Nem találja a rendőrség az újszentiváni plakátrongálót

Kis-Magyarország

A térfigyelő felvételén látszik valaki teleszkópos meszelőnyéllel, vödörrel, baseball-sapkában éjfél után, de ez kevés.

Felfüggesztette az eljárást a Szegedi Rendőrkapitányság a tavaly júliusi újszentiváni plakát- és molinórongálások ügyében – válaszolta a Narancs.hu kérdésére a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Azt kérdeztük, hol tart a nyomozás, és igaz-e, hogy az ügyben bizonyítékként vették figyelembe az egyik főutcai vállalkozás térfigyelő kamerájának felvételét.

A második kérdésre nem adott választ a rendőrség.

Tavaly július 3-án, vasárnap időközi önkormányzati választást kellett tartani Újszentivánon, mert az addigi polgármestert a NAV tavasszal letartóztatta, és büntetőeljárást indított ellene.

Az időközi választási kampány nagyon kemény volt.

Ennek egyik oka, hogy az Élhető Újszentivánért Facebook-csoport alapítója, Rusin Csaba nem csak a letartóztatott korábbi polgármester viselt dolgait firtatta, hanem azokat is nyilvánosan megszólította, akik meggyőződése szerint még érintettek voltak az ügyeiben.

A letartóztatott faluvezető korábban élvezte a Fidesz–KDNP támogatását. A kormánypárt támogatására számított volna az egyik induló, Bodó Imre is, a szomszédos Tiszasziget korábbi polgármestere, aki a Fidesz– KDNP országgyűlési képviselője is volt azelőtt. A Fidesz-logót azonban nem ő, hanem Ulbert Mónika polgármesterjelölt kapta, akinek kampányrendezvényére Varga Judit igazságügyi miniszter, illetve Kósa Lajos alelnök is eljött.

A polgármester-választást Bodó Imre nyerte meg, a második a független Binszki Olivér lett, aki képviselőjelöltként is indult, és bejutott a testületbe, amelyben a Bodót támogatók kerültek többségbe. A helyi – Facebook-csoportokban megjelenő – nyilvánosságban Binszki lett Bodó legkeményebb bírálója.

A kampány idején azonban ezt még nem lehetett előre látni.

A választás előtti napra, szombatra virradóra Bodó és csapata több hirdetményét is megrongáltak a faluban, feliratokkal és fehér festékkel. Az érintettek feljelentést tettek a rendőrségen. A szövegek a plakátokon: „Miki egér”, „hazuság” (g nélkül). Talpai Jánosnak, aki korábban sokáig volt polgármester, most pedik alpolgármester, azt írták a kapujára fehér festékkel: „FASZ”. Az Élhető Újszentivánért csoport alapítójának kocsibejárójára ugyanazzal a fehér festékkel azt írta a rongáló, „GYÖKÉR”. Máshol ugyanez a felirat állt, egy nyíllal, amely Rusin háza felé mutat. Az igazi talány az volt, hogy Bodóék 6 méter magasan a főutca fölé kifeszített molinóját hogyan tudta összefesteni ugyanilyen fehér festékkel a rongáló.

Az, hogy ki lehetett az elkövető, illetve kinek állhatott érdekében a rongálás, azóta is téma a helyi közéletben.

„Az önfestő gyűlöletkampány révén hatalomba jutott társulás, az ide köthető alakok indulata mit sem lankadt” – olvasható az egyik véleményformáló oldalon, nyilvánvalóan Bodó Imrére és az őt segítő képviselőkre célozva.

A rövid ideig társadalmi alpolgármesteri tisztséget vállalt Rusin Csaba is utalgat a „plakátfestő versenyre” az Élhető Újszentivánért oldal egy-egy bejegyzésében.

Az egyik főutcai üzlet térfigyelő kamerájának aznap éjszakai felvételén – amely a Narancs.hu-hoz is eljutott – látni lehet egy embert, aki baseball-sapkát visel, vödörrel és teleszkópos nyelű festőhengerrel ballag a járdán. Valószínű, hogy ő festhetett – mi másért bóklászna valaki ilyen eszközökkel az éjszakában –, a felvételen azonban a jelek szerint nem volt elegendő támpont arra, hogy a rendőrség kiderítse, ki lehetett az az ember. 

Egy biztos: nem a letartóztatott korábbi polgármester volt, hiszen akkor még előzetesben ült.

Azóta annyi változott, hogy – mint a Szabad Európa írja – egy év után szabadon engedték. A nyomozást az ügyben befejezték, a nyomozási bíró „enyhébb kényszerintézkedést rendelt el több gyanúsított vonatkozásában” – közölte az ügyészség.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk