Rokonok mindenhol – Álláshalmozó lett a fideszes polgármester fia

  • Stemler Miklós
  • 2013. október 30.

Kis-Magyarország

Jól menő családi vállalkozásnak tűnik a fideszes vezetésű szigetvári önkormányzat, ahol Kolovics János polgármester nevelt fia nyerte el a helyi vízműből kiváló, a gyógyfürdőt és tanuszodát működtető cég ügyvezetését. Mátyás Gergő karrierje nevelőapja polgármesterré választása után ívelt fel.

Szigetváron megvalósulni látszik a Gyurcsány Ferenc által szorgalmazott széles körű összefogás, csak épp nem az ellenzéki pártok, hanem a Fidesz és a Demokratikus Koalíció között. Így is lehet értelmezni, hogy miután saját képviselői között nem sikerült megszereznie a minősített többséget, Kolovics János polgármester baloldali segítséggel biztosította nevelt fia további foglalkoztatását egy új cég révén.

Kolovics János

Kolovics János

Fotó: MTI

Minderre azért van szükség, mert az új víziközmű-törvény értelmében a jelenlegi Sziget-Víz Kft.-nek egy nagyobb szolgáltatóba kell olvadnia, és így megszűnik a jelenlegi ügyvezető, mellékesen Kolovics nevelt fia és a helyi Fidesz elnökségi tagja, Mátyás Gergő pozíciója is. A helyi Fidesz és vízmű mellett a helyi turizmusban is meghatározó szerepet játszó Mátyás most a gyógyfürdőt és tanuszodát működtető céggel vigasztalódhat.

Egy családbarát kisváros
Mátyás Gergő magasra ívelő karrierje a 2010-es önkormányzati választások után indult be, amikor a Fidesz megszerezte Szigetvár vezetését. A nyugat-baranyai kisváros közélete ebben az évben különösen viharosan alakult: az év elején szívrohamban elhunyt a nagy népszerűségnek örvendő szocialista polgármester, Paizs József, a belviszályokkal küzdő helyi MSZP pedig lényegében megsemmisült, összesen egy képviselőt sikerült a képviselő-testületbe juttatniuk, aki azonban később a Demokratikus Koalícióhoz csatlakozott. A hat fideszes és egy baloldali képviselő mellett egy civil szervezet, a Szigetvári Emberekért Egyesület képviselteti magát a testületben négy taggal.

Az ellenzék helyett azonban a korábban informatikusként dolgozó, ebben a minőségében a pécsi vízműháború idején „visszafoglalt” pécsi Tettye Forrásház Zrt.-nél is megforduló (a Fidesz-káderek vizesszakmába való betöréséről itt olvashat) Kolovics Jánosnak saját párttársaival gyűlt meg a baja. Több forrásunk szerint Kolovics egyáltalán nem ápol jó viszonyt a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, Pichler Imrével, aki az egyik jelenlegi alpolgármestert, Fazekas Róbertet látta volna szívesen a városvezetői székben.

Mátyás Gergő

Mátyás Gergő

Fotó: szigetvarhirado.hu

Kolovics így a megbízhatónak tartott emberekre támaszkodott, azaz a saját családjára, legalábbis ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy felesége fia, a már említett Mátyás Gergő igazi pozícióhalmozásba kezdett. Mátyást 2011 elején a kétharmadban a szigetvári önkormányzat által tulajdonolt Sziget-Víz Kft. ügyvezetőjének választották, és ő lett a Szigetvári „Zrínyi 1566” Turisztikai Egyesület TDM elnöke is. A Sziget-Víz felügyelőbizottságát Kolovics elnökli, ami kétségkívül megkönnyíti a cég ellenőrzését akár a családi asztal mellett is. Mátyás Gergő később a helyi Fidesz elnökségében is helyet kapott, miután a belharc újabb állomásaként Pichlert Kolovics váltotta a párt helyi szervezete élén.

Egy majdnem visszautasíthatatlan ajánlat
A Sziget-Víznek azonban egy nagyobb szolgáltatóba kell olvadnia, ezért a helyi gyógyfürdő és tanuszoda egy új cég üzemeltetésébe kerül, ez lesz a Szigetvári Gyógyfürdő Üzemeltető Kft., amely élére Mátyás Gergőt szánta a polgármesteri akarat. Eredetileg október 24-én született volna erről képviselő-testületi döntés, stílszerűen egy zárt ülés keretében, ám homokszem került a gépezetbe, miután az egyik jobboldali képviselő nem volt hajlandó megszavazni az előterjesztést.

A szigetvári fürdő

A szigetvári fürdő

Fotó: MTI

A polgármester ezután fordult az ellenzékhez – idézte fel a Szigetvári Emberekért Egyesület elnöke, Varga Zoltán, aki az E2014–PM országgyűlési képviselőjelöltjével, Berkecz Balázzsal tartott sajtótájékoztatót október 30-án az ügyben. Elmondása szerint Kolovics az irodájába hívatta 24-én délután, és felajánlotta neki, hogy maradhat a városi könyvtár élén, amennyiben megszavazza az előterjesztést – Varga elutasította az ajánlatot. Az ülés ezek után először másnapra tolódott, de miután az erőviszonyokban nem következett be változás, ez is elmaradt.

Péntek délután e-mailben hívták össze az új ülés szombat délutánra, amelyre megérkezett az egyébként Hollandiában dolgozó DK-s képviselő, Zenka Lajos is, akinek támogatásával végül átment az előterjesztés. A Szigetvári Emberekért Egyesület a véleményük szerint szabályellenesen összehívott ülés ügyében a kormányhivatalhoz fordul, azt is kifogásolva, hogy az új cég egyszemélyes gazdasági társaság, amelynek sem könyvvizsgálója, sem felügyelőbizottsága nem lesz.

Természetesen érdekelt volna minket Kolovics János polgármester véleménye is a szigetvári humánpolitikáról, a Varga Zoltánnak tett „ajánlatról”, és az ellenzéki aggályokról, ám csak a kabinetfőnökéig jutottunk, aki először azt a választ adta, hogy a polgármester tárgyal, majd egy órával később arról tájékoztatott minket, hogy nem „kívánnak élni a nyilatkozattétel lehetőségével”.

Visszautasítja a titulust
A mi megkeresésünkre nem, a megyei hírportál cikkében azonban reagált a vádakra, amikor nevelt fiának gyors előmeneteléről volt szó. „A közbeszédben használt „nevelt fiam” titulust kategorikusan visszautasítom – reagált a felvetésekre Kolovics János polgármester. – Mátyás Gergő személyében egy jól képzett, nyelveket beszélő, szakmai tapasztalatait a Tettye Forrásház Kft.-nél szerzett fiatal vezető került a Szigetvíz Kft. élére, a társaságban érdekelt 96 településből több nyolcvan polgármesterének döntése nyomán. Kár, hogy a kritikusok arról nem beszélnek, hogy az új vezető néhány hónap alatt számos olyan ügyfélbarát újítást – rugalmas ügyfélszolgálat, csekkes befizetés, internetes ügyintézés – vezetett be, amit elődei nyolc év alatt nem tudtak.”

Frissítés! Cikkünk megjelenés után közleményt adott ki a polgármester:

 

"Szigetvár nem hagyja magát! Megőrizzük értékeinket!" - Kolovics János sajtóközleménye

"Szigetvár képviselő-testülete úgy döntött, hogy a takarékos és hatékony működtetés érdekében összevonja viziközmű vagyonának üzemeltetését, amelynek eredményeként továbbra is kézben tudja tartani a szolgáltatási díjak alakulását, vagyis megteremti a lehetőséget ahhoz, hogy a város megvédje a rezsicsökkentést.

Sajnálatos módon e döntés kapcsán ismét előkerültek olyan szereplők, akiknek pártja 18 évvel ezelőtt eladta a magyar energiaszolgáltatót, és amelyek kormányai 8 év alatt 100%-al emelték a gáz és a villamos energia árát.

Nyilvánvaló tény, hogy ezek a szereplők nem a szigetvári polgárok, hanem a privatizációban érdekelt pénzvilágot képviselik!

Egy szigetvári polgár számára nehezen érthető, hogy miért lenne jobb valakinek kiszolgáltatva lenni a viziközmű működtetésében, szemben azzal, ahogy ma Szigetváron működik: a szigetváriak által választott testület útján történő vagyongazdálkodással. Kolovics János, Szigetvár polgármestere"Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!