Mészáros Lőrinc és testvére bevette az állami vasutakat: a legfrissebb megbízás 471 milliós

  • Magyar Krisztián
  • 2016. október 15.

Kis-Magyarország

A polgármester és testvére csak idén több mint 76 milliárdnyi közbeszerzésben vett részt önállóan vagy konzorciumban, így Mészáros János hegesztő- és forraszanyagokat szállíthat.

Három csoportban szerzett idén 76 milliárd forintot meghaladó közbeszerzést a Mészáros család a magyar állami tulajdonban lévő vasúttársaságoktól. A sorban a legnagyobb a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő R-Kord volt, ezt követte a felcsúti polgármester ásványvizes cége, majd jött testvére, Mészáros János vállalkozása, amely majd hegesztőanyagokat szállíthat a GYSEV-nek.

R-Kord: közel a 76 milliárd

Mészáros Lőrinc nem csak itatja a MÁV dolgozóit, egy másik cége, a felcsúti székhelyű R-Kord Építőipari Kft. az utóbbi időszakban több olyan állami megbízást is kapott, amely során valamilyen vasúti fejlesztésben vehet részt.

Ezek közül a legfrissebb a Közbeszerzési Értesítőben október ötödikén megjelent beruházás, amelyben a magyar állam többségi tulajdonában lévő GYSEV Zrt. vonalán bruttó 471,3 millió forintért az R-Kord – a Fehérvill-Ám Kft.-vel közösen – szerelhet és tarthat karban felső vezetéket több dunántúli vonalon is.

A vasúttechnikai fejlesztésekben utazó R-Kordnak már tavaly is 6,5 milliárd forint volt a nettó árbevétele, ezt azonban könnyen meghaladhatják idén a nyertes közbeszerzések miatt. Ezek közül a legnagyobb a Szántód–Kőröshegy–Balatonszentgyörgy közötti vasúti vonal felújítása, amelyet közösen csinálhatnak a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel és a V-Híd Zrt.-vel nettó 72,3 milliárd forintért. (Itt a munkát megrendelő GYSEV első kiírása még 55,5 milliárdról szólt, de a konzorcium jelentősen, csaknem 17 milliárd forinttal többért vállalta el a feladatot.) Mint ahogy a MÁV egyik idei közbeszerzését sem sikerült az előzetesen becsült összeghatár alatt tartani, Mészáros Lőrinc cége a Prolan Irányítástechnikai Zrt.-vel közösen 980 millió forint helyett 1,16 milliárdért kezdte el a felújításokat a Hidasnémeti és Felsőzsolca közötti szakaszon. Idén az R-Kordé lett az az állami megbízás is, amely során a MÁV közel 2 milliárd forintot fizet Mészáros Lőrinc cégének, hogy biztonságosabbá tegyen országszerte egy sor vasúti átjárót, így idén összesen 75,8 milliárd forint értékben nyert vasutasmunkákat az R-Kord, illetve azok a konzorciumok, amelyeknek tagja Mészáros Lőrinc cége is.

Víz: 486 millió

Mészáros Lőrinc egyik vállalkozása két éven át, közel félmilliárd forintért szállíthat ásványvizet a MÁV-nak – a hír még friss, a napokban jelent meg. Az mfor.hu által kiszúrt szerződések – amelyeket a honlapjára töltött fel a vasúttársaság – szerint augusztus 9-én összesen 486,6 millió forint értékű megállapodást kötött a MÁV Zrt. és a felcsúti polgármesterhez tavaly került Vivienvíz Kft., amely így 2018 augusztusáig visz ásványvizet a dolgozóknak. Nem ez volt az első rendelésük Mészároséktól, a MÁV már 2015 nyarán is vett vizet tőlük, de akkor csak 2 millió forintért.

Testvér: 25 millió

A Közbeszerzési Értesítő szerint a MÁV idén februárban három beszállítói szerződést is kötött a felcsúti polgármester öccséhez, Mészáros Jánoshoz – aki önkormányzati képviselő a bátyja által vezetett településen – tartozó Pegazus Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel. A cég így különböző telephelyekre szállíthatott fémporokat, illetve hegesztő- és forraszanyagokat, ezért összesen bruttó 25,3 millió forintot kapott. A Pegazust közbeszerzés útján választotta ki a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt., az eljárás nem volt nyílt, három ajánlatot kért be a vasúttársaság, ezekből választotta ki a számára legjobbat, amely éppen a Mészáros-cégé volt.

A vasúti közbeszerzésen befutó vállalkozása nem a legnagyobb Mészáros János cégbirodalmában, amely azután kezdett el látványosan fejlődni, hogy testvére Felcsút élére került, és 2010 után sorra nyerte a milliárdos állami megrendeléseket, miközben mára már az ország egyik legsikeresebb vállalkozója lett. A budapesti székhelyű Pegazus Trade 2015-ben nettó 188 millió forint árbevételt termelt, mindez eltörpül a szintén Mészáros János-érdekeltség Agro-Felcsút 855 milliós eredménye mellett. (A felcsúti polgármester testvérének céghálójáról és bevételeiről itt írtunk, arról pedig itt olvashat, hogy korábban milyen tortúra után tudtuk megnézni a vagyonnyilatkozatát.)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?