Messzebb kerültek Nyugat-Magyarországtól a légimentők

  • narancs.hu
  • 2023. december 27.

Kis-Magyarország

Sármellékről Marcaliba helyezték át a légimentőbázist, most már 35 perc alatt ér Sopronba a helikopter.

A Nyugat-Magyarországon élők számára nem olyan jó hír, hogy vadonatúj légimentőbázis épült Marcaliban – írja a Telex.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ugyan örömmel jelentette be, hogy a sármelléki repülőtérről direkt azért helyezték át Marcaliba a bázist, hogy jobb legyen az ellátás területi lefedettsége Nyugat-Dunántúlon, a Telex által megkérdezett légimentési szakember szerint e lépéssel Nyugat-Magyarország egy részére, a 8-as főúttól északkeletre lévő területre már nem ér oda ideális idő alatt a helikopter. 

Ez azért is gond, mert az a vidék már eddig is távol volt a bázistól.

Sopron Marcalitól légvonalban 154 kilométerre van, Mosonmagyaróvár Marcalitól 143 kilométerre. Győr szerencsésebb helyzetben van, mert Budaörsről is kaphat segítséget, az csak 106 kilométerre van, és nem 124-re, mint Marcali.

Az ideális idő – bár törvény nem írja elő, csak szakmai irányelvek rögzítik – 15 perc, ez alatt ajánlott a mentőhelikopternek megérkeznie a sérülthöz. A hazai légimentők hivatalos adatai szerint a helikopter utazósebessége 254 kilométer óránként, a maximális sebesség 287 kilométer per óra. 260-nal számova Marcaliból 35 és fél perc alatt ér a légijármű Sopronba.

Magyarországon Miskolcon, Debrecenben, Szentesen, Szekszárdon, Marcaliban, Balatonfüreden és Budapesten működik légimentőbázis, egy-egy helikopterrel. Az összehasonlítás a nyugati országokkal ebből a szempontból sem kedvez nekünk, mert a sürgősségi betegellátással kapcsolatos elvárások sok helyen szigorúbbak: ami nálunk 15 perc, az máshol 8 perc. Az orvosok szerint az első tíz perc a legkritikusabb, ha ez idő alatt nem kezdik el az újraélesztést, ezután percenként tíz százalékkal csökken a siker esélye.

Arról, hogy mi számít elég gyors sürgősségi ellátásnak, lehet vitázni. Akad olyan település Magyarországon, ahol saját mentési központot működtetnek, hogy a faluban öt percen belül bárhová odaérjen a segítség:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.