Pusztaföldvári vágóhíd: horrorvideó, súlyos hiányosságok, gyors újraindulás és fideszes háttér

Kis-Magyarország

Horrorvideót és sajtóközleményt tette közzé szerdán az illetékes hivatal egy Békés megyei vágóhídon tapasztaltakról. A Narancs.hu kinyomozta: a pusztaföldvári Soni Hús Kft. tulajdonosa, Sonkolyos Szabolcs az érintett, aki egyben a település fideszes alpolgármestere és nem áll távol Simonka Györgytől sem.

„Nagy mennyiségű rovartetemet, de élő egeret és egérfészket is találtak a Nébih szakemberei egy Békés megyei sertés vágóhíd ellenőrzése során. A súlyos higiéniai hiányosságokkal működő élelmiszer-előállító egységnél az állati melléktermék égetését lejárt ideiglenes működési engedéllyel végezték. Az üzemben tapasztalt élelmiszerbiztonsági problémák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a vágóhíd működését, valamint 8,1 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen terméket vont ki a forgalomból” – áll a közleményben.

Amiből az is kiderül, hogy erősen kifogásolható higiéniai körülményekkel szembesültek az ellenőrök a helyszínen, ahol január közepén folytattak helyszíni vizsgálatot. Az árukiadó mennyezetét penész borította, a kézmosó nem működött. Az élelmiszertároló ládákat közvetlenül a padlozaton tárolták.

A szakemberek a tiszta ládák tárolására szolgáló helyiségben nagy mennyiségű rovartetemet, rágcsálótetemet találtak, de az egyik hűtőkamrában élő egér, egy sertésfejeket tároló ládában pedig egérfészek is volt. Az üzem a hiányosságok kijavítása után, a hatóság ismételt helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét.

A fideszes alpolgármester a tulajdonos

A Nébih honlapján található információk és néhány telefon után a Narancs.hu kinyomozta, hogy ez a megnevezetlen Békés megyei település valójában Pusztaföldvár, a cég a Soni Hús Kft.

Jelenet a Nébih készítette filmből a helyszínről

Jelenet a Nébih készítette filmből a helyszínről

 

A húsipari cég tulajdonosa Sonkolyos Szabolcs közéleti szerepet is vállal, ő a valamivel több mint másfél ezres dél-békési község fideszes alpolgármestere. Egyben – állítják többen – Simonka György súlyos gazdasági bűncselekményekkel megvádolt kormánypárti országgyűlési képviselő közeli ismerőse. Ezt maga Sonkolyos kérdésünkre tagadta. Elmondta, nincs baráti vagy közelebbi viszonya Simonkával, de mint alpolgármesternek, együtt kell működnie a körzet parlamenti képviselőjével.

Valószínűleg ennél többről van szó, és nemcsak azért, mert mindketten fideszesek. Figyelemre méltó, hogy pusztaföldvári részről nem a fideszes polgármester, Baranyi István, hanem éppen Sonkolyos Szabolcs szerepelt abban a 2018-as áprilisi, a parlamenti választás előtt kiadott Simonka-kiadványban, amelyben egyrészt a térség polgármestereinek, közéleti és társadalmi szereplőinek jó része hűbéri esküt tett Simonkának. Egyben visszanyúlva a személyi kultusz idéző módon ajánlották a választók figyelmébe a képviselőjelöltet.

Simonka nemcsak hűbérúr volt, a személyi kultuszt is kikövetelte

Érdemes elővenni Simonka György tavaszi kampányfüzetét, hogy lássuk, hova vezet a korlátlan hatalom. Arról számos alkalommal írtunk már, hogy fideszes Simonka György - akinek ügyeit már a Polt Péter vezette ügyészség is soknak érezte, ezért meggyanúsította és kikérte a mentelmi jogát a parlamenttől - élet és halál ura volt a békés megyei választókerületében.

Sonkolyos Szabolcs személye nem csak elhasalt vágóhídja, fideszes alpolgármestersége és Simonkához fűződő viszonya miatt érdekes, hanem azért is, mert a Narancs.hu-nak név nélkül többen elmondták: esélyes, hogy Sonkolyos lesz a Fidesz jelöltje a pusztaföldvári polgármesteri címre. Holott a községnek ma is fideszes önkormányzati vezetője van, Baranyi István személyében.

A vágóhídtulajdonos szerint minden másként van

Megkerestük a pusztaföldvári alpolgármestert is, ám a Nébih-ellenőrzésen elhasalt vágóhíd tulajdonosa egészen másképp látja az élelmiszer-biztonsági ellenőrzést és közéleti szerepvállalását.

Szerint a feltárt hiányosságok apróságok voltak, de ami ennél fontosabb, nincs közük az élelmiszer-előállításhoz, azokat leginkább egy, a vágóhíd épületkomplexumával nem érintkező raktárban tapasztalták a Nébih ellenőrei. Megtudtuk, az ellenőrzésre január 15-én, míg az ezt követő jegyzőkönyv felvételére másnap került sor.

Ugyanakkor mind Sonkolyos, mind a Nébih sajtóközleménye megerősítette, hogy a hibák és feltárt hiányosságok megszüntetése után tovább folyhatott a disznóvágás a pusztaföldvári vágóhídon. A tulajdonos a Narancs.hu-nak elmondta, hogy összesen 6 óra hosszat állt a munka, amit utána a Nébih engedélye alapján folytathattak.

A Soni Hús Kft. egy, a neten fellelhető anyagban így jellemzi magát: „Cégünk uniós engedélyezési számmal rendelkezik. HACCP rendszerrel ellenőrzött, szigorú higiéniai szabályok betartásával előállított termékeink mind a belföldi, mind pedig a külföldi piacon népszerűek. Üzemünk dinamikusan fejlődik, bővül. Alkalmazottaink száma jelenleg 17 fő.”

Nébih: A súlyos hibákat egy nap alatt orvosolták

A hatályos jogszabályok alapján 60 napon belül kell a hatóságnak lefolytatni a vizsgálatot, a szankciók típusát és mértékét pedig jogszabályok határozzák meg – kaptuk a választ a Nébihtől írásban feltett kérdéseinkre. Hangsúlyozták, hogy az ügy összes körülményét és az idevonatkozó kormányrendeletet figyelembe véve állapítják majd meg a büntetés mértékét, de annyit megelőlegeztek, hogy ez több százezer forint is lehet.

„A tevékenység újbóli megkezdésének lehetősége alapvetően az érintett vállalkozástól és a megállapított hibák jellegétől függ” – reagált arra a felvetésünkre a Nébih, hogy a súlyos hiányosságok ellenére egy nap sem kellett, hogy újra indulhasson a munka a vágóhídon. Megtudtuk, az ismételt ellenőrzésen már átment az üzem. Ugyanakkor a Nébih a Narancs.hu-nak küldött válasza leszögezi: a hatóság számára a jogszabályok nem teszik lehetővé egy vállalkozás végleges bezárását.

Politikai szerepvállalás ügyében Sonkolyos egy rémtörténettel felérő, regényes elemeket tartalmazó elbeszélést adott elő a Narancs.hu-nak. Eszerint tavaly februárban le akarták mondatni alpolgármesteri posztjáról, mert rájött arra, hogy bizonyos előterjesztéseket, jegyzőkönyveket és hanganyagokat hamisítottak meg.

A lemondatásra/lemondásra végül nem kerül sor. De a vágóhíd-tulajdonos és alpolgármester azt sem rejtette véka alá, hogy többen megfenyegették és megüzenték neki, „hogy ki fogják nyírni”. Erről egy fb bejegyzése szól is Sonkolyosnak. Ám kérdésünkre, hogy ki(k) és miért akarják eltakarítani az útból a kormánypárti alpolgármestert, nem kaptunk választ. Ugyanakkor kétsége sincs afelől, hogy most egy névtelen, a Nébihhez eljuttatott feljelentés áldozata lett.

Csak „szegről végről” fideszes

Ugyancsak a közéleti szerepvállalásához tartozik, hogy Facebook-oldalán található egy fotó, amelyen Takács Ferenccel, a Fidesz meghatározó dél-békési politikusával áll egy kitelepülő pult mögött, és aláírásokat gyűjtenek a „Soros-terv” ellen. Először érdekes választ adott arra a kérdésünkre, hogy tagja vagy sem a Fidesznek. „Szegről végről” – szólt a válasz. Amikor arra kértük, hogy igennel vagy nemmel válaszoljon, akkor már igennek felelt.

Békés megyei fideszes vezető a botrányokról: Most is haragszom Simonkára, de...

A Békés megyei közgyűlésben pénteken az ellenzék vissza akarja hívni Simonka embereit. Ez nem fog sikerülni. A viharsarki ellenzék megyegyűlésbe delegált pártjai rendkívüli ülést kezdeményeztek, s mivel megvolt a kellő számú támogató képviselő, így a fideszes elnök péntekre összehívta a Békés megyei közgyűlést. Simonka két emberét szeretnék visszahívni a területfejlesztési bizottságból.

A cégadatok szerint a Soni Hús Kft. legutóbbi, teljes évét mutató 2017-es mérlege szerint éves árbevétele megközelítette a 2,2 milliárd forintot. Ezt a nem kis összeget többen annak tudják be, hogy a környékbeli fideszes önkormányzatokkal és azok intézményeivel szerződésben van a a Fidesz-tag tulajdonolta cég.

false

Ám ezt Sonkolyos tagadta. Azt mondta a Narancs.hu-nak, hogy „egyetlen önkormányzattal és üzemi konyhával sincs szerződésük”, sőt „még uniós és magyar pályázati pénz sem nyertek 2008-as megalakulásuk óta, mindent önerőből és banki hitelből értek el.” Ennek némiképp ellentmond, hogy kérdésünkre azzal is indokolta, hogy a pusztaföldvári cég székhelye a főváros belső kerületében van, mert „így közelebb kerülnek a pályázati forráslehetőségekhez.”

Végül sem határozott igennel, sem határozott nemmel nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy az ősszel fideszes polgármesterjelölt lesz-e Pusztaföldváron. Azt elismerte, hogy ráfordultunk a célegyenesre, de azt is mondta, a főállású községvezetésen még el kell gondolkodnia...

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.