áron, és ezzel kárt okozott az önkormányzatnak. Tavaly pedig Tiszasziget 10 építési telket vásárolt. „Érdekes ez annak fényében, hogy 2007-ben ugyanezeket a telkeket eladták Bodó Imre javaslatára” – írja Binszki.

„Tudom, hogy sokan békére vágynak, én is azt szeretném. De Bodó Imrével, Talpai Jánossal, Rusin Csabával ebben a faluban soha nem lesz béke. Amíg ők hatalomban vannak és a közélet alakításában szerepet vállalnak, addig megmérgezik a közélet levegőjét, döntéseikkel pedig a szakadék szélére sodorják a falut”. Emlékeztet, hogy a testület egyik képviselője, Kiss Gábor lemondott – a Narancs.hu információi szerint családi okok miatt. Binszki szerint a többieknek is követniük kellene ezt a példát.

Binszki Olivértől kérdeztünk volna a dokumentumokról, és arról, hogyan alakult az eddigi munka a képviselő-testületben. Azt írta vissza, köszöni a megkeresést, de mindent nyilvánosságra hozott, amit közérdekből nyilvánosnak tart, a vezetéssel kapcsolatos álláspontját kifejtette az oldalán a bejegyzéseiben.

„Jelenleg a helyzet nem tiszta az önkormányzatnál, ezért egyelőre nem nyilatkozok” – írta.

Rusin Csaba sem beszél a közzétett rendőrségi határozatról, amelyet elvileg tőle vagy a rendőrségi irattárból lehetett megszerezni. Azoknak az újságíróknak, akik keresték, levelet küldött. Eszerint feljelentést tesz az ügyben, és ügyvédje tanácsára most nem nyilatkozik. Azt, hogy miért mondott le az alpolgármesteri tisztségről, az Élhető Újszentivánért csoportban indokolta, olyan bejegyzésben, amelynél kikapcsolta a hozzászólás lehetőségét. Azt írja, döntéséhez nincs köze a „hatalom és pénzéhes megnyilvánulásoknak”, Binszki posztjait ámokfutásnak és csúsztatásnak minősíti. Azt írja, voltak nézeteltérései a polgármesterrel, a választás előtti helyzet – minden bizonnyal a Putnik Lázárt érintő büntetőeljárás – kezelésében és a „kommunikációban”, valamint a másik alpolgármester, Talpai János szerepe miatt.

Ezt nem fejti ki bővebben, de lapunknak korábban azt mondta: nem tartotta jó ötletnek, hogy a hetven fölött járó Talpait még ilyen tisztséggel bízzák meg. Ennek azonban az a története, hogy amikor az előzetesben ülő Putnik először elindult polgármesterjelöltként, Bodó segítette a kampányban a fiatalembert, aki le is győzte akkor Talpait. Bodónak lelkiismeret-furdalása volt a később történtek miatt.

Ezek – hangsúlyozza Rusin – nézetkülönbségek, harag nincs. Arra, hogy a közéleti tevékenységét nem adja fel, az utalhat, hogy indoklása szerint „a rendszeren kívül már nem közszereplőként” „hatékonyabb” és „konkrétabb” tud lenni.

Az emberi konfliktusokon, valamint az előző polgármestert érintő büntetőeljárások következményein túl Újszentiván még megéli ugyanazokat a nehézségeket, amelyeket most a többi önkormányzat.

„A közvilágítás villanyszámlája az áremelkedések előtt 6 és 7 millió forint között volt évente, most több mint 20 millió forint” – mondja a Narancs.hu-nak Bodó Imre polgármester. – „Segítségképpen kaptunk kilencmillió forintnyi, közvilágításra vonatkozó kiegészítő normatívát, a fennmaradó részt saját bevételből kell pótolni. Annak érdekében, hogy a közvilágítás olcsóbb legyen, ledekre cseréltetjük az égőket, ez év végére remélhetőleg el is készül. Binszki Olivér bírált amiatt, hogy többségi döntéssel eladuk azt a területet, és nem áll érdekében, hogy utánaszámoljon, megéri-e. A pénzt, amit azért kapunk, továbbutaljuk a Magyar Villamos Műveknek, kiegészítjük 8 millió forinttal, és ebből készül el a ledesítés, amely hatvan százalékos megtakarítást jelent. Azt számoltuk, három év alatt megtérül ez a beruházás.”

Bodó emlékeztet, hogy egy vállalkozó sem ruházna be szívesen, főleg most, egy önkormányzattól bérelt területen, de egy sajáton talán igen. Ahogy az a bérlő tulajdonos lesz, az eddigi iparűzési adón túl telekadót is fog fizetni az önkormányzatnak. Az ő számítása szerint az eladás jó döntés volt. Az pedig, hogy ezen a télen eddig nem volt igazán hideg, nagyon jól jött az önkormányzatnak, mert gázzal még nem kellett fűteni.

„Felvettünk egy nyugdíjas embert, aki reggel öt órakor kitakarítja, beindítja a vegyes tüzelésű kazánokat. Gázt csak a vízmelegítésre használtunk. Az jó döntés volt az előző vezetéstől, hogy a vegyes tüzelésű kazánokat nem dobatta ki, több helyen is ezekkel fűtünk” – mondja Bodó.

Arra a kérdésünkre, miért romolhatott el ilyen gyorsan a kapcsolat közte és Binszki képviselő között, és hogyan éli meg a háborúságot, Bodó azt mondja, ez nem háború.

„Engem tényleg lő, csalónak, tolvajnak nevez, de háború akkor van, amikor vissza is lőnek. Én nem lövök vissza. Aki engem támadni akar, gondolva a jövő májusi választásra, annak hiába írok bármit is, lőni fog. Ezt, ami zajlik, úgy veszem, hogy nem is elsősorban rólam szól, hanem arról, a Demokratikus Koalíció a térségben szeretne vezető szerephez jutni (Binszki Olivér függetlenként indult, édesapja, Binszki József DK-s, a szegedi közgyűlésben alpolgármester – B. A.). Ez nekem nem olyan nagy probléma, a többi ellenzéki pártnak, vagy Szegeden Botka Lászlónak talán nagyobb. Nem fogom meghívni a ledesítés avatására, és akkor egy-egy. Majd döntenek a választók” – mondja Bodó.

Rusin lemondásával kapcsolatban azt mondja, ő próbálta lebeszélni az alpolgármestert a döntéséről, és sajnálja, hogy nem sikerült.  

Más munkakapcsolatai jól alakultak július óta. Akikkel hivatalos ügyben polgármesterként találkozik, készségesek, segítőkészek vele. A Fideszhez fűződő viszony ennél bonyolultabb.

Azóta, hogy győzött, és Kövér László, az Országgyűlés elnöke SMS-ben gratulált neki, más üzenet nem érkezett a párttól, amelynek most is tagja.

„Nem adtam arra okot, hogy ez így legyen. Egyszer sem rúgtam bele a jobboldalba. Karácsony előtt az újszentiváni polgármesteri hivatalba, a nevemre küldték a Kereszténydemokrata Néppárt központi székházából az új plasztik alapú tagkártyámat és a kitűzőjelvényt. Ez lehet gesztus. Az is jelenthet valamit, hogy a Polgárok Háza, amelynek alapítványa hosszú ideig számított a támogatásomra, aztán egy ideig nem küldött levelet, most megint küldött egy megkeresést, és a saját nevemben támogattam is az alapítványt. Amikor pedig Binszki megtámadott azzal, hogy eladtam 2007-ben az izraeli vállalkozóknak a tiszaszigeti telkeket, a tiszaszigeti Fidesz-csoport elnöke a Facebookon megvédett azzal, hogy a telekeladásról 10 igen szavazattal döntöttünk. Az akkori árakon igenis magas árakon ment el, több tízmillió forint bevételhez jutott azóta Tiszasziget a telekadó révén. Közművesítetlen telkeket adtunk el, azóta a területet fejlesztették, most pedig szaporodnak rajta az épületek. Jólesett, hogy megvédett." 

A kérdésre, talált-e még csontvázakat tavaly ősz óta a szekrényekben, Bodó három példát említett. Mindhárom ügyben feljelentést tett a képviselő-testület, ismeretlen tettes ellen, a számviteli fegyelem megsértése miatt.

„A Napfény Leader Csoport vezetőjétől tudtuk meg, hogy Újszentiván korábban pályázaton nyert 10 millió forintot egy sátor beszerzésére, és ezt a pénzt végül nem igényelte le az önkormányzat.

Először megnéztem, megvan-e a sátor. Megvan”

– mondja Bodó. – „Azt nem tudom megítélni, ér-e tízmillió forintot. Az önkormányzat valahogy megvette. De az árát nem tudjuk megkapni a Leadertől, mert csak a számla van meg róla, szerződés, teljesítési igazolás, megrendelő nincs. Ilyeneket nem lehet utólag gyártani, mert az okirathamisítás. A munkásszállót, amelynek építése miatt előzetesben van az elődöm, egy önkormányzati tulajdonú kft. működtette. Kiderült, hogy 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben – részben az idő tájt, amikor a koronavírus miatt a polgármester a testület helyett is döntött – összesen 94 millió forintot fizetett az önkormányzat ennek a cégnek, különböző jogcímeken, de ez is csak a számlákból derül ki, mert ehhez a pénzmozgáshoz sincs más dokumentum. Nem tudom, mit derít ki az eljárás. Az Államkincstártól is kaptunk egy levelet, eszerint a bölcsőde bővítésének pótmunkái a szakértőik szerint »durván túl vannak árazva«. Lényegében azt írja az állam, hogy ott lopták a pénzt. Ezzel sem tudtunk mit kezdeni, a feljelentésen kívül. Tegnap pedig a Posta vezetőségével tartottunk bejárást, mert a helyi hivatalt Putnik Lázár kft.-je üzemeltette, Posta-partnerként, a NAV azonban a nyomozás miatt bűnügyi zár alá vette a céget. A Posta bajban van, mert a törvény szerint egy ekkora településen nem szűnhet meg a szolgáltatás, mi is bajban lennénk, ha megszűnne. Keresni kellett megoldást arra, hogy márciustól hol működjön az új postahivatal. Megoldottuk.

Azt eldöntöttem, hogy jövő májusban újból indulok, és nem tudom, hogy a KDNP vagy a Fidesz beáll-e mögém. Én a két párt helyében legalább nem indítanék mást.

Lehet, hogy a júliusi ellenfeleim közül valamelyik le fog engem győzni, de ez az idő, amit itt töltök, akkor sem válik Újszentiván kárára, ebben biztos vagyok.

Abban is, hogy ami helyzetekkel szembesültem, azok kezeléséhez olyan gyakorlat kell, ami nincs meg Ulbert Mónikának, és az alig harmincéves Binszki Olivérnek sem.”

Frissítés:

Putnik-Mayer Arnold, az újszentiváni postát üzemeltető Novi Rakija Kft. képviseletében reagált a cikkre.  Közölte, a kft.-nek ő a tulajdonosa, nem a testvére, Lázár. Volt korábban olyan időszak, amikor Lázár volt a tulajdonos, de most nem. A kft.-t a NAV nem vonta bűnügyi zár alá, működik, ahogyan eddig. A helyi postát március 31-ig fogja üzemeltetni – a továbbiakról Putnik-Mayer Arnoldnak nincs információja.

(Címlapképünkön: Bodó Imre)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk