Milyen politikus volt az előzetesben lévő dunaújvárosi exfideszes képviselő?

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 3.

Kis-Magyarország

A csütörtökön megjelenő Narancsban részletesen foglalkozunk Gál Roland esetével. Ebből jön egy kis ízelítő – Gál ismerőinek közreműködésével.

Az év elején gyilkosság gyanújába keveredett dunaújvárosi (egykori) fideszes képviselő, Gál Roland továbbra is előzetesben van. Gál és emberölési ügye körül egyre több a kérdőjel, összeszedtük a legfontosabb információkat – amelyekből annyit osztunk meg előzetesen, hogy ismerői szerint milyen politikus volt Gál Roland.

Információink szerint Gál Roland nem tartozott a helyi szervezet élvonalbeli politikusai közé, mi több, a 2014 utáni időszakban folyamatosan háttérbe szorult. »Azt mindannyian tudtuk, hogy Rolandnak megvoltak a maga korlátai, nem tűnt ő rossz gyereknek, de sosem az eszéért szerettük. Olykor volt egy-egy olyan megnyilvánulása, amellyel kellemetlen helyzetbe sodorta magát és a városvezetőket is, de amit kértek tőle, azt általában teljesítette« – jellemezte a volt képviselőt egy korábbi párttársa, aki azt is megjegyezte, hogy Gál egy tipikus »felfelé törtető helyi politikus« volt, de nem voltak meg a képességei »egy bizonyos szint fölé kerüléshez«. Gál túl nyers volt, a tárgyalásokon nem volt kellő mértékben higgadt, és a protokollal is akadtak gondjai. »Többször előfordult, leginkább az első ciklusában, hogy munkásruhában, koszosan és büdösen jött bizottsági ülésre, és olyan is volt, amikor a képviselő-testületi ülésen egy melegítőben jelent meg. A többiek sokszor csak nevettek a háta mögött, de azt, mondjuk, becsülhettük benne, hogy amihez nem értett, abban nem játszotta a nagyokost« – mesélte egy helyi forrásunk, aki több évig szerepelt egy bizottságban Gál Rolanddal.

(…)

A volt fideszes politikust a választókörzetében sokan szerették. 2006-ban még csak alig 3 százalékos előnnyel verte szocialista riválisát, 2010-ben és 2014-ben viszont nem volt esélye egyetlen kihívójának sem. Abban a városrészben, ahol egyéniként indult, sok a munkás- és a még ottani viszonylatban is alacsonyabb jövedelmű család; ezekkel az embe­rekkel Gál egyből megtalálta a közös hangot. Az ott élők közül többen is úgy kommentálták lapunknak a letartóztatást és a gyilkossági gyanút, hogy az csak félreértés lehet, sőt volt, aki azt mondta, hogy »a mocskos szocik műve az egész, meg Gyurcsányé«. »Roland kijött az emberek közé, nem úgy, mint a bujkáló, öltönyös fideszesek többsége. Nyáron nemegyszer fagyit is hozott a gyerekeknek, és osztogatott mindent, amit csak be tudott szerezni« – mesélte az egyik férfi Gál választókerületéből. Több olyan beszámolót is találtunk, amely szerint a korábbi képviselő ruhákat és különböző adományokat gyűjtött a szegényeknek, és ingyengulyást is főzött a választóinak.”

A dunaújvárosi gyilkossági esettel kapcsolatos cikkünket a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk