Titokban készült hangfelvétel szivárgott ki az egri városházáról

  • narancs.hu
  • 2024. április 4.

Kis-Magyarország

Mirkóczki Ádám polgármester a felvételen arról beszél, hogy csak az érdemi részek kitörlésével adna ki közérdekű adatot.

„Ha konkrét szerződést kérnek ki, akkor meg pont kitörlök olyan részeket, ami őt érdekli” – mondta Mirkóczki Ádám egri polgármester egy titokban készült hangfelvétel szerint, amit Egri Ügyek tette közzé csütörtökön „Mirkóczki igazságbeszéde” címmel.

A helyi lap szerint a hanganyag meg nem nevezett készítője szerint a polgármester egy beszélgetés során azt hangoztatta, hogy nem akar kiadni lényeges adatokat az önkormányzattól. A felvételen nem egy teljes beszélgetés hallható, hanem vágásokkal állították össze. A leirat szerint az egykori jobbikos politikus a következőket mondja:

„Nagyjából semmit nem adnék ki, úgy vagyok vele, hogy pereljen mindenért, minden érdemi részt kiveszek belőle vagy kicsontozom úgy, hogy tessék itt van egy semmi, amivel nem tudsz mit kezdeni.

Tehát például most a várnak is ez a cirkusz (…) munkadíj, ennyi. Fejezetszám… Itt a költségvetése, tessék…, és akkor nem tud mit csinálni, odaadtuk. Ja, hogy ez neked nem elég? Kit érdekel? Tehát én esetleg még ezt az irányt tudom elképzelni, hogy tegyünk is eleget meg nem is, és akkor olyan információt adunk, hogy, vagy ha konkrét szerződést kérnek ki, akkor meg pont kitörlök olyan részeket, ami őt érdekli. Hát kiadtuk, csak szerintünk, a mi jogi álláspontunk szerint az a, üzleti titok, b, személyes adat, c, mittudoménmi.”

Mirkóczki Ádám a 24.hu kérdésére elismerte ugyan, hogy ő hallható a felvételen, de szerinte az állításai valójában egyetlen személy tevékenységével kapcsolatban fogalmazódtak meg. „Egy szűk körű megbeszélgetést tartottunk néhány hete, amelyen többek között a jegyző és az adatvédelmi biztos is jelen volt” – mondta lapnak Mirkóczki azt állítva, hogy a közel egyórás beszélgetésben azért volt szó az adatkérésekről, mert „egy helyi közszereplő, aki elszabadult hajóágyúként viselkedik”, olyan mennyiségű adatot kér ki rendszeresen az önkormányzattól, ami már a hivatal működését veszélyezteti.

Mirkóczki a 444.hu-nak azt is megerősítette, hogy

a hangfelvételen Domán Dániel független egri képviselő-jelöltről beszél,

aki 2023 júliusa óta próbálja kideríteni, hogy pontosan mennyibe került a márciusban átadott Lenkey-ház felújítása. Domán szerint a hivatalosan 475,2 millió forint uniós forrásból elkészült projektet jelentősen túlárazták, ezért sikertelen közérdekű adatigénylései után pert indított a beruházásért felelős Dobó István Vármúzeum ellen a szerződések nyilvánosságra hozataláért. Mirkóczki Ádám szerint a felvétel egyetlen bűncselekményt vet fel, az illegális felvételkészítését, ezért a portálnak nyilatkozva elmondta, az ügyben megteszi a szükséges lépéseket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk