Korrupcióinfó: Abszurd módon mondott csődöt egy dunai pénzégető beruházás

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2016. okt. 13., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szó szerint elúsztak a Dunán annak az el nem készült rekreációs központnak az alapjai, amelyre egy győri vállalkozás 57,5 millió forint támogatást vett fel.

A megfelelő ellenőrzés hiányában az uniós pénzből finanszírozott hazai gazdaságélénkítő programok forrásai olyanok kezébe is kerülnek, akiknek eszük ágában sincs fejleszteni, csupán a könnyen jött pénzek bezsebelésére és megcsapolására törekszenek – vezette fel a csütörtöki korrupcióinfója témáját Hadházy Ákos.

Az LMP társelnöke csütörtök délelőtt ismét bemutatott egy olyan vállalkozást, amely felvette az EU-s támogatást, de az eredményt máig nem lehet látni, míg a minisztérium és más hatóságok azt állítják, hogy minden rendben van. A politikus szerint az olyan vállalkozók, akiknek nincsenek fideszes haverjaik, nehezen kaphatnak uniós támogatást, ha pedig hozzájutnak, később nagyon alapos ellenőrzések során kell elszámolniuk azzal, hogy mire is költötték a pénzt. „Azonban vannak, akiket akkor sem csíp nyakon a felülvizsgálatokban illetékes minisztérium, ha egyértelmű csalásról van szó” – állítja az országgyűlési képviselő.

Hadházy a sajtótájékoztató első felében egy olyan győri beruházást mutatott be, amely a Nyugat-dunántúli Operatív Program turisztikai fejlesztésekre kiírt pályázatán nyert el 57,5 millió forint támogatást egy rekreációs központ kialakításra. A 118 millió forint összköltségvetésű beruházás során papíron elkészült egy olyan központ, amelyet a Mosoni-Dunára terveztek egy úszómedencével, napozóstéggel, rendezvénymólóval, bérelhető motorcsónakokkal és kirándulóhajóval. A pénzt a Nemzetgazdasági Minisztérium átutalta, az uniós fejlesztéseket összesítő hivatalos adatbázis szerint mindent rendben talált, és a projektet lezárta azzal, hogy tavaly november végi dátummal „megvalósítottnak” minősítette. Ehhez a vállalkozásnak számlákat és beszámolókat kellett leadnia, amellyel azt állították: ők szabályosan csináltak mindent. Azonban – Hadházy tájékoztatása szerint – a beruházás tervezett helyszínén máig nincs semmi, soha nem is volt, mivel a félkész rekreációs központ néhány eleme 2014 februárjában egy ideiglenes helyről elszabadult – állítólag valaki elvágta a rögzítésért felelős drótköteleket –, és elúszott a Mosoni-Dunán. A három darabból álló szerkezet több részletben fogott partot, és van olyan eleme, amely még az utóbbi hetekben is ott hánykolódott, így kérdéses, hogy a minisztérium hogyan ítélhette szabályosnak a támogatás felhasználását úgy, hogy a tervezett megvalósítás helyszínét már nem is a cég használja.

„Rekreációs központ”

 

 

 

A történetet színesíti, hogy egy magánszemély azóta már megvette azt a partszakaszt, ahol végül nem valósult meg a beruházás, de nem építhet a saját területére, mert a hatóságok szerint ott egy rekreációs központ áll. A férfi egy kisebb stég kialakítására kért engedélyt, de miután nem kapott, a problémát jelezte a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségnek és a Belügyminisztériumnak is, hogy semmi nincsen ott. Máig nem történt még semmi érdemleges az ügyben – közölte Hadházy Ákos. Az LMP társelnöke szerint elfogadhatatlan, hogy befejezettnek lehetett minősíteni ezt a „fantomberuházást” is úgy, hogy a Rezidencia Spa & Fitness Kft. egyik tulajdonosa, egy másik cég, az Adso Tech Fejlesztő Kft. tavaly felszámolás alatt állt, idén szeptemberben pedig már meg is szűnt. Csakúgy, mint egy sor másik cég már, amelyhez az ügyvezetőnek korábban köze volt.

false

 

Be se lehet jelentkezni

A korrupcióinfó második felében egy másik, szintén a Nyugat-dunántúli Operatív Program turisztikai fejlesztésekhez kiírt keretre pályázó vállalkozásról beszélt az LMP-s politikus, amely ugyan megépített egy rekreációs központot, de kérdéses, hogy ettől mennyit lendült a turizmus, ugyanis Hadházy Ákosék hetek óta próbálnak bejelentkezni egy hosszú hétvégére, de nem érkezik válasz. A Győrtől 10 kilométerre található Lila-hegyi Rekreációs és Szabadidőközpont honlapján csak online foglalásra van lehetőség, semmilyen telefonszám nincs az oldalon, ellenben ott van a tájékoztató, miszerint 46 millió forint támogatást kaptak a beruházásukra, amely előtt a pályázatukban üzleti, kulturális, családi turizmust, valamint erdei, kerékpáros túrákat, csapatépítési lehetőséget ígértek. Nem hirdetik magukat sehol, és semmit nem lehet arról tudni, valóban működnek-e, Hadházy Ákosnak a környékbeliek úgy nyilatkoztak, hogy nem is lehet külsősöknek használni a szabadidőközpontot. A biznisz nem futhat túl jól, hiszen a támogatást elnyerő Purple Hill Kft. éves árbevétele azután zuhant egy hatalmasat, hogy kész lett a beruházás, a tavalyi évet mínusz 2,5 millió forintos üzemi eredménnyel zárták. A kft.-nek voltak szebb napjai is, hiszen 2013-ban elnyertek egy 17,4 millió forintos közbeszerzést a Győri Többcélú Kistérségi Társulástól, amely során szakmai vezetői, szakmai megvalósítói és moderátori feladatokat láttak el, jelentsenek ezek bármit is.

Milliárdos támogatások a semmire

A közelmúltban már bemutattunk egy olyan cégcsoportot, amely milliárdos tételben jutott uniós forrásokhoz, miközben minden jel arra mutat, hogy semmit vagy csak alig valósítottak meg bármit is abból, amit megígértek. Az Ökogroup Zrt. Bicskén gyakorlatilag egy kapavágást sem csinált még azért, hogy megépüljön az a logisztikai központ, amelyre 496 millió forint támogatást kapott, majd papíron mindennel elszámolt, és a Nemzetgazdasági Minisztérium először mindent rendben talált. Hasonló volt a forgatókönyv egy bátonyterenyei logisztikai központ esetében, amelyre szintén az Ökogroup Zrt. kapott 837 millió forintot, de a projekt elszámolásáig nem épített semmit a területen, csupán a földmunkákba kezdett bele.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2016. okt. 13., 11:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  G.Atti
  2016. október 14., péntek 22:23
  Én megállapítottam valamit.
  Cáfolj meg ha kis hazánkban nem ez az uralkodó közmorál!
  Megismétlem..ha nem ez az uralkodó!!
  Mert szerintem ez...én ezzel találkozom legtöbbször.
  Na igen,és azon kívül mit tudunk még tenni hogy a műtőasztalon elküldjük majd őket a f...ba??
  Engem is pontosan ez az állóvíz zavar,az hogy akik ezen pénzek felhasználását ellenőrzik szemet hunynak mindezek felett.
  Nem a politikusok feladata egymás szarságait kiteregetni.
  Vannak erre hivatalok nemde?
  ..és azon kívül hogy egymást legyöpösözzük,és egymásnak ugrunk mi fog még megváltozni?!
  Egy nagy semmi...évek óta semmi...fentebb már leírtam miért.
  Mert csak a kis saját létünk érdekel,és azon a helyzeten ami idáig sodort és összefogással megváltoztatható már nem törődünk.
  Lejtőn vagyunk gyerekek.
  Itt tartunk,hogy egymásnak ugrunk,és azt gondoljuk így kell demokráciában élni.
  mert ugathatunk,és elolvashatjuk mennyit loptak el.
  ez ám a teljesítmény!
 2. 5
  MonaLujza
  2016. október 14., péntek 17:58
  Nagyon bírom Hadházy nyomozásait. Lehet, hogy nem tódulnak a tömegek tiltakozni és tüntetni a Kossuth térre a feltárt mocskok miatt, de G. Attival szöges ellentétben azt gondolom, hogy nagyon fontos, nagyon jó Hadházy folyamatos feltárása, tájékoztatása, és biztosan tudom, hogy nagyon sokakat érdekel, és nagyon sok embert tántorított el a tolvajbandától, akik korábban ezt a hihetetlen pénzéhséget és jellemtelenséget ügyesen titkolták.
 3. 4
  Mirkó Orlovácz
  2016. október 13., csütörtök 20:54
  Kedves G Atti! Engem érdekel. Talán Ön is meggondolja magát , amikor majd egy kórházban haldoklik, és azért nem kap megfelelő ellátást, mert a gépekre, eszközökre szánt pénzt lenyúlták. Addigis dolgozzon a begyöpösödött gondolkodásmódja megváltoztatásán, és vegyen szemüveget, mert éppen a magán segíteni próbáló embert nézi az ellenségének.
 4. 3
  yoyo
  2016. október 13., csütörtök 15:42
  2-es, osztom a véleményedet.

  Sokszor hallok olyan érvelést, hogy a fidesz szavazóinak el kellene valahogy mondani, hogy az ő pénzüket, adójukat, nyugdíjukat veszik el...

  csakhogy én sokkal inkább úgy fogalmaznék, nem elveszik tőlük, hanem ők adják oda.

  Ez is az alattvalói mentalitás része, a jó urak iránti tisztelet, az értük való aggódás és önfeláldozás a nyomor elviselését is könnyebbé teszi

  "Ne sírj, grófodnak lesz azért leánya, pénze, bora."

  Nagy hiba volt mindent a lopás témakörre összpontosítani.
  Az a szöveg ment, hogy a gyurcsányékat is a 300 forintos vizitdíjjal lehetett megbuktatni, majd az orbánékat is a sajtospogi árának drasztikus emelése viszi a sírba.

  Gyurcsányék szimpla pártként tették, amit tettek. Orbán beköltözött a nemzettestbe, az pedig nem képezi választás kérdését.
 5. 2
  G.Atti
  2016. október 13., csütörtök 14:11
  Szegény Hadházy!
  Nem veszi észre hogy a kutyát nem érdekli az hogy mennyi uniós pénzt lopnak el magyarországon?!
  Az embereket hidegen hagyják ezek a dolgok,nincs is eszközük hogy megakadályozzák a politikusok vagy a kondér közelében levők mahinációit!
  Ezzel az oknyomozósdival nem lehet a tömegeket rávenni hogy véget vessenek ennek a szégyenletes helyzetnek.
  Olyan morális süllyesztőben vagyunk ,ahonnan nincs visszaút.Még a szoci időkben belekondiciónálódtunk,hogy aki teheti ellopja amit lehet.
  Ha ez épp a közvagyon,akkor nincs mit a delikvens szemére hányni,az nem fáj nekünk.
  Szentesítve van az egész,punktum.
  Miért fájna most bárkinek hogy uniós lóvékat lenyúlnak?!
  Talán csak azért ,mert irigyek vagyunk.
 6. 1
  grrr
  2016. október 13., csütörtök 11:34
  Alacsonyan szállnak a mennyi rolandok.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...