Még át sem adták, de máris fizetőssé vált az M4-es egy szakasza

Kis-Magyarország

Január 1-től díjköteles lesz több magyarországi autópálya-szakasz az e-matrica rendszerben.

Minderről a napi.hu számolt be. A változás érinti a motorkerékpárokat, a személyautókat, a 3,5 tonna alatti tehergépkocsikat, a buszokat és azok vontatmányai.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) rendelete alapján fizetőssé válik:

  • az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza,
  • az M30-as autópálya Miskolc-észak és Tornyosnémeti közötti szakasza (az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza továbbra is díjmentes),
  • az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza
  • és az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza.

A díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz a felhajtás előtt gondoskodni kell az e-matrica beszerzéséről. Az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén az érvényesség kezdete minden esetben a vásárlás időpontja (nap/óra/perc). Azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésükre, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetés Szolgáltató Zrt. (NÚSZ).

A fizetőssé tétel egy szakasz esetében azért érdekes, mert úgy tudjuk, még át sem adták, szemben a többi említettel. Jó esetben az év végén várhatóan még csak megkezdődik a projekt műszaki átadása

Az M4-es Abony-Törökszentmiklós-nyugat közötti, mintegy 37 kilométeres szakaszáról van szó.

Forgalomba vétele Szalay Ferenc szolnoki polgármester szerint is jövő tavaszra tehető, ahogy azt egy interjúban elmondta.

A rendelet megjelenését követően többen is szóvá tették a közösségi médiában, hogy a szolnokiaknak ahhoz, hogy a fővárosba feljussanak, egy mindössze 19 kilométeres M4-es szakasz miatt két megyei matricát, egy Jász-Nagykun-Szolnok és egy Pest megyeit is kellene venniük majd. A vonatkozó rendelet szerint a Pest megyei autópálya-matrica a Jászberény/Szolnok-észak csomópontig, azaz a megyehatárt követő első le- és felhajtóig érvényes, ahol a Zagyva pihenőhelyet is kialakították. Így csak az M4 autóút ettől keletre eső szakaszát használóknak kell majd az átadást követően Szolnok megyére szóló matricát vásárolni.

A NÚSZ szolnoki irodájában megtudtuk, voltak, akik máris megvásárolták a Szolnok megyei matricát a még át nem adott útszakaszra.

 

(Címlapképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?