Ózd, Kazincbarcika

Nem lesz ágy a betegeknek

  • Kovács István
  • 2012. június 15.

Kis-Magyarország

Átszervezik a fekvőbeteg-szakellátást Borsodban: az ózdi kórház csaknem negyven, a szocialista vezetésű Kazincbarcika közel 140 ágyat veszít. Itt júliustól több osztály is megszűnik. Az orvosok kiakadtak.

„Ezt az országot itt kell hagyni, mert minden területen hozzá nem értők irányítják, akik a szakma megkérdezése nélkül hoznak döntéseket” – így fakadt ki Ózd egyik közismert kórházi orvosa a csütörtök délelőtti rendelésén. Véleményével nincs egyedül, mert más borsodi kórházban is felháborodottan fogadták azt a tényközlést, amely a napokban az ÁNTSZ-től érkezett a fekvőbeteg-szakellátást érintő kapacitás felosztásáról és az ellátási terület új meghatározásáról. Mint kiderült, a kazincbarcikai kórház öt osztályát és közel 140 aktív ágyát szüntetik meg (a 180-ból!), de Ózdon is jelentősen, 36-tal csökken az aktív ágyak száma. Akadnak olyan ózdi orvosok, akik az intézkedés ismeretében máris külföldi munkavállaláson gondolkodnak.

Átirányított műtétek
Egy névtelenséget kérő ózdi doktor elmondta, hogy a július 1-jétől életbe lépő új egészségügyi koncepció érthetetlen a főorvosi kar számára. Miközben 25 százalékkal nő az ellátási területük, elvesznek tőlük három tucat aktív ágyat, az aneszteziológiai osztály pedig olyan besorolást kapott, hogy a jövőben Miskolcról járnak majd Ózdra az altatóorvosok, de lesznek olyan nőgyógyászati beavatkozások is, amelyekért mostantól Miskolcra kell utazniuk a pácienseknek.


A városi önkormányzat egészségügyi bizottságának fideszes elnöke mindezt másként ítéli meg. Bélteczki János szerint lesznek ugyan kategóriaváltozások, ám szerinte ezek inkább pozitívan érintik az Almási Balogh Pál Kórházban történő gyógyítást. Az ágyszám csökkentését azzal magyarázza, hogy az államtitkárság a jövőben nem az ágyszámot, hanem a teljesítményt fogja preferálni.
Dr. Eszenyi Géza, az ózdi kórház főigazgatója kérdésünkre kifejtette: az intézményben a 286-ból összesen 36 aktív ágyat szüntetnek meg, tízet-tízet a szülészeten és a sebészeten, 16-ot pedig a gyermekosztályon. Megtudtuk azt is, hogy ezeket az ágyakat nem azért szüntették meg, mert ne lettek volna kihasználva. A főigazgató hozzátette: ígéretként kaptak 30 plusz aktív ágyat mozgásszervi rehabilitációra, ám az várhatóan csak két év múlva, egy új reumakórház megépítése után realizálódhat. Noha az ózdiak érveltek a leépítés ellen, végül nem jártak sikerrel. A július 1-jétől életbe lépő minimumfeltételeknek négy hónap kifutásuk van, tehát ezen belül lehet jelezni az intézkedés miatt fellépő problémákat az illetékeseknek. Eszenyi Géza egyébként hiányolja, hogy finanszírozási kérdésekről korábban semmiféle tájékoztatást nem kaptak.

Máshol 140 ágyat szüntetnek meg
Kazincbarcikán azonban az ózdinál is rosszabb a helyzet. Noha Szitka Péter az elmúlt hetekben több levelet is írt az egészségügy illetékeseinek, nem kapott választ rájuk. Kazincbarcika szocialista polgármestere ezért csak a kiadott közleményből értesülhetett az öt évvel ezelőtt négymilliárd forintos rekonstrukción átesett városi kórház sorsáról, azaz arról, hogy a jelenlegi közel 180 aktív ágyból csupán 40 marad meg. „Nem lesz szülészet, sebészet, gyermek- és intenzív osztály, sürgősségi ellátás” – írta minapi közleményében a városvezető. „A példátlan döntéssel felrúgták a fejlődő pályára állt kórházi ellátást. (…) Hetek óta bizonytalan volt a helyzet, kérdéseink, felvetéseink süket fülekre találtak, most pedig egy tollvonással eldöntötték a barcikaiak és a térség lakóinak életét.” A polgármester azzal zárta írását: a környék lakói összefogással próbálják megváltoztatni a döntést.

Figyelmébe ajánljuk