Mocorog az ország – Kormányellenes tüntetések megyeszékhelyeken

  • narancs.hu
  • 2019. január 20.

Kis-Magyarország

Beszámolók Debrecenből, Kaposvárról, Miskolcról, Nyíregyházáról, Pécsről és Veszprémből

Szombaton nemcsak Budapesten tüntettek több helyszínen a rabszolgatörvény – és általában is az Orbán-rezsim – ellen, hanem szerte az országban, egyre több helyszínen folytatódtak a lassan szokásosnak mondható demonstrációk.

Pécs: Ilyen országban akarunk élni?

Kemény beszédekkel küldték el a Fideszt és Orbán Viktort Pécsett melegebb éghajlatra szombaton, a baranyai megyeszékhelyen immár harmadjára tartott kormányellenes tüntetésen. A demonstrációt ezúttal nem pártok, hanem a szakszervezetek hozták tető alá, de a pártok képviselői, aktivistái jelen voltak zászlóikkal. A megmozdulás előtti egyeztetésen az ellenzéki pártok ígéretet tettek arra – és ezt tartották is –, hogy hátrébb lépnek, nem lesznek felszólalóik, csak jelenlétükkel támogatják a demonstrációt. A tüntetés mindvégig békés volt, és a korábbi jelszavak és skandálások mellett a vonuló tömeg időnként utalt a legújabb ügyekre: Nagy Blanka vegzálására, vagy éppen a Gundel Étterem biztosította miniszterelnökségi menzára.
Nagy Blankát a délután egyik legerősebb beszédét mondó, a Nők Ellenállási Mozgalma részéről felszólaló Varga Orsolya is előhozta, amikor azt kérdezte: akarunk-e olyan országban élni, ahol 18 éves lányokat vegzálnak úgynevezett értelmiségiek?

false

Fotó: A szerző felvétele


Nagy Erzsébethez, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pécsi ügyvivőjéhez hasonlóan Benke Norbert, a Vasas Szakszervezeti Szövetség dél-dunántúli regionális ügyvivője is arra biztatta a megjelenteket, hogy csatlakozzanak a szakszervezetekhez, és majdan a sztrájkhoz is, ha az elkezdődik. Benke szerint aljas és sunyi módon fogadták el a rabszolgatörvényt, egyéni képviselői indítványra, kikerülve az egyeztetéseket; ráadásul jórészt olyanok, akik, mint mondta, egész életükben nem végeztek értékelhető munkát.
Habár Pécsett valamivel kevesebben voltak szombat délután, mint a legutóbbi tüntetésen, de így is meglehetősen sokan, mintegy ezren demonstráltak a kormány ellen. Azt is bejelentették a tüntetés végén, hogy hétfőn délelőtt figyelmeztető jelleggel félpályás útlezárásokat tartanak a baranyai megyeszékhelyen. Arra kérték az embereket, hogy aki nem tud csatlakozni az autós útlezáráshoz, az is legyen türelemmel, legyen szolidáris a demonstrálókkal, mert mindenkiért tüntetnek. (Babos Attila)

Nyíregyháza: roma rabszolgáktól az unokák jövőjéig

A szabolcs-szatmári megyeszékhelyen 70 kocsival demonstráltak szombat délután, csatlakozva a Magyar Szakszervezeti Szövetség országos megmozdulásához. A forgalomlassító akciót a Vasas Szakszervezeti Szövetség szervezte, de képviseltette magát a DK, MSZP, Momentum, Jobbik és az LMP is. Civilek is csatlakoztak, köztük nagymamák, nagypapák, akik „Unokáink jövőjéért” feliratot ragasztottak a kocsijaik ablakára.

false

Fotó: A szerző felvétele


A szombati, félpályás útlezárás délután 1-től 5 óráig tartott. Ezúttal majd’ kétszer annyi jármű sorakozott a körút Bujtosi-tó melletti szakaszán, mint amennyi január 5-én a Rákóczi utcán. Romák is részt vettek a demonstráción; mint a magyarnarancs.hu-nak elmondták, ők már rabszolgáknak tekintik magukat, hiszen a nyomorúságos bérért dolgozó közmunkások túlnyomó többsége közülük kerül ki. A kocsisor mellett elhaladók rokonszenvükről biztosították a tüntetőket, ezt hangos dudálással, kiabálással, integetéssel nyilvánították ki. A félpályás útzárat létrehozóknak egy Nyírtelekről érkezett fiatal lány és az apja süteményt és meleg teát hozott.
Nyíregyháza mellett Fehérgyarmaton és Nagykállóban is rendeztek demonstrációt, utóbbiban a Nyíregyházára vezető út fél pályáját lezárták, a forgalmat rendőrök irányították. Ezen a demonstráción mintegy negyven járművel vettek részt. (J. Zs)

Miskolc: a szmogon kívül is van valami a levegőben

Mintegy másfél ezer tüntető gyűlt össze a belvárosban szombat délután. A demonstrálók a forgalmat blokkolva átsétáltak a belvároson, és a városháza melletti téren gyülekeztek. A tömegben ott volt Jakab Péter országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője, Káli Sándor, Miskolc korábbi szocialista polgármestere és Varga László MSZP-s parlamenti képviselő.

false

Fotó: A szerző felvétele


A téren Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke szólalt fel először. Forró telünk lesz, ígérte Szűcs, aki szerint Miskolcon a szmogon kívül is van valami a levegőben. Arról is beszélt, hogy a szakszervezetekre új feladatok várnak, és jó lenne, ha a vezetőket nem onnan lehetne felismerni, hogy munkaidő-kedvezményük van, hanem arról, hogy komolyan veszik a feladatukat. A rabszolgatörvénynek voltak előzményei, hiszen az elmúlt években lépésről lépésre számolták fel a dolgozók jogait és nyirbálták meg a szakszervezetek jogosítványait. A beszéd végén háromszor is elismételte: „Álljon le az ország!”

false

Fotó: A szerző felvétele


A gyűlésen fölszólalt a Vegyipari Munkavállalók Független Szakszervezetének képviselője, továbbá a Vasas Szakszervezet, az Autonóm Területi Szakszervezet (ATSZ)  és Közúti Közlekedési Szakszervezet képviselője is.
A gyűlés utolsó felszólalója Varga Andrea, az ATSZ elnöke azt fejtehette, hogy mit és hogyan kell tenni a fő cél, egy országos sztrájk érdekében. Beszédet ezzel zárta: „Nem fogom be  a pofám! Ti se tegyétek!” (Pusztai László)

Debrecen: hiába dezinformáltak a kormánypárti trollok

„Jöjjön elő Papp László, mondjon végre igazat!” – ez a helyi polgármesternek szóló fölhívás nyilvánvalóan megkülönböztette a szombati debreceni kormányellenes tüntetést az ország többi demonstrációjától. Több száz debreceni polgár vonult végig a belvároson transzparensekkel és pártzászlókkal, skandálva a kormányellenes tüntetések ismert kiáltásait. A Fidesz székházánál kicsit megálltak, majd a menet a városi televízió épülete elé ért, ahol a szónoklatok elhangzottak. Nem voltunk elegen – mondták a szervezők –, de valójában többen voltunk annál, mint amennyi résztvevőre lehetett számítani a fagyos szombat délutánon a Fidesz vidéki fellegvárában.

false

Fotó: A szerző felvétele


A tüntetés világhálós előjátékaként egy nappal korábban a kormánytámogató debreceni troll-oldalak azzal hergelték a követőiket, hogy a “Soros által felbérelt” debreceni tüntetők azért egy debreceni gimnázium előtti parkba hirdették meg a gyülekezőt, mert a szombati gimnáziumi felvételi vizsgákat akarták megzavarni. A kormányszimpatizáns trollok azt persze nem említették, hogy a középiskolai felvételik 12 órára befejeződtek, a debreceni tüntetést pedig 13 órára hívták össze.
Az Ady gimnázium elől indult vonulás végén nem csak a pártok képviselői szónokoltak. A közönség leginkább azon fiatalok megszólalásait jutalmazta, akik saját életükkel példálózva kritizálták a jelenlegi rezsimet. A debreceni tüntetésen a korábbi helyi demonstrációs szereplők mellett látványosan feltűnt a Szolidaritás, és személyesen is jelen volt a DK parlamenti frakciójából nemrégiben kilépett elnökük, Székely Sándor is.

false

Fotó: A szerző felvétele


A debreceni tiltakozás felszólalói – az őket támogató résztvevők egyetértésével – azt ígérték, hogy mindaddig az utcán lesznek, amíg a jelenleg kormányzók el nem takarodnak. (- nt -)

A debreceni demonstráció egészéről szóló videó itt látható.

Kaposvár:„Porsche Jóska”, sárga nagykabát, betiltott forgalomlassítás

Sajátos evolúción ment át az elmúlt hetekben a somogyi megyeszékhelyen a tüntetéssorozat: a legsikeresebb elsőt, a fáklyás felvonulást december 18-án a Momentum és a Polgári Szabadság Platform szervezte az ellenzéki pártok támogatásával, a másodikat január 8-án a somogyi vasas és közalkalmazotti szakszervezet, a mostanit pedig a megyei szakszervezeti szövetség.
Az utóbbinak kellett volna kezdettől az élen járnia, ám a megmozdulás ahelyett, hogy eszkalálódott volna, zsugorodott: a létszám a decemberi 350-400-ról nagyjából kétszázra csökkent, és a hangulat sem volt olyan parázs, mint korábban. Néhány csalódott hangot is elcsíptünk a tömegben: „Ha így folytatjuk, a következőre már senki nem jön el” – fogalmazott egy hölgy.

false

Fotó: A szerző felvétele



A szervezők jó érzékkel át is terelték az egybegyűlteket az Európa tér és a sétálóutca tágas találkozásától a közeli – családiasabb méretű – játszótérre, s így a kézi hangosítás és a pódium hiánya sem volt feltűnő.
Svajda József, a MASZSZ Somogy megyei elnöke, a demonstráció szervezője üdvözölte a jelenlévőket, s kiemelte, hogy a mostani tüntetéssorozat legörömtelibb mozzanata, hogy a fiatalok, diákok is csatlakoztak, akár 1956-ban; ez azonban Kaposváron kevéssé volt érzékelhető.
Varga Zsoltné, a Húsipari Szakszervezet képviseletében nyitotta meg a szónoklatok sorát. A rabszolgatörvény bírálata mellett kritizálta a „fotelforradalmárokat”, és szólt arról is, hogy több szakszervezet úgymond „besárgult”: lefeküdt a hatalomnak, és nem hajlandó részt venni az országos sztrájkban. Szavait kisebb derültség fogadta, miután a főszervező, Svajda József és munkatársa az egyik kaposvári gyár élénk narancssárga munkavédelmi kabátjában feszített.
Hornyák József, a Vasas Szakszervezet megyei titkára tette a legnagyobb felhördülést kiváltó bejelentést: Heffer Attila kaposvári rendőrkapitány nem engedélyezte a jövő hét négy napjára tervezett forgalomlassító demonstrációjukat. A határozat szerint „a gyűlésnek a közlekedés rendjére gyakorolt negatív hatásai (…) jelentős kockázatot foglalnak magukban (…) így a rendezvény megtartása közlekedésbiztonsági szempontból nem támogatható”.
A városon átvezető négysávos út egy sávját kívánták lezárni a demonstrálók két kereszteződés között – három sáv szabadon járható maradt volna. Korábban, december 19-én a város egyik hasonlóan forgalmas, és csupán két sávos útjára engedélyezték ugyanezt, s az sem is okozott elviselhetetlen torlódást.
Svajda József főszervező zárszava a fenti rendőri logikához hasonlóan némileg ellentmondásosra sikeredett: míg a bevezetőben bírálta a kormányt és a munkaadókat amiatt, hogy alacsonyak a magyar fizetések, a végén úgy fogalmazott, hogy „Somogyban sikeres bértárgyalásokat tudtunk folytatni, így jelentősen emelkedtek a bérek”. Kitért a sztrájkra is: virágnyelven megemlítette a győri Audiban lezajlott munkabeszüntetést, „egyik nagyvárosunkban működő luxusautógyárról” szólván, amely azért keltett némi derültséget, mert Kaposváron közismert tény, hogy Svajda egy Porsche Cayman büszke tulajdonosa, és nem mellesleg Szita Károly polgármester egyik legelszántabb támogatója.
Az volt a benyomásunk, hogy a kaposvári demonstráció – a félszívvel vállalt utcai megmozdulás, a húsipari alelnök asszony célzása a „besárgult szakszervezetekre”, a főszervező sajátos viszonya a helyi hatalomhoz, és nem mellesleg a belengetett sztrájkkal kapcsolatos kétségek – afféle állatorvosi lóként mutatta a magyar szakszervezeti szövetség bajait. (Huszka Imre)

Veszprém: “Elegünk van!”

„Minket senki nem hívott ide, de azt gondoltam, hogy itt a helyünk. Mert én például szeretnék megfelelő nyugdíjat kapni, a fiatalok meg keressenek úgy, hogy ne kelljen külföldre menniük dolgozni. Abban reménykedek, hogy valami eredményt azért csak-csak elérünk” – indokolta egy hölgy, miért jöttek el ismerőseivel az Álljon le az ország! veszprémi tüntetésére. Azt is elmondta, azért nem árulja el a nevét, mert egyáltalán nem biztos benne, hogy nem származna abból valamilyen hátránya.

false

Fotó: A szerző felvétele


Az érseki székhelyen szokatlanul nagy tömeg döntött úgy, az utcán jeleníti meg a rendszerről alkotott véleményét. Ebben nagy szerepe lehetett annak is, hogy a főszervező Vasas Szakszervezet mellett ezúttal gyakorlatilag a teljes ellenzék is összefogott a DK-tól a Jobbikig. De az okról sokat elmond a legtöbbször, leghangosabban skandált jelszó is: “Elegünk van!”
A veszprémi tüntetés két elemből állt: előbb autóskonvoj járta körbe a várost, majd a Megyeház téri gyülekező után a város sétáló utcáján vonultak a központi Szent Imre térre. A csaknem száz autó több kilométeres kocsisort alkotott. A téren mintegy félezren dacoltak a hideggel, hangos skandálással biztatva a szónokokat. A másik kedvenc rigmusnak a „Nem hagyjuk!” bizonyult.

false

Fotó: A szerző felvétele


A szóvivő szerepét Fenyőházi Attila (Vasas Szakszervezet) töltötte be, aki a magyararancs.hu-nak elmondta: a rabszolgatörvény teljes visszavonását tekintenék eredménynek, ezzel együtt a szakszervezeti szövetség mind a négy pontját fontosnak tartják. A Szent Imre téren összegyűlt tömegnek megemlítette, hogy a veszprémi demonstrációt a diákok kezdeményezték, de „őket megfélemlítették”, ekkor vették át a főszervező szerepét a vasasok. Legyenek fegyelmezettek, tartsák be a törvényes rendet, intette Fenyőházi a tüntetőket, „mert nem vagyunk olyan csürhe, amilyennek igyekeznek beállítani bennünket”.
A tüntetésen az eseményt előkészítő valamennyi szervezet, párt képviselője felszólalt. A Vasas Szakszervezet nevében Guzslován Gábor azt hangoztatta, „úgy lehet több pénzt keresni, ha kiharcoljuk a magasabb béreket, nem túlórával, mert nem vagyunk rabszolgák”. „Az emberek nem túlórázni akarnak, hanem jobban keresni” – fogalmazott sokak helyett Mürkl Mónika, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Veszprém és Fejér megyei vezetője, a Magyar Szakszervezeti Szövetség képviselet vezetője. Lapunknak elmondta, az eddig beérkezett adatok alapján a kereskedelemben sehol nem kívánják érvényesíteni a rabszolgatörvényben engedélyezett 400 túlórát.
„Mikor őfelsége lenéz ránk a várba költöztetett rezidenciájáról, rabszolgákat és gépeket lát, akik csak azért léteznek, hogy kitermeljék a vagyonát. Viszont amikor én itt körbenézek, tisztességes magyar embereket látok” – Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja szólította meg így tüntetőket. Nagy tetszést aratott, amikor arról beszélt, hogy a jelenlegi rendszer a Balatont Mészáros Lőrinc és Tiborc István nemeseknek fenntartott Riviérává silányította, ahol lassan csak fideszes káderek süttethetik a hasukat.
Katanics Sándor (DK) középiskolai tanár azt hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány irtózik a tudásalapú társadalomtól, az egyetemre járást a gazdagok kiváltságává akarja tenni. „Szabad ország, szabad egyetem” – kapta a hangos választ a tömegtől.

false

 

Fotó: A szerző felvétele


Mészáros Lőrinc több mint háromszáz milliárd forintra becsült vagyonának eléréséhez pontosan félmillió évnyi túlórára lenne szükség – ezzel Hartmann Ferenc (MSZP) lepte meg hallgatóságot. Kész Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja a veszprémi civilekből alakult MOST egyesületet is képviselte. Így fogalmazott: „Nekünk kell megteremteni az élhető, vidám, optimista Magyarországot, más nem fogja helyettünk. Béna országnak Európa sem érti a szavát. Hát, elég a béna, széthúzó ellenzéki politikából!” Sürgette az önkormányzati választásokon való egységes kiállást, mert eredményt csak úgy lehet elérni.
Műsoron kívül kért szót a 76 esztendős Szilvás Károly, cseszneki lakos. Már akkor nagy taps fogadta, amikor mikrofonhoz lépett. Mint mondta, nyugdíjas bányász, és Ady Endre Csák Máté földjén című versének utolsó versszakát idézte, amit a tömeg vele együtt szavalt. (Varga Domokos Péter)

(A felvételeket szerzőink készítették.)

Figyelmébe ajánljuk