„Megálljt kell parancsolni a gyűlöletkeltő szervezeteknek, nem pénzelni azokat! – mondta Szél Bernadett Szegeden

  • narancs.hu
  • 2019. június 1.

Kis-Magyarország

„Stop masírozás! Békés kiállás a szegedi Dugonics téren” címmel hirdette meg demonstrációját több civil szervezet, tiltakozásul a Nemzeti Légió szegedi rendezvénye ellen. A felhívásra közel 150-en érkeztek a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának épülete elé.

A szemerkélő eső ellenére ott voltak a tüntetésen a roma szervezetek képviselői, a helyi LMBT közösség tagjai, és lehetett látni uniós és magyar nemzeti lobogókat is a demonstrálók kezében.

A főszervező Balogh Lajos „Paci” roma jogi aktivista volt az első szónok. Nagyapja katonakori fényképével a kezében lépett a színpadra, és az ő emlékének ajánlotta a most meghirdetett ellenállást a kirekesztő politika, a rasszizmus ellen. „Senkit sem lehet megkülönböztetni származása, vallása, etnikai hovatartozása vagy éppen szexuális irányultsága miatt” – mondta Balogh.

Tíz éve tiltották be a Magyar Gárdát

Szél Bernadett: a kormánypárt támogatja a szélsőségeseket

Szél Bernadett: a kormánypárt támogatja a szélsőségeseket

Fotó: narancs.hu

Szél Bernadett országgyűlési képviselő szerint a Fidesz kötelessége lenne kordában tartani a félelemkeltő, nyíltan erőszakos szervezeteket, ehelyett a kormánypárt pénzzel támogatja a Mi Hazánk Mozgalmat. „A roma társadalom már rengeteg megpróbáltatást elszenvedett, és kötelességünk kiállni honfitársainkért” – hangsúlyozta a parlamenti képviselő.

„A gyűlöletbeszéd mellett nem mehetünk el szó nélkül” – mondta Donáth Anna, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja, akit néhány napja választottak meg európai parlamenti képviselőnek. Szerinte most az a legfontosabb, hogy a társadalom összezárjon a szélsőségesek ellen. „Az emberiesség, a tolerancia, az egyenlőség minden civilizált társadalomban alapértékek, ezért fel kell emelnie a szavát a demokratikus pártoknak, amikor ilyen nyíltan provokatív, rasszista vonulásokat látunk magunk körül” – mondta az ellenzéki politikus.

Emlékeztetett arra, hogy szinte napra pontosan 10 éve tiltották be a Magyar Gárdát, és most ugyanott tartunk, mint akkor.

Donáth Anna: Fel kell emelni a szavunkat!

Donáth Anna: Fel kell emelni a szavunkat!

Fotó: narancs.hu

Csorba Robira emlékeztek

Szabó Józsefné roma referens is azt emelte ki beszédében, hogy a Magyar Gárda folytatása a Nemzeti Légió. „Nem akarunk ismét félelemben élni, nem akarjuk, hogy újra ártatlan emberek, sőt kisgyerekek essenek áldozatául a féktelen gyűlöletnek” – emlékeztetett az 5 évesen meggyilkolt Csorba Róbertre, a romagyilkosságok legfiatalabb áldozatára. Arra kérte a romákat és nem romákat, hogy egységesen utasítsák el az erőszak minden formáját, ne engedjék ismét elhatalmasodni a gyűlöletet a szívükben.

A demonstráció végén a résztvevők élő láncot alkotva jelezték, hogy tiltakoznak a megbélyegzés, a kirekesztés minden formája ellen.

Figyelmébe ajánljuk