Miniszteri szintig jutott a vita arról, jár vagy nem jár a lift a Békés megyei kormányhivatal épületében

Kis-Magyarország

Az alapvető jogok biztosánál, majd a gazdaságfejlesztési miniszternél landolt az a közérdekű bejelentés, amely szerint még 2022-ben takarékossági okokra hivatkozva leállították a liftet a Békés Vármegyei Kormányhivatal négyemeletes épületében. Nagy Márton a kormányhivatalra hivatkozva azt írta az ombudsmannak, jár a lift. A dolgozók szerint ez nem igaz.

„A Békés Vármegyei Kormányhivatal Békéscsaba, Derkovits sor 2. szám alatti négyemeletes főépületében a vezetőség 2022-ben takarékossági okokra hivatkozva megtiltotta a lift használatát. Ennek következében az épületben dolgozóknak a munkába járás és a munkavégzés során a lépcsőt kell használniuk, ami munkabiztonsági szempontból kockázatot jelent és növeli a balesetveszélyt, ezt mutatja a mellékelt – a hivatal munkavédelmi koordinátora által készített – diasor is, melynek 16. oldalán az olvasható, hogy a Békés Vármegyei Kormányhivatalban 2022-ben a munkahelyi balesetek többsége a lépcsőhasználathoz kapcsolódott” – áll abban a közérdekű bejelentésben, amelyet néhány dolgozó névtelenül küldött el az alapvető jogok biztosához.

Jogszabályi idézetekkel támasztották alá, hogy az érvényes szabályozás szerint „az építményeket a rendeltetési céljuknak és a biztonságos használhatóságuknak megfelelő számú, elhelyezkedésű és műszaki tulajdonságú felvonóval kell tervezni és megvalósítani”. Mint írták, személyszállító felvonót kell létesíteni minden építményben, építményrészben, önálló rendeltetési egységben, ahol a rendeltetésszerű használat 10 méternél nagyobb szintkülönbség áthidalását teszi szükségessé. Végkövetkeztetésük szerint „a lift tehát az épület biztonságos használhatóságát szolgálja, így működésének a leállítása sérti az egészséges és biztonságos munkafeltételekhez való alkotmányos jogot”. Ezt pedig az Alaptörvény XVII. cikk (3) bekezdésből vezették le.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a közérdekű bejelentést a munkavédelmi ügyeket felügyelő Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz továbbította. A fentiekre reagálva Nagy Márton miniszter azt írta válaszában, hogy még 2022-ben a Békés Vármegyei Kormányhivatalban tartott

munkavédelmi oktatás keretében „ismertették a lépcsőn történő közlekedés szabályaira vonatkozó helyes gyakorlatot (sic!)”. 

A felvonó üzemeltetőjének nyilatkozata szerint az elmúlt időszakban és jelenleg is biztosított a lift a használatát igénylő ügyfelek és dolgozók részére. Ezért Nagy Márton arra kérte az ombudsmant, hogy fogadja el válaszát.

„Ez az állítás azonban nem felel meg a valóságnak, ugyanis a Békés Vármegyei Kormányhivatal főépületében a lift ajtaján minden szinten az alábbi felirat olvasható: A liftet kizárólag áruszállításra és mozgáskorlátozott személyek közlekedésére lehet használni!” – válaszolták a kormányhivatal nevük mellőzését kérő munkatársai az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának, s ugyanezt erősítették meg a Narancs.hu-nak is. Megítélésük szerint ez a felirat csak úgy értelmezhető, hogy a liftet a mozgáskorlátozottak és az áruszállítók kivételével senki sem használhatja. A lift tehát valóban működőképes, de annak használatát megtiltották az épületben dolgozóknak. Ezt a feliratot nem a portás, nem a gondnok, nem a liftszerelő ragasztotta ki önkényesen, hanem a kormányhivatal vezetésének, az ún. főispán, Takács Árpád utasítására történt. Ez pedig azt jelenti: megtiltották a lift használatát – szemben a gazdaságfejlesztési miniszter közlésével.

Azt nem tudni, hogy ezt a patthelyzetet ki, mikor és hogyan oldja fel. Leginkább Kozma Ákos ombudsman dolga lenne további intézkedés megtétele. Ám tény, október közepe óta az ügyben nem történt semmi.

(Címlapképünkön: a Békés Vármegyei Kormányhivatal épülete Békéscsabán. Fotó: a szerző felvétele)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk