Nem javul a vízhelyzet Solymáron, újabb szintre emelték a vízkorlátozást

  • narancs.hu
  • 2022. július 1.

Kis-Magyarország

Menczer Tamás képviselő azt mondta, tízmilliárdos nagyságrendű beruházással lehetne megoldani a helyzetet. 

Másodfokú vízkorlátozást rendelt el Szente Kálmán polgármester pénteken Solymáron. A rendelkezés július 1-től visszavonásig van érvényben. 

Mint arról beszámoltunk, a napokban súlyos, háromezer embert érintő vízhiány alakult ki Solymáron, mintegy ezer háztartásban a nap nagy részében egyáltalán nem folyik a csapból a víz. A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. tájékoztatása szerint a probléma oka nem a víz hiánya, hanem a rendszer kapacitása és a kánikula miatt megnövekedett vízfogyasztás, ezért a polgármester már szerdától péntekig elsőfokú vízkorlátozást rendelt el – ez felszólította a lakosságot az ivóvíi észszerű felhasználására, és hogy lehetőleg ne használják az ivóvizet például kocsimosásra, medencefeltöltésre, az automata öntözőberendezéseket kapcsolják le a hálózatról. 

A másodfokú vízkorlátozás arról szól, hhogy a gazdálkodó szervezetek 10 százalékkal csökkentsék a vízfogyasztásukat, illetve minden vízfogyasztó számára

tilos minden tömlős locsolás és mosás, az automata öntöző berendezések működtetése, a járdák, utak mosása, a gépjárművek tömlős mosása, a medencék töltése.

A határozat indoklásában azt írják, a korábban elrendelt I. fokú részleges vízkorlátozás nem hozott érdemi eredményt, az elmúlt héten a rendkívüli hőség miatt pedig csak fokozódott a vízfogyasztók vízfelhasználása, mely a közüzemi hálózatban nyomáscsökkenést, vízhiányt idézett elő regionális szinten, és az időjárás-előrejelzés változása a hétvégére sem hoz érdemi változást.

Korábban arról volt szó, hogy a tározók éjszakai feltöltése után újra lesz víz a vízhiánnyal érintett településrészeken, azonban a probléma nem oldódott meg, ezért további autókkal vittek vizet a tározókba. Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője pénteken azt nyilatkozta, hogy most azon dolgoznak, hogy legalább időszakos jelleggel mindenhol legyen víz a településen. 

Menczer azt is mondta, a szakemberek szerint ha az érintett településeken bevezetik a vízkorlátozást és a lakosok ennek megfelelően cselekszenek, rövid idő alatt helyreállhat a vízellátás Solymáron.

Hozzátette, a hosszútávú megoldás a kapacitásbővítés lenne, ami tízmilliárdos nagyságrendű beruházás, azt ígérte, azon lesz, hogy ez minél előbb megvalósuljon. Ugyancsak kérdésre beszélt arról: a vízhiányért a sajtóban megjelent információkkal ellentétben nem a rezsicsökkentés a felelős, a beruházásokat szerinte sokkal inkább a szomszédban zajló háború késlelteti.  

Arra kérdésre, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért, azt felelte,

a probléma gyökere a robbanásszerű lakosságszám-növekedés a Buda környéki régióban.

A helyi önkormányzat naponta többször is ivóvízosztást szervez, és fürdési, tisztálkodási pontokat nyitottak azoknak, akiknél nincs víz, illetve mobil WC-ket is beüzemeltek. A II. kerületi önkormányzat szintén biztosít tudolási lehetőséget a Gyarmathy Dezső uszodában. 

Menczer azt mondta, Solymár vízhiányos településrészein 11 lajtos kocsi, illetve motoros vizes autó dolgozik, hét helyen kilenc autó áll fixen, kettő pedig mozog és az utántöltést végzi. Emellett arra is ígéretet kapott, hogy szombattól 8-10 ezer liternyi zacskós vizet oszt ki a honvédség. 

Autókkal töltik fel a tározókat, a honvédség is beszállt 

Péntek délután a képviselő azt jelentette, hogy megérkezett Solymárra és munkába állt a Magyar Honvédség két, nyolc köbméteres vízszállító autója, ezzel megduplázták az autóval történő vízszállítási kapacitást. A honvédség autói a nagyméretű járművekkel is megközelíthető, Panoráma utcai víztározó medencét töltik folyamatosan, míg a vízszolgáltató két autója a Jókai utcait, ahonnan szivattyúval juttatják el a vízhiányos területeket ellátó legfelső medencébe a vizet.

A négy, összesen 32 köbméter kapacitású autó napi 24 órában dolgozik, egy "kör" – vagyis a víz felvétele, Solymárra szállítása és betáplálása a medencébe – másfél órát vesz igénybe. A tározók kétszáz köbméteresek.

Menczer azt is mondta, a csütörtökön két autóval, éjjel-nappal folytatott feltöltésnek is volt eredménye, mert péntek reggel Hutweide településrészen rövid ideig olyan helyeken is volt víz, ahol már napok óta nem folyt a csapból. "Láttuk tehát, hogy az autós rátöltésnek van értelme" – mondta, és reményét fejezte ki, hogy a megduplázott kapacitással elérik, hogy legalább időszakosan Solymár valamennyi településrészén legyen víz. 

A vízellátásba a főváros is beszállt, Karácsony Gergely főpolgármester arról posztolt, hogy a közeli Pesthidegkúton megnyitottak egy tűzcsapot, erről is töltenek tartálykocsikat. Karácsony arról is írt, hogy az agglomeráció közműveit nem ekkora igénybevételre szabták, a túlzsúfoltság miatti problémák már az élet több területén is jelentkeztek az agglomerációs településeken, a kormányzat azonban mintha nem ismerné fel ezeket. "Pedig van bőven feladat, először is át kellene gondolni az agglomerációs települések szerepét, ha az infrastruktúra nincs felkészülve, akkor értelmetlen folytatni az esztelen beépítést. Mert például a nyarak egyre melegebbek lesznek, a vízhiány pedig hamarosan még komolyabb gondokat fog okozni" – tette hozzá.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk