Közpénzből gazdagodnak a Simonka-közeli fideszes képviselő rokonai, az ügyészség már nyomoz

  • Magyar Krisztián
  • 2017. október 26.

Kis-Magyarország

Helyreigazítás: A 2017. október 26. napján „Közpénzből gazdagodnak a Simonka-közeli fideszes képviselő rokonai, az ügyészség már nyomoz” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy az Angóra Nemesítő és Nyúltenyésztő Nonprofit Kft. bikácsi nyúltenyésztő telepe nem működik, egy állat sincs ott.

A napokban a legfőbb ügyészre hivatkozva arról számolt be az Index.hu, hogy Varga Gábor, Fejér megyei fideszes országgyűlési képviselő családjához köthető cégek ügyei után nyomoz az ügyészség. Polt Péternek korábban az LMP-s Hadházy Ákos sorolt fel több céget azzal a kérdéssel, hogy azok közül valamelyik kapcsán merült-e fel a közelmúltban valamilyen bűncselekmény gyanúja. A 13 vállalkozást tartalmazó listán olyan cégek is szerepelnek, amelyek egyszerre köthetők Varga Gábor és fideszes képviselőtársa, Simonka György köréhez, így nem kizárt, hogy mindkét politikus környezete érintett lehet az eljárásban.

Varga és Simonka a Parlamentben

Varga és Simonka a Parlamentben

Fotó: MTI

Ám Polt Péter azt nem közölte, hogy pontosan mely cégek ügyei miatt indult nyomozás, mindenesetre a legfőbb ügyész válasza után feltérképeztük a Varga Gáborhoz és rokonaihoz köthető vállalkozások bizniszeit – és találtunk nem egy érdekességet.

Egymás mellett a parlamentben

Hadházy Ákos mai korrupcióinfóján beszél részletesen a témáról, ám előzetesen velünk is megosztotta értesüléseit. Ezen információk és az általunk beszerzett adatok alapján megnéztük, hogy a szóba jöhető társaságok milyen közbeszerzéseken indultak, nyertek-e uniós forrásokat, ha igen, azokat hogyan használták fel. Rengeteg információ és adat feldolgozása után arra a következtetésre jutottunk, hogy Varga Gábor és Simonka György – döntő többségében rokonaik, ismerőseik révén – köre igen hasonlóan épített fel egy szövevényes céghálót, amely között több átfedés is található, és üzleti kapcsolatban is álltak egymással.

Mielőtt rátérünk a cégügyekre, érdemes megnézni, mit lehet tudni a két országgyűlési képviselőről!

Egyikőjük sem tartozik a párt meghatározó politikusainak körébe, kettejük közül Simonka György az ismertebb. Pusztaottlaka volt polgármesterét, a Fidesz dél-békési „kiskirályát” az ő és családtagjai, rokonai, üzlettársai részvételével egy olyan cégháló veszi körül, amely szereplői gyanúsan nagy sikerrel zsebelhettek be állami, illetve uniós támogatásokat. A Simonka-közeli cégek közül többen is szerepet vállalt a képviselő rokonsága, és az is feltűnő, hogy sokszor a könnyen jött közpénzből egymás vállalkozásait bízták meg különböző feladatokkal. A Simonka Györgyhöz valamelyik rokona vagy ismerőse révén köthető cégek egy olyan pilotprogramban is szerepet kaptak, amelyet a képviselő menedzselt, és bemutattuk azt is, hogy Pusztaottlakára miként vándoroltak arányaiban még Felcsútot is felülmúló mértékben állami támogatások.

Azt a gyanút, hogy a pénzek és a megbízások megszerzése nem minden esetben történhetett szabályos módon, erősíti, hogy már több olyan nyomozásról is hírt adott a sajtó, amelyben érintett lehet Simonka György és/vagy több rokona, jelenlegi és volt üzlettársa. Ezek közül az egyik eljárás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt indult, miután a képviselő volt cége, a Magyar Termés Tész Kft. közel egymilliárd forintos kárt okozhatott. A nyomozásban már több mint egy tucat embert hallgattak ki, sajtóhírek szerint a képviselő két üzlettársa előzetes letartóztatásban volt, de a közelmúltban kiengedték őket.

Cikkünk másik szereplője, Varga Gábor szinte alig szerepel az országos hírekben. Varga 2002 és 2014 között a Fejér megyei Cece polgármestere volt, 2010 óta országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa, Fejér megye fejlesztéséért felel. Az Országház üléstermében Simonka György mellett ül, amely még önmagában nem jelentene semmit, de úgy tűnik, a két honatya nem csupán politikai, de üzleti ügyekben is kapcsolatban állhat egymással.

Varga Gábor

Varga Gábor

Fotó: MTI

Előnyben a rokonok

A Fejér megyei politikus jelenleg csak egy cégben, a VK Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft.-ben tulajdonos, de felesége, Vargáné K. Erika és az ő családtagjai számos vállalkozásban érdekeltek. A cégek többsége bikácsi – ez a Cecéhez közeli, de már Tolna megyei kis falu a K. család főhadiszállása – központú, de többnek van vagy volt telephelye Cecén is, ahol Vargáék élnek.

A Varga Gáborhoz felesége családtagjai révén köthető cégek fontos szereplője a Farm-Energy Logistic Kft., amely 2014-ben és 2015-ben is elnyert 1-1 közbeszerzést a Cecei Lovas Egyesülettől. Ennek az egyesületnek – a bíróság honlapján elérhető hivatalos adatbázis szerint – épp Varga Gábor a képviselője. A beszerzést állami támogatásból finanszírozhatta az egyesület, ez olvasható ki a Közbeszerzési Értesítő honlapján található adatokból, illetve az, hogy összesen közel nettó 26 millió forintért rendeltek meg a Farm-Energytől mezőgazdasági eszközöket egy kertészet kialakítására és a Cecei Lovas Egyesület telephelyének eszközfejlesztésére. A közbeszerzési dokumentumokban is szerepel Varga Gábor, őt jelölték meg kapcsolattartónak. Van tehát egy egyesület, amelyben fontos szerepe van az országgyűlési képviselőnek, majd a családtagok érdekeltségének adták oda a közpénzből finanszírozott munkát.

De a Bikácsi Közéleti Nőegylet is megtalálta a Farm-Energy Logistic Kft.-t, ők is állami forrásból rendeltek a cégtől szintén mezőgazdasági eszközöket összesen nettó 10,9 millió forint értékben. A Közbeszerzési Értesítő szerint az egylet kapcsolattartója K.-né K. Erika, aki több helyről megerősített információink szerint Varga Gábor országgyűlési képviselő anyósa. Csavar a történetben, hogy a Farm-Energy egyik tulajdonosa a közbeszerzés időpontjában egy Első Alba Holding Kft. nevű vállalkozás volt, amely többek között K.-né férjéé, tehát Varga apósáé. Slusszpoén, hogy 2017 júniusától K.-né is beszállt a kft.-be, és ezt követően rögtön nyertek 28,3 millió forintot a Vidékfejlesztési Programból „többfunkciós közösségi és szolgáltató tér kialakítására”.

A Farm-Energy nem csak épít, a családi cég is számít egy jelentős támogatásra, szintén a Vidékfejlesztési Programból szeretnének építeni Bikácson egy sörfőzdét. Ezt onnan lehet tudni, hogy már befejeztek egy feltételes közbeszerzést, amely azt jelenti, hogy a nyertest csak akkor bízzák meg, ha megkapják a támogatást. Úgy tudjuk, az építkezések még nem indultak el, az uniós támogatásokat összegző adatbázisban pedig még nem szerepel a cég számára kedvező döntés.

Elhagyatott nyúltelepekre ment el a 80 milliós támogatás

Érdekes részlet, hogy a Cecei Lovas Egyesület és a Bikácsi Közéleti Nőegylet is ugyanazokat a cégeket – a Gázmodul-Weisz Kft.-t és a felszámolás alatt álló Wetra-Bau Kft.-t – hívta meg a fentebb részletezett, elvileg egymástól teljesen független közbeszerzéseikre. A Gázmodul-Weisz jól járt egy másik közbeszerzéssel, amelyet az Angóra Nemesítő és Nyúltenyésztő Nonprofit Kft. írt ki 2014-ben, amikor nyúltenyésztő telep építésével bízták meg a céget, nettó 38,5 millió forintért. A beruházást abból a közel 40 millió forintból finanszírozta az Angóra, amelyet a vidékfejlesztést célzó, részben uniós és részben állami finanszírozású Darányi Ignác Terv forrásaiból nyertek el. Ez a cég is kapcsolódik Varga Gábor köréhez, a politikus rokona (információnk szerint apósa) az egyik társtulajdonos. A támogatással kapcsolatos, nem is annyira apró szépséghiba, hogy a bikácsi nyúltenyésztő telep nem működik, egy állat sincs ott, a terület elhagyatott – mindez Hadházy Ákos által a napokban készített fotókon is látható.

false

 

Fotó: Hadházy Ákos

 

Varga apósa benne van egy másik cégben is, a Castor Rex Plus Nemesítő és Nyúltenyésztő Nonprofit Kft.-ben, amely szintén kapott egy közel 40 millió forintos támogatást újfent nyúltenyésztő telep létrehozására. Valamiért ez a vállalkozás is a Gázmodul-Weisz Kft.-t bízta meg az építkezésekkel, és persze itt sincs nyoma semmilyen állattenyésztésnek. A két, jelenleg nem működő telep egymás mellett található. (A teleppel kapcsolatban írásban kerestük az érintetteket, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.)

false

 

Fotó: Hadházy Ákos

 

Kérdéseink K. Gyulához

Az Angóra Nemesítő és Nyúltenyésztő Nonprofit Kft. és a Castor Rex Plus Nemesítő és Nyúltenyésztő Nonprofit Kft. által állami támogatásból épített nyúltelepek miért nem üzemelnek? A megépítésük óta folyt-e ott valaha nyúltenyésztés, később terveznek-e ilyen tevékenységet a telepeken?

A Farm-Energy Logistic Kft. 2014-ben és 2015-ben is elnyert 1-1 közbeszerzést a Cecei Lovas Egyesülettől, utóbbi tagja Varga Gábor országgyűlési képviselő. A megbízások és a között, hogy a cég egyes tulajdonosai rokoni kapcsolatban állnak a Képviselő Úrral, van-e bármilyen összefüggés?

A nyúltartó telepek és/vagy a Farm-Energy Logistic közbeszerzésen elnyert munkái kapcsán van-e folyamatban nyomozás?

Meg tudják-e erősíteni, hogy K. Gyula Úr és felesége ellen gazdasági bűncselekmény gyanúja miatt nyomozás folyik?

 

Simonka & Varga Co.

A Varga Gábor családtagjaihoz köthető cégek közül néhány egészen könnyen kapcsolatba hozható a Simonka György köréhez sorolható több vállalkozással. Varga apósa, anyósa és az ő fiuk tulajdonában van az a Breton Mérnöki és Tanácsadó Kft., amely résztulajdonos a már felszámolás alatt álló, Simonka-közeli Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben. Másik kapocs az I. MF Első Magyar Farmenergia Zrt., amelyben a Breton részvényes volt addig, amíg az akkor éppen Simonka György feleségének résztulajdonában álló Ottlakai Trade Kft. be nem lépett. Ugyanez volt a helyzet egy másik cégnél, az AGG – Biopellet Termelő és Kereskedő Kft.-nél, ahol Varga apósáék után az Ottlakai Trade lett a tulajdonos.

Érdekes lehet egy Pronergy Mérnökiroda Kft. nevű cég is, amelyben szintén tulajdonos volt Varga Gábor apósa, majd miután kiszállt, a vállalkozás tulajdonrészt vásárolt a Simonka köréhez köthető Paprikakert TÉSZ Termelői Értékesítő Kft.-ben. Ezt követően a Pronergy látványosan elkezdett szárnyalni, a dél-békési országgyűlési képviselő körzetéhez tartozó településeken több közbeszerzést is elnyertek. A Pronergy Békássámsonon 19 millió forintért újíthatta fel a helyi református templomot, egy másik céggel együtt pedig Tótkomlóson közel 112 millió forint uniós forrásból iskolát korszerűsíthettek.

További közös pont lehet a két fideszes politikus között, hogy 2013-ban – amikor még Varga Gábor polgármester is lehetett az országgyűlési képviselői pozíció mellett – a cecei önkormányzat is ugyanazt a pályázatíró céget, a Public Sector Kft.-t bízta meg egészségügyi szűrésekkel kapcsolatos feladatokkal, amely a Mengyi Rolanddal szemben elrendelt nyomozás anyagaiban is szerepel. Ez a cég egy Simonkához köthető alapítványtól is kapott közpénzből finanszírozott, a cecei feladatokhoz hasonló témában megbízást. Biztosan csak véletlen egybeesés, hogy a parlamentben egymás mellett helyet kapó Simonka és Varga előtt közvetlenül Mengyi Roland ül.

Hogy a Polt Péter által megerősített nyomozás pontosan miért folyik, és melyik, a Varga Gábor családjához köthető cég ügyei miatt merült fel a bűncselekmény gyanúja, azt egyelőre nem tudni. Mint ahogy azt sem, hogy pontosan kiket hallgatott meg eddig a rendőrség. Az azonban kiolvasható a cégadatbázisból, hogy Varga Gábor apósát 2021-ig eltiltották a cégvezetéstől.

(A cégadatok az Opten adatbázisából származnak.)

Figyelmébe ajánljuk