Mészáros Lőrinc verseny nélkül, 190 millióért újíthat fel iskolát Felcsút mellett

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 18.

Kis-Magyarország

A polgármester Bicskén kapott munkát, úgy, hogy a város nem írt ki nyílt közbeszerzést. Mészáros majd’ 20 millióval kér többet az előzetesen kalkulált árnál – nála ez is belefért.

Nem kellett messzire mennie a legújabb munkáért Mészáros Lőrincnek, aki a Felcsúttal szomszédos Bicskén jutott önkormányzati megbízáshoz. A felcsúti polgármester legnagyobb vállalkozása, a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. valamivel kevesebb, mint nettó 150 (bruttó 190) millió forintot kap, ha elvégzi az épületenergetikai felújításokat a Szent

Erre szerződött Bicskén Mészáros Lőrinc 190 millióért

1. rész: A Szent Margit Általános Iskola Szent László Tagiskolájának energetikai korszerűsítése

Feladatok az iskola energetikai korszerűsítése kapcsán:
• Zsaluzás és állványozás
• Földmunka és falazás
• Vakolás és rabicolás
• Tetőfedés
• Aljzatkészítés, hideg- és melegburkolat készítése
• Bádogozás
• Asztalosszerkezetek
• Lakatosszerkezetek
• Felületképzés
• Szigetelés
• Épületvillamosság
• Takarítási munkák

A feladatokat az épület földszintjén és emeletén kell elvégezni mindösszesen 1193,65 m2 területen, melyből a földszint területe 595,47 m2, az emelet területe 598,15 m2, a műszaki leírásban foglaltaknak megfelelően.


2. rész: Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolának energetikai korszerűsítése

Feladatok az iskola energetikai korszerűsítése során:
• Felvonulási létesítmények
• Zsaluzás és állványozás
• Földmunka és falazás
• Vakolás és rabicolás
• Tetőfedés
• Aljzatkészítés, hideg- és melegburkolat készítése
• Bádogozás
• Asztalosszerkezetek
• Lakatosszerkezetek
• Felületképzés
• Szigetelés
• Épületvillamosság
• Takarítási munkák

A feladatokat az épület földszintjén és két emeletén, valamint a pincében kell elvégezni mindösszesen 3043,51 m2 területen.

Margit Általános Iskola Szent László Tagiskolája és a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola épületén. (A döntést a vs.hu szúrta ki.) Azzal, hogy nettó 150 millió alatt maradt a beruházás becsült értéke, az önkormányzatnak nem kellett nyílt közbeszerzést kiírnia, így egy hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljáráson döntötték el, hogy az Orbán Viktorhoz közel álló nagyvállalkozó kapja a megbízást.

A Mészáros és Mészáros Kft.-n kívül a bicskei önkormányzat csak egy biatorbágyi vállalkozástól, a West Hungária Bau Kft.-től kért be árajánlatot. Azt nem tudjuk, hogy a West Hungária mennyiért végezte volna el a munkát, de a kozbeszerzes.hu-n a napokban megjelent adatok szerint Mészáros Lőrincék az előzetesen kalkulált nettó 130,7 millió forintnál több mint 19 millióval drágább ajánlatot tettek, így jött ki a nettó 149,8 millió forintos megbízás.  A Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése c. KEOP-program keretein belül finanszírozott beruházás során a Mészáros és Mészáros Kft. – amelyet az eljárás eredményét bemutató dokumentum középvállalkozásnak jelöl meg – alvállalkozókat is be fog vonni majd a munkálatokba.

Szerettük volna megtudni a bicskei önkormányzattól, hogy miért csak két vállalkozást hívtak meg a közbeszerzési eljárásra, és Mészáros Lőrincék miben voltak jobbak a West Hungária Bau Kft.-nél. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az uniós forrásból finanszírozott beruházásban van-e önrésze a városnak, és ha igen, mekkora, illetve arra is rákérdeztünk, hogy miért lett az önkormányzat által kalkulált összegnél jóval magasabb a nyertes ajánlat. Cikkünk megjelenéséig nem érkeztek meg a válaszok, de mihelyst megkapjuk a bicskei városvezetés reakcióját, azonnal közöljük majd.

Korábban többször is írtunk róla, hogy a Mészáros és Mészáros Kft.-nek egész jól ment az elmúlt években is: a 2010-es 853 millió forintos bevétel 2013-ra már 9,7 milliárd, míg 2014-re 9,8 milliárd forint lett. A cég tavalyi nyeresége 1,84 milliárd forint volt, ebből Mészáros Lőrinc ki is vett 1,8 milliárdnyi osztalékot. Hogy a felcsúti polgármester idei éve se alakuljon rosszul, arról továbbra is gondoskodnak az állami szervek: a most elnyert bicskei közbeszerzésen túl még április végén derült ki, hogy konzorciumi partnerével a Mészáros és Mészáros Kft. 10 milliárd forintért végezhet el árvízvédelmi munkákat a Közép-Tisza-vidéki, az Alsó-Tisza-vidéki, a Körös-vidéki és a Tiszántúli vízügyi igazgatóságok területén. Ekkor sem volt nehéz dolga Mészáros Lőrincnek, ugyanis az Országos Vízügyi Főigazgatóság egy egyszereplős, verseny nélküli közbeszerzési eljáráson választotta ki azt a konzorciumot, amely egyik tagja a volt gázszerelő cége.

Felcsút közelében nem csupán Bicskén, hanem Székesfehérváron is kapott már idén megbízatást a Mészáros és Mészáros Kft., február végén derült ki, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal két közbeszerzésén is sikerrel indult a cég. A két beruházás során nettó 200 millió forintból korszerűsíthetik a kormányhivatal több épületét.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.