Sajtódíjat adnak a fideszes alpolgármester édesanyjának, aki rendőr

  • Magyar Krisztián
  • 2015. március 5.

Kis-Magyarország

Kiskunhalason egymás után jönnek a sajtóbotrányok. Most a március 15-én átadásra váró díj kapcsán akadtak ki a helyi média szereplői.

Kiskunhalason 1996 óta létezik az a rendelet, amely lehetővé teszi a helyi médiaszakemberek vagy médiumok önkormányzati elismerését. „Kiskunhalas Város Sajtódíja annak az egyénnek és közösségnek adományozható, aki az írott és elektronikus sajtó területén huzamos időn keresztül tárgyilagos, hiteles írásaival, műsoraival jelentősen hozzájárult Kiskunhalas és térségének értékeinek bemutatásához, hírnevének növeléséhez, a lakosság informáltságának bővítéséhez, a közélet tárgyilagos bemutatásához, a közvélemény formálásához, a kritikai szemlélet alakításához” – áll az elismerés kritériumait is részletező rendeletben. A szabályozás egyebek közt azt is kimondja, hogy a díjazottnak legalább három éven keresztül munkatársnak kellett lennie valamely írott vagy elektronikus médiumnál.

A fentiek ellenére a város idei sajtódíját – amelyet már csak háromévente osztanak ki – a fideszes alpolgármester, Farkas Dániel rendőrségen dolgozó édesanyja kapja meg a dolgok jelenlegi állása szerint – közölte a halasinfo.hu.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Farkasné W. Zs. március 15-én – amely amúgy a szabad sajtó napja – úgy veheti át a tervek szerint az elismerést, hogy igazából nem is sajtómunkás, sőt, nem is igen volt az soha. A városban amúgy köztiszteletnek örvendő rendvédelmi szakember – ebbéli kompetenciáját nem is kérdőjelezi meg senki – a jelölés során úgy kerülhetett szóba forrásaink szerint, hogy még évekkel ezelőtt szóvivői teendőket is ellátott Kiskunhalas Rendőrkapitányságán. Egészen addig így volt ez, amíg ezt a feladatot nem központosították a megyei kapitányságra.

Hasonló eset?

Ha Ön vidéken él, és ilyen, vagy ehhez hasonló esetet tapasztalt környezetében, kérjük, írjon nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre. Köszönjük.

Önkormányzati forrásoktól úgy tudjuk, több jelölt is volt a díjra, azonban a képviselő-testület még február végi ülésén úgy döntött, hogy arra az alpolgármester édesanyja a legérdemesebb. Mivel a városatyák zárt ülésen határoztak, így azt sem az önkormányzattól, sem a megkeresett képviselőktől nem tudtuk meg, hogy pontosan kik javasolták Farkasnét. (Kiskunhalas Város Sajtódíja jelöltjeire ugyanis elvileg a település díszpolgárai, korábbi kitüntetettek, a város közigazgatási területén működő intézmények, gazdasági társaságok, egyházak, alapítványok, egyesületek mellett önkormányzati képviselők és a bizottságok is tehettek ajánlást.)

Kerestük a város önkormányzatát, ahol csupán annyit közöltek velünk, hogy a zárt ülésről nem adnak ki semmilyen információt, így azt sem tudhattuk meg, kik voltak a további jelöltek. Telefonon viszont elértük Farkas Dániel alpolgármestert, aki az önkormányzathoz hasonlóan azzal hárította el kérdéseinket, hogy a zárt ülésről nincs lehetősége bővebb tájékoztatást adni. Arra sem válaszolt, hogy édesanyja elismerése, illetve az ő városvezetői és helyi politikai beágyazottsága között van-e bármilyen összefüggés. Annyit viszont elmondott, hogy ő érintettség miatt nem szavazott a napirendi pontról. A 27 éves Farkas Dániel egyébként 2006-tól Fidesz-tag, 2008 óta a párt kiskunhalasi szervezetének alelnöke, 2011-től a helyi Fidelitas elnöke. A tavalyi önkormányzati választásokon megnyerte a saját körzetét, majd alpolgármesterré is kinevezték.

A 10 fideszes és 4 ellenzéki képviselővel felálló helyi testület döntését a helyi médiumok munkatársai sem értik. Több, a városban már régóta újságíróként vagy szerkesztőként dolgozó forrásunk is megerősítette, hogy számos olyan tapasztalt kollégájuk is kaphatta volna az elismerést, aki valóban megfelel a kiírásnak. Az alpolgármester édesanyját sokan ismerik Kiskunhalason, de elsősorban nem szóvivői munkássága, hanem a bűnmegelőzési programok egyik fő előadójaként.

Szerettük volna megkérdezni Farkasnét, hogy átveszi-e a díjat a felháborodás ellenére. A magyarnarancs.hu a helyi rendőrkapitányságon próbálta elérni az alpolgármester édesanyját, ám cikkünk megjelenéséig nem jártunk sikerrel.

Kiskunhalasi sajtóbotrányok: már évek óta

Nem ez az első furcsa eset a kiskunhalasi sajtódíjjal kapcsolatban. Az 1996-ban alapított elismeréssel már 2007-ben is „akadtak problémák”, de akkor a legtöbb ajánlást kapó Kohout Zoltán (aki a magyarnarancs.hu külsős munkatársa – a szerk.) személye nem tetszett a halasi fideszes többségnek. Kohout akkor már több mint tíz éve volt főszerkesztője a Halasi Tükör című helyi hetilapnak, a szakmai szervezetek által is megvitatott jelölést zárt ülésen vétózta meg a testület. Az ok az lehetett, hogy a jobboldali képviselők többsége szerint az – egyébként magát függetlennek valló – főszerkesztő az akkori szocialista polgármester, Várnai László és a helyi baloldal törekvéseit támogatja munkásságával. (A 2007-es esetről bővebben beszámolt anno a nol.hu is.)

Kohout Zoltán egyébként ma már nem tagja a Halasi Tükör szerkesztőségének. Főszerkesztő-helyettesi pozíciójáról azután mondott le, hogy – amint arról a hvg.hu is beszámolt – a tavalyi önkormányzati választások előtt a lap – Kohout tudta nélkül – közölt egy interjút Zuschlag Jánossal. A börtönbüntetése után szabadult volt szocialista politikus a hetilap hasábjain hosszasan érvelt a kiskunhalasi baloldal ellen, sőt, még arra is felhívta a figyelmet, hogy szerinte egy jobboldali vezetés jót tenne a városnak. Zuschlag az akkori polgármesterről, a baloldali Várnai Lászlóról pedig azt állította, hogy korábban ő is benne volt azokban az ügyekben, amelyek miatt ő börtönbe került. Kohout a hvg.hu-nak elmondta: nem tudott az interjúról, arról a főszerkesztő, Supka Éva nem tájékoztatta, de amint „rájöttem, azonnal beadtam a lemondásomat. A Zuschlag-interjúban a főszerkesztő súlyos szakmai hibákat vétett (ti. Supka készítette az interjút – a szerk.), melyeket nem tudok nem szándékosnak értékelni” – mondta a volt főszerkesztő-helyettes a hvg.hu-nak. A cikkben továbbá szerepelt: „Kohout szerint Supka kinevezése óta több ízben is közölte a stáb előtt, hogy a jobboldalt kell támogatni, többször hangoztatta, hogy az a város érdeke, hogy kormánypárti vezetése legyen. A lemondott főszerkesztő-helyettes azt mondta, ez ellen már többször felszólalt, mert úgy érezte, cenzúra működik a lapnál, de nem tudott eredményt elérni.”

Neked ajánljuk