Pazar luxusvillát vásárolt Mészáros Lőrinc

  • narancs.hu
  • 2014.04.04 14:34

Kis-Magyarország

Két, összesen több mint 37 ezer négyzetméteres területtel és az ott található villával gyarapodott Mészáros Lőrinc vagyona nemrég. A Felcsút határában található épület még lakatlannak tűnik, de munkások dolgoznak rajta.

Ugyan vagyonnyilatkozatát még a mai napig nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni Mészáros Lőrinc (erről bővebben keretes írásunkban), ennek ellenére gyarapodása szembetűnő. A korábban gázszerelőként dolgozó felcsúti polgármester egy tavalyi összesítés szerint a leggazdagabb magyarok listáján a 88. helyen állt 6,9 milliárd forintos vagyonával: csatorna-, útépítés, állami föld- és trafikpályázatok, sok-sok állami megrendelés segítségével is gazdagodik.

false

 

Fotó: MTI

A magyarnarancs.hu birtokába került földhivatali dokumentumok szerint a polgármester a feleségével közösen alapított cége, a Mészáros és Mészáros Kft. tavaly júniusban két hatalmas ingatlant is vásárolt, egyiken egy luxusvilla is található.

false

 

Gyorsan megtaláltuk a helyszínen, amit kerestünk: a település központjától távolabb eső területen, Felcsút határában, a Szári úton egy 17 420 és egy 19 918 négyzetméteres területet vettek. Utóbbin egy hatalmas, impozáns épület is található, de az ingatlanokhoz vezető Szári úthoz közel egy annál kisebb ház is látható, amely – a papírok szerint – szintén Mészáros Lőrincéké, mint ahogy az a kis épület is, amelyben korábban több forrásunk éppen ott tartózkodó biztonsági őrt látott.

false

A tulajdoni lap szerint a vásárlás 2013 júniusában történt, majd szeptemberben az FHB 200 millió forintos zálogjogát jegyezték be a két, egymással szomszédos ingatlanra. Az egyik dokumentumról az is kiderült, hogy korábban a nagyobb, a közel 20 ezer négyzetméteres ingatlanon a megvásárlás előtt tíz évvel egy – azóta már törölt – 259 millió forintos jelzáloghitel volt. (Erről, illetve más felcsúti ingatlanbizniszről is részletesen olvashat Ferenczi Krisztina Népszabadság-cikkében itt – a szerk.)

false

 

Fotó: Németh Dániel

A néhány napja történt látogatásunk során úgy tűnt, senki nem lakik még a Szári utcától távolabb eső, a másik oldalról már a természettel érintkező hatalmas villában. A helyiek közül egyébként többen úgy tudják, hogy Mészáros Lőrincék még a régi, szintén Felcsúton található lakóházukban élnek egyelőre.

Számokban

A szóban forgó ingatlanok helyrajzi száma: 0278/33, illetve 0278/27. A villa az előzőn található.

Ottjártunkkor az is egyértelműen látszott, hogy az ingatlanhoz tartozó hatalmas és igényesen kialakított kertet rendszeresen és szakszerűen gondozzák. A villa és a hozzá tartozó porta egyébként annak ellenére, hogy lakatlan, rendezett és tiszta. Az is látszik, hogy a külső épületeket nemrég újíthatták fel, illetve a ház egyik szélén most is dolgoznak munkások.

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

Érdekes egyébként, hogy a Felcsútot átszelő Fő utcából nyíló, a település Alcsútdobozhoz közeli végén található Szári út legelején épp az a Varga György lakik, akitől Mészáros Lőrinc 2011-ben „átvette” a falu vezetését. (Vele készült interjúnkat itt olvashatja.)

A porta és a melléképület

A porta és a melléképület

Fotó: Németh Dániel

Az utcában egyébként sok az új építésű, impozáns lakóház, ám Mészáros Lőrinc villájához egyik sem mérhető. Pontos számokat nem ismerünk, de az ingatlanok értéke százmilliókban mérhető.

Pár héttel ezelőtt

Pár héttel ezelőtt

 

 

A bíróság Mészárost védi

A közelmúltban a 444.hu szerette volna kikérni Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatát a felcsúti önkormányzattól. A hivatal többszöri elutasítását követően a portál bírósághoz fordult abban bízva, hogy a döntést követően betekinthetnek a polgármester nyilatkozatába. Márciusban a székesfehérvári járásbíróság azonban tárgyalás nélkül utasította el a keresetet, egy közelmúltbeli törvénymódosításra hivatkoztak, arra, hogy az újságírók nem indokolták meg kellőképpen az igényüket, márpedig az új törvényben az szerepel, hogy „csak úgy” nem muszáj kiadni a papírokat.

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.