Nem találja a rendőrség az újszentiváni plakátrongálót

Kis-Magyarország

A térfigyelő felvételén látszik valaki teleszkópos meszelőnyéllel, vödörrel, baseball-sapkában éjfél után, de ez kevés.

Felfüggesztette az eljárást a Szegedi Rendőrkapitányság a tavaly júliusi újszentiváni plakát- és molinórongálások ügyében – válaszolta a Narancs.hu kérdésére a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Azt kérdeztük, hol tart a nyomozás, és igaz-e, hogy az ügyben bizonyítékként vették figyelembe az egyik főutcai vállalkozás térfigyelő kamerájának felvételét.

A második kérdésre nem adott választ a rendőrség.

Tavaly július 3-án, vasárnap időközi önkormányzati választást kellett tartani Újszentivánon, mert az addigi polgármestert a NAV tavasszal letartóztatta, és büntetőeljárást indított ellene.

Az időközi választási kampány nagyon kemény volt.

Ennek egyik oka, hogy az Élhető Újszentivánért Facebook-csoport alapítója, Rusin Csaba nem csak a letartóztatott korábbi polgármester viselt dolgait firtatta, hanem azokat is nyilvánosan megszólította, akik meggyőződése szerint még érintettek voltak az ügyeiben.

A letartóztatott faluvezető korábban élvezte a Fidesz–KDNP támogatását. A kormánypárt támogatására számított volna az egyik induló, Bodó Imre is, a szomszédos Tiszasziget korábbi polgármestere, aki a Fidesz– KDNP országgyűlési képviselője is volt azelőtt. A Fidesz-logót azonban nem ő, hanem Ulbert Mónika polgármesterjelölt kapta, akinek kampányrendezvényére Varga Judit igazságügyi miniszter, illetve Kósa Lajos alelnök is eljött.

A polgármester-választást Bodó Imre nyerte meg, a második a független Binszki Olivér lett, aki képviselőjelöltként is indult, és bejutott a testületbe, amelyben a Bodót támogatók kerültek többségbe. A helyi – Facebook-csoportokban megjelenő – nyilvánosságban Binszki lett Bodó legkeményebb bírálója.

A kampány idején azonban ezt még nem lehetett előre látni.

A választás előtti napra, szombatra virradóra Bodó és csapata több hirdetményét is megrongáltak a faluban, feliratokkal és fehér festékkel. Az érintettek feljelentést tettek a rendőrségen. A szövegek a plakátokon: „Miki egér”, „hazuság” (g nélkül). Talpai Jánosnak, aki korábban sokáig volt polgármester, most pedik alpolgármester, azt írták a kapujára fehér festékkel: „FASZ”. Az Élhető Újszentivánért csoport alapítójának kocsibejárójára ugyanazzal a fehér festékkel azt írta a rongáló, „GYÖKÉR”. Máshol ugyanez a felirat állt, egy nyíllal, amely Rusin háza felé mutat. Az igazi talány az volt, hogy Bodóék 6 méter magasan a főutca fölé kifeszített molinóját hogyan tudta összefesteni ugyanilyen fehér festékkel a rongáló.

Az, hogy ki lehetett az elkövető, illetve kinek állhatott érdekében a rongálás, azóta is téma a helyi közéletben.

„Az önfestő gyűlöletkampány révén hatalomba jutott társulás, az ide köthető alakok indulata mit sem lankadt” – olvasható az egyik véleményformáló oldalon, nyilvánvalóan Bodó Imrére és az őt segítő képviselőkre célozva.

A rövid ideig társadalmi alpolgármesteri tisztséget vállalt Rusin Csaba is utalgat a „plakátfestő versenyre” az Élhető Újszentivánért oldal egy-egy bejegyzésében.

Az egyik főutcai üzlet térfigyelő kamerájának aznap éjszakai felvételén – amely a Narancs.hu-hoz is eljutott – látni lehet egy embert, aki baseball-sapkát visel, vödörrel és teleszkópos nyelű festőhengerrel ballag a járdán. Valószínű, hogy ő festhetett – mi másért bóklászna valaki ilyen eszközökkel az éjszakában –, a felvételen azonban a jelek szerint nem volt elegendő támpont arra, hogy a rendőrség kiderítse, ki lehetett az az ember. 

Egy biztos: nem a letartóztatott korábbi polgármester volt, hiszen akkor még előzetesben ült.

Azóta annyi változott, hogy – mint a Szabad Európa írja – egy év után szabadon engedték. A nyomozást az ügyben befejezték, a nyomozási bíró „enyhébb kényszerintézkedést rendelt el több gyanúsított vonatkozásában” – közölte az ügyészség.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.