Kuncze, a teológus és a Jobbik bolgárosa – Billegő körzetek 4. Szigetszentmiklós

Az SZDSZ volt elnöke többször nyert kedvenc körzetében, most ráadásul egy újoncot kell legyőznie. De miért nem nevet senki a poéngyáros választókerületében?

Az új választási törvénynek köszönhetően Pest megye választókerületeit (is) alaposan átszabták: a régi 16 helyett 12 körzetes lett a megye. Szigetszentmiklós anno a 12. számú országgyűlési választókerület székhelye volt, mellette idetartozott Dunaharaszti, Halásztelek, Szigethalom, Taksony és Tököl is. A körzet sokáig inkább baloldali volt: a 2002-es és 2006-os választásokon is az MSZP-s Varju László győzedelmeskedett – volna, ha csak az első fordulót számítjuk. Tekintve azonban, hogy mindkétszer szükség volt második fordulóra, az eredmény változott: Varjut ugyanis visszaléptették az SZDSZ-es Kuncze Gábor javára, aki ugyan elsőre még a fideszes képviselőjelöltet sem tudta megverni, másodjára viszonylag magas fölénnyel került ki győztesen, maga mögé szorítva ezzel a Fidesz–MDF, majd Fidesz–KDNP színeiben induló Hoffman Pált. A versenyben a 2010-es év hozott változást, Kuncze ugyanis nem indult a választásokon, és bár Varjunak ezúttal nem kellett visszalépnie, ellenfele, Hoffman 63 százalékot hozott az MSZP-s jelölt alig 27 százalékával szemben.

Billegő körzetek

A témába vágó egri riportunkat itt, az esztergomit itt, a nyíregyházit pedig itt olvashatja el.

Idén Szigetszentmiklós már Pest megye 8. egyéni választókerületének (OEVK) székhelyeként várja az összecsapást, a területi változás pedig igen nagy. Kikerült a képből Dunaharaszti és Taksony, jött viszont Dunavarsány, Majosháza, Százhalombatta, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu. Batta kivételével – mely anno az érdi választókerületbe tartozott és a kezdeti szocialista lelkesedést 2010-ben egy, az MSZP-s jelöltnél dupla annyi szavazatot begyűjtő fideszes törte le – mindegyik település a régi 13. választókerülethez tartozott, amely – nem meglepő módon – fideszes többséggel büszkélkedhet. (Például a legutóbbi választáson a kormánypárti Pánczél Károly 55 százalékával szemben az MSZP-s Szentgyörgyi József csupán 21 százalékot tudott gyűjteni.) Az átszabás itt is – ahogy több helyen – a Fidesz megerősödését hozta. A narancsszínben idén egy új indulót üdvözölhetünk, Hoffman Pál helyett ugyanis Bóna Zoltán indul – aki nem mellesleg a frissen a választókerülethez csatolt Dunavarsány polgármestere.

A fodrász megmondja

A szigetszentmiklósi választókerületben idén 18 párt jelöltjére lehet szavazni. Ehhez képest ott jártunkkor igen nagy apátiát fedeztünk fel – mind a választók, mind a kampány oldaláról. Néhány jobbikos és KTI-s (Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt) plakát vagy szórólap, illetve egy fideszes óriásplakát mellett csupán két párt van jelen az utcákon. Kuncze Gábor az Összefogás (Kormányváltók stb.) oldaláról és Jaksa-Ladányi Emma Zsuzsanna zöldben, az LMP színeiben próbálja egymást kiszorítani villanyoszlopokról, gázórák dobozairól és a HÉV-állomásról.

false

 

Fotó: A szerző felvételei

Egyébként a helyiek semmi különöset nem tapasztaltak – persze vannak mindenféle plakátok, szórólapok, sőt, hívogatják őket telefonon és néha egy-egy autó is elrobog transzparenssel. „Meg persze mindig kint van az utcán valami politikus, de hogy mennyire érdekli mindez az embereket, hát azt nem tudom” – mondja Aranka, aki férfifodrászként dolgozik Miklóson. A középkorú nő már tudja, kire fog szavazni, el is megy, bár szerinte nem rajta múlik, „el van ez már döntve előre, ilyen a választási rendszer” – mondja és hozzáteszi, hogy az új kis pártokat nem is ismeri. Kunczéért nem rajong, de a döntés csupán annyi szerinte, hogy a két rossz közül melyiket választja. Sokat beszél vendégeivel a politikáról, általános tapasztalata, hogy a többség elégedetlen és kiábrándult, sokan el sem mennek szavazni, mert nem hisznek az egészben. „A fideszesek, na, azok elmennek szavazni. Ez a rezsicsökkentés akkora hazugság, mégis sokan bekajálják, főleg az idősebb nyugdíjasok. Majd rájönnek, ha már a csirkecsontot sem tudják megvenni a boltban” – legyint. Majd megjegyzi: neki aztán semmit nem ért a rezsicsökkentés, sőt ilyen magas vízszámlája még sosem volt, pedig eddig is egyedül élt, most is.

Öregurasan

A negatív hangulat egyébként általános a környéken. Sok helyi egyből elzárkózott a válaszadástól, amint megtudták, mire vagyunk kíváncsiak. „Engem ezek annyira hidegen hagynak, ne haragudjon. Úgysem lesz jobb” – mondták a legtöbben, néhányan azt is hozzátéve, hogy egyébként sem ismernek mást, csak a Fideszt „meg azt a másikat”.

A fiatalabb generáció talán egy kicsit érdeklődőbb és bizakodóbb, egy trafikba belépve Csabát, a dohánybolt eladóját kérdeztük. „Ismerem a Fideszt, az MSZP-t, az LMP-t és a kisebb pártok közül is úgy egyet-kettőt, de név szerint nem tudnám őket felsorolni” – mondja. Kuncze Gábor személye különösebben nem izgatja, a politikus irányában inkább semleges. Ő maga elégedett, szerinte ugyanis Szigetszentmiklós sokat fejlődött mostanság. „Nekem párttól függetlenül az a lényeg, hogy a város épüljön. Az elmúlt időszak ebből a szempontból jó volt, sok felújítás elkezdődött, ami a múltkori választás előtt nem volt tapasztalható. Abból a 28 évből, amit eddig itt leéltem, ez most egy igen jó időszaknak mondható” – foglalja össze.

false

 

Fotó: MTI

Nincs könnyű dolga Kunczénak, annak ellenére sem, hogy 1990-től 2010-ig ő volt a terület képviselője. A kihagyott négy év után a Kormányváltók színeiben mosolygó jóságos öregúr imázsára játszó politikus versenyzik az alig harminchárom éves, teológus lelkész diplomával rendelkező Bóna Zoltánnal: ám míg Kuncze igyekezett sűrűn nyilatkozni az ATV-nek, és kampánygyűléseket szervezett, addig Bóna minden lehetséges alkalommal beszédet mondott a térség ünnepségein. Saját – igencsak profi – honlapján pedig összeszedte választókerülete városainak, falvainak értékeit, újításait, ha mást nem, legalább egy szépen felújított HÉV-állomást vagy a fenségesen hömpölygő Dunát majd’ mindenütt meg is találta. Ráadásul a Fidesz jól tud időzíteni, Szigetszentmiklós sem kivétel ez alól. „2014. március 26-án Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megbízásából Bóna Zoltán, Dunavarsány polgármestere adta át azt a bizonyságlevelet Szabó Józsefnek, városunk polgármesterének (szintén fideszes – F. Zs.), mely tanúsítja, hogy a magyar kormány Szigetszentmiklóst 2 milliárd 671 millió 115 ezer 334 forint adósságából maradéktalanul kiváltotta, melyet ez úton is köszönünk” – áll a város honlapjának vezető hírei között.

És a többiek

A térségben a Jobbik és az LMP viszonylag erősnek mondható, ám a többiek labdába sem rúghatnak. Az LMP-s Jaksa-Ladányi Emma 2010 óta a szigetszentmiklósi önkormányzat képviselő-testületének és a város népjóléti bizottságának tagja. Fő célkitűzése a régi politikai elit ellen való fellépés, méltatlannak tartja ugyanis, hogy a választáskor a döntés a „kisebbik rossz” javára dőljön el. Facebook-oldalán rendszeresen posztol a játszóterek silány felszereléséről vagy a szelektív hulladékgyűjtés nem megfelelő módjáról. Mellette szól, hogy miklósi lakos, ellentétben a Jobbik színeiben induló Lupa Jánossal, aki Szigethalmon él és dolgozik – tanáremberként és a szigethalmi református templom kántoraként. A Jobbiknak 2008 óta tagja, 2010-ben pedig a szigethalmi szervezet elnöke lett. Fórumról fórumra jár a választókerület településein, a választás előtt egy nappal pedig még gyorsan felavat egy rovásírásos helységnévtáblát is lakóhelyén.

false

A www.amivarosunk.info oldal egyik fórumán az év elején még egy kisebb vita is kialakult arra nézvést, hogy ha a Jobbiknak van szigetszentmiklósi tagja, miért kell egy másik településről indítani jelöltet, aki ráadásul „a Szigethalmi Bolgár Kisebbségi Önkormányzat alelnöke és zenetanár” – ami láthatólag nem egyeztethető össze a nemzeti érzéssel.

De miért billeg?

A Republikon Intézet összesítése szerint a baloldali jelöltek szempontjából a szigetszentmiklósi körzet billegőnek számít, miután a a 106 közül a 24. helyen áll.

A fideszes nyomulás ellenére a baloldal bizakodó, reményeiket nagyban támogatja a múlt év szeptemberében tartott időközi önkormányzati képviselő-választás eredménye is. Akkor ugyanis a fideszes Kécza György halála miatt írtak ki időközit, melyet magas fölénnyel, 52 százalékkal nyert meg Ladányi Sándor, az akkor már MSZP–Együtt–DK koprodukcióban fellépő politikus. Fideszes ellenfele, Keller Tamásné csupán 29 százalékot tudott szerezni. És az elmúlt évek egyik országos szinten jelentős botránya, a Batthyány Kázmér Gimnázium igazgatójának 2012-es kinevezése, majd az ezt követő tüntetéssorozat arra enged következtetni, hogy Szigetszentmiklóson van egy olyan mag, akik nem nézik jó szemmel a Fidesz minden teret betöltő terjeszkedését: a gimnázium élére ugyanis – a helyiek szerint – a városi jobboldal strómanja került. Az persze nem kérdés: a választás és egy iskola ügye nem keverhető össze.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.