„Nem hivatalos összegeket követeltek” – gyanús esetekről beszéltek a váci fociklub korábbi vezetői

Belpol

Akadályozták a napi működést és egyre több pénzt követeltek – ezt állítják a Vác Városi Labdarúgó Sportegyesületről a Vác FC korábbi vezetői egy önkormányzati bizottsági ülésről készült feljegyzés szerint. Pető Tibor, az egyesület fideszes elnöke és a város korábbi alpolgármestere azt hangoztatta, hogy a stadionfelújítás csak általa valósulhat meg. Mindeközben az egyesület megakadt beruházásairól szóló elszámolásait az EMMI ellenőrzi: az a minisztérium, aminek miniszterhelyettese egyszemélyben a körzet országgyűlési képviselője is. Tovább bonyolódik a „váci fociügy”. 

„John Marshall úgy döntött, hogy a Vác Városi Labdarúgó Sportegyesület (VVLSE) (akkori) vezetői számára a havonta, nem hivatalosan fizetett összegeket, amit az érintettek kiköveteltek, inkább a játékosokra szeretné fordítani” – ilyen állítások hangzottak el egy közelmúltbeli meghallgatáson, amelyen a Vác vezetése által felállított bizottság a helyi el nem készült fociberuházásokhoz folyósított önkormányzati önrész hasznosulásáról kérdezte az érintetteket. 

A beszámoló az önkormányzat lapjában, a Váci Hírnökben jelent meg, az idézet szöveg pedig az újság szerint részlet egy ún. emlékeztetőből, melyet a Vác FC korábbi tulajdonosa és ügyvezetője, John Marshall és Orbán Levente is aláírt. A cikk szerint a felnőtt csapatot jelenleg irányító (és a Vác FC-t tulajdonló) VVLSE – amelynek már akkor is a város korábbi fideszes alpolgármestere, Pető Tibor volt az elnöke – egyre több pénzt követelt a klub Magyar Labdarúgó Szövetségtől (MLSZ) származó bevételeiből. 

„Több pontban nem tudtak közös nevezőre jutni, ezért egy idő után újabb és újabb személyes színrelépés által szinte mindenben akadályoztatták a felnőtt csapat napi működését, folyamatos nyomás alatt tartva a tulajdonost és ügyvezetőt a stadion felújításának kérdésében”

– olvasható a már említett emlékeztetőben. A Váci Hírnök ezen túl azt írja, hogy a korábbi tulajdonos szerint Pető Tibor hangoztatta, hogy a stadionfelújítás csak általa valósulhat meg. 

Ad hoc bizottság

A „váci fociügy” kirobbanása óta lapunk végigkísérte a fejleményeket. A történet lényege röviden az, hogy az akkor még Fidesz-KDNP-s vezetésű önkormányzat az előző ciklusban megszavazott több mint kétszázmillió forintnyi önrészt helyi futballberuházások támogatására. A taoprojektek között szerepelt egy akadémia kialakítása, de ennek a munkaálatai a kezdeti fázisban elakadtak, illetve a városi stadion felújítása, amely szintén nem az eredetileg tervezett ütemben halad. 

Az önkormányzat mintegy fél évvel ezelőtt vizsgálódni kezdett az ügyben. Minden bizonnyal az eddigi legmeghökkentőbb napvilágot látott részlet az, hogy a Vác FC korábbi vezetősége szerint a VVLSE részéről zsebbe követeltek bizonyos összegeket. „Az említett bizottság egy, célirányosan kijelölt feladatra jött létre ad hoc jelleggel. A testület a különböző meghallgatásairól emlékeztetőket készített, mely köztes munkadokumentum, és a képviselő-testület döntéseihez nyújt információkat” – tájékoztatott Vác Város Önkormányzata, amikor a bizottsági ülésről érdeklődtünk. Szerettünk volna többet megtudni az elhangzottakról, viszont a válaszuk szerint „ezt az anyagot az önkormányzatnak nincs módjában kiadni, tartalmát mással megosztani”. 

Megkerestük a Vác FC korábbi tulajdonosát és ügyvezetőjét, John Marshallt (aki üzletrészét 2019-ben adta el a VVLSE-nek, előtte az egyesület csak az utánpótlás-csapatokért felelt) és Orbán Leventét is, valamint Pető Tibor VVLSE-elnöknek is küldtünk kérdéseket, de egyikőjüktől sem érkezett reakció. 

Egymilliárdot kaptak

„Amennyiben a beruházások megvalósulása késedelmet szenved, a sportszervezeteknek lehetőségük van nagy összegű ingatlan beruházás esetében legfeljebb 5 alkalommal a sportfejlesztési programok 1-1 évvel történő hosszabbítására. A szóban forgó programok jelenleg aktuális határozatok alapján 2021-06-30-ig kerültek meghosszabbításra, jelenleg folyamatban van mindkét Egyesület esetében a további 1 évvel történő hosszabbítása. A beruházásokkal elszámolni legkésőbb 2023-06-30-ig szükséges a sportszervezeteknek a mindenkor jóváhagyott hosszabbító határozatok függvényében” – tájékoztatta lapunkat az MLSZ. A szövetséget azért kerestük meg, mert kíváncsiak voltunk, hogy a két beruházásnak mekkora az összértéke. Eddig ugyanis elsősorban az önkormányzat által adott több mint kétszázmillió forint volt a történet fókuszában – miközben ennél jóval több pénz mozgott, hiszen taoprojektekről van szó. 

A labdarúgó-szövetség szerint a támogatásokat a 2017/18-as évadban hagyták jóvá. A VVLSE 254 millió, a Vác Futball Klub Kft. (a Vác FC) pedig 486 millió forintban részesült, ami azt jelenti az MLSZ tájékoztatása szerint, hogy önerővel együtt 350 millió plusz 715 millió,

magyarán több mint egymilliárd forint az akadémia létrehozására és a stadion felújítására szánt források összértéke. 

 

 
Pető Tibor, a VVLSE és a Magyar Evezős Szövetség elnöke
Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság 

Rétvári minisztériumánál pattog a labda

Az MLSZ szerint a sportszervezeteknek minden esetben szükséges elszámolniuk az adott támogatási időszakban teljesül költségekről az ellenőrző szervezetnek. Jelen esetben ez az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), tekintettel arra, hogy 300 millió forint feletti a programok értéke. 

Közérdekű adatigényléssel fordultunk a minisztériumhoz, mert szerettük volna látni, hogy eddig milyen elszámolások érkeztek a VVLSE részéről feléjük a két megrakadt beruházást érintően. Az EMMI megkeresésünkre azt válaszolta, hogy „a kért adatok későbbi döntés megalapozását szolgálják, tekintettel arra, hogy a támogatások ellenőrzése folyamatban van, így az igényének teljesítését (...) elutasítom”. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az eddigi elszámolásokkal érintően született-e bármilyen minisztériumi döntés (pl. jóváhagyó vagy elutasító határozat), amivel kapcsolatban az a válasz érkezett, hogy ilyen „adatokkal nem rendelkezünk”. 

A szövetség és a minisztérium válaszaiból az szűrhető le, hogy egészen 2023 közepéig lehet görgetni a kétes ügyeket. További érdekesség, hogy az ellenőrző szervezet, az EMMI egyik legmagasabb tisztségét betöltő vezetője, miniszterhelyettese ugyanaz a személy, aki a választókerület országgyűlési képviselője is: Rétvári Bence.

Természetesen ez önmagában még nem feltételez semmit, de tény, hogy a VVLSE elnöke, Pető Tibor – aki a közelmúltig a váci Fidesz elnöke is volt – és Rétvári valamilyen szintű kapcsolatot ápoltak az elmúlt években: 2019-ben közösen nyilatkoztak pont a stadionfelújítás kapcsán, idén májusban pedig együtt mutatkoztak egy helyi óvodabővítésen

Petőnek mellesleg komoly beágyazottsága van a hazai sport- és politikai életben: a korábbi kétszeres világbajnok és olimpikon a Magyar Evezős Szövetség elnöke is. Közösen szervezett világbajnokságot a Velencei-tónál 2019-ben Szentkirályi Alexandra jelenlegi kormányszóvivővel, korábbi főpolgármester-helyettessel, Tessey Zoltán országgyűlési képviselővel és Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral. Az MLSZ tájékoztatása szerint egyébként a taotámogatások ellenőrzése pont a sportért felelős államtitkársághoz tartozik. 

Megkerestük az ügyben Rétvári Bencét is, de tőle sem érkezett válasz. 

Kilátásba helyezett eljárások

Az önkormányzat az év utolsó képviselő-testületi ülésén tárgyalta a stadion rekonstrukcióját. Az a döntés született, hogy egy független külsős műszaki szakértővel vizsgáltatja meg az eddig benyújtott dokumentációt és a jelenlegi állapotot. Továbbá bekérték a Vác FC minisztériumnak eddig beadott pénzügyi elszámolásait. 

Októberben a városvezetés jogi eljárást helyezett kilátásba, mert a klub nem fizette vissza határidőre az akadémia megépítésére nyújtott önkormányzati támogatást. Szerettük volna megtudni, hogy konkrétan milyen eljárásra gondoltak, és az milyen fázisban tart, de amikor erről érdelődtünk, reagálásképpen egy októberi testületi ülésről szóló határozatot küldtek el, amiből ezekre a kérdéseinkre nem kaptunk választ. 

Az önkormányzati eljárást jelenleg homály fedi, de az tudható, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal is vizsgálódik a VVLSE körül. Ugyanis a klub örökségvédelmi területen építkezett, méghozzá engedély nélkül, ami miatt bírságra számíthat. Érdeklődtünk a kormányhivatalnál, mi lett az eljárás eredménye, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

(Címlapképünkön a Vác FC stadionja)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk