Több mint 200 milliméternyi csapadék hiányzik a Körösök vidékén

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 16.

Kis-Magyarország

A sokéves átlaghoz viszonyítva számokban kifejezve is drámai az idei csapadékhiány.

A csapadékhelyzet a Körös-vidéken sem alakult másképpen az év első 7 hónapjában, mint az ország nagy részén – közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig)

2022-ben folytatódott, sőt még fokozódott is a 2021 egészére jellemző elképesztő mértékű csapadékhiány: a  területre januártól júliusig a sokéves területi átlagcsapadék, vagyis 335,7 mm-hez képest 2022 azonos időszakában csak 135,3 mm hullott.

Minden hónap több mint 20 mm-es hiánnyal zárt, így idő előtt kellett az öntözési munkálatokat megkezdeni. Összegezve: a Kövizig működési területén

a sokéves átlaghoz viszonyítva az év elejétől júliusig számítva 200,4 mm-el kevesebb eső hullott. 

Ez a hiány meglátszik a folyókon is. Különösen a Fekete-, Fehér- és Kettős-Körös folyókon tapasztalható drasztikus vízhozamcsökkenés, és csak a duzzasztóknak köszönhető, hogy mezőgazdasági vízkivétel-korlátozás nincs érvényben.

A Kövizig megjegyezte, minden erejükkel azon vannak, hogy a szükséges vízkormányzási feladatok elvégzésével ki tudják szolgálni a mezőgazdasági vízigényeket. 

Nem jobb a helyzet az ország középső részén feladatot ellátó Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) területén sem: itt 2022 első hét hónapjában területi átlagban 184,1 mm a hiány a sokéves 1-7. havi csapadékösszeghez képest az Alföld közepén. Azóta ez még több, miután augusztusban eddig csak „mutatóban” esett eső a térségben.

További híreink az aszályról itt! 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk