Mindenki örült a civilek építette húsvéti parknak, a fideszes polgármester mégis kérte a területfoglalási díjat

Kis-Magyarország

Az ünnep közeledtével Sümegen húsvéti parkká díszítették fel a helyi Béke teret, amelyet mindenki ingyenesen látogathatott. Mindez szúrhatta Végh László polgármester szemét, mert nem akart eltekinteni a 65 ezer forintos területfoglalási díjtól.

„Még az év elején született meg az ötlet az Élhetőbb Városért Egyesületben, hogy hogy húsvéti parkot létesítsünk Sümegen, mert hasonló attrakcióra legalább egy évtizede nem volt példa a városunkban” – mondta a Narancs.hu-nak Kovács Mihály, az egyesület elnöke. Hozzátette, hogy a Béke teret szemelték ki alkalmas helyszínnek, s erről előzetesen értesítették is a polgármesteri hivatalt, egyben közterület-foglalási engedélyt is kértek. Ezt meg is kapták, így a parkot március 9-én megnyitották. Két nappal később aztán kaptak egy határozatot Végh László fideszes polgármestertől, ami szerint a területfoglalás ellenértéke 65 ezer forintba kerül. „Nem fellebbeztünk a határozat ellen, mert a húsvéti park volt a lényeg, de reméltük, hogy nem feltétlen kell majd befizetni ezt a pénzt” – hangsúlyozta az egyesületi elnök.

Az Élhetőbb Városért Egyesület és támogatóik hozták tető alá a húsvéti parkot, amelyet elkerítettek, feldíszítettek, installációként tojást és nyuszikat tettek a térre, de hétvégenként élő nyuszikat is lehetett itt simogatni. A nyitva tartás közel egy hónapja alatt ezrek látogattak el ide, fényképek és szelfik százai készültek a helyszínen, s úgy tűnt, majdnem mindenkinek elnyerte a tetszését a kezdeményezés. Egyetlen kivétel volt, a fideszes polgármester.

Kovács Mihály szerint azt a céljukat, hogy a helyi közösséget kicsit összekovácsolja ez a hely, sikerült elérni. Sümeg teljes lakossága örömmel fogadta a húsvéti parkot, sőt, aki tudta, segítette és támogatta a kezdeményezést. Fontos tudni, nem volt semmilyen kereskedelmi jellege, mindenki ingyen jöhetett be, sőt a legtöbben hoztak magukkal tojást és felkötötték a fákra vagy a tojáslugasra.

Ezt a közös örömöt árnyékolta be Végh László hozzáállása, aki nem akarta észrevenni, hogy ez az önzetlen kezdeményezés a városért és az itt élőkért történt. A polgármester mindenképpen ragaszkodott a 65 ezer forintos területfoglalási díj megfizetéséhez. Holott a szervezők szerint a helyi rendelet egyes passzusai lehetőséget teremtettek volna, hogy ettől eltekintsen, vagy egyszerűen méltányosságot gyakorolva ne kérje az összeget. Kovács Mihály a történteket úgy jellemezte, hogy a sümegiek szinte mindegyike örült a gyerekeknek készített húsvéti parknak, de azt a polgármester megsarcolta. Jellemző az is, hogy a legtöbbekkel ellentétben el sem látogatott a parkba. „Akár köszönetet is mondhatott volna a városvezető, de nem ezt tette. Nem tudom, mennyire vet jó fényt mindez a polgármesterre, de focinyelven szólva: az öngól is gól” – mondta az Élhetőbb Városért Egyesület elnöke. A civil egyesületnek három képviselője van a kilencfős képviselő-testületben; talán ezt nem tudta félretenni Végh, aki nagyon szigorúan értelmezte az idevonatkozó helyi rendeletet.

A civil szervezet tagjai végül összedobták a 65 ezer forintot és befizették az önkormányzat számlájára, ám minderről helyi kiadványukon keresztül tájékoztatták a város lakóit is, akik közül jónéhányan felháborodtak. „Boldog lehet a polgármester, de ha azt hiszi, hogy ezzel nekünk, sümegieknek kellemetlenséget okozott, hát nagyon téved. Nekünk jó volt látni a sok-sok sümegi embert mosolyogni, kikapcsolódni, ellenben önnel” – írta Facebook-bejegyzésében a történtek után az egyesület elnöke.

Korábban több cikkben számoltunk be arról, hogyan, milyen módszerekkel próbálják ellehetetleníteni Sümegen a civil kezdeményezéseket. Legutóbb ebben az írásunkban foglalkoztunk ezzel:

A botrányairól elhíresült Végh László polgármesterről szóló cikkeink pedig ide kattintva olvashatók.

(Címlapképünk forrása: Kovács Mihály Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk