Simonka is a választások nagy vesztese lett

Kis-Magyarország

A dél-békési körzetben hűbéri rendszert kiépítő, egyben bűnszövetkezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással vádolt Simonka György országgyűlési képviselő fontos pozíciókat vesztett vasárnap körzetében. Kivéve Orosházát.

Ha az összeesküvés-elméletekkel nem foglalkozunk, akkor egy, az ellenzéki együttműködésben kitört viszály és személyes ellentétek miatt tartotta meg Simonka embere, Dávid Zoltán fideszes polgármester a dél-békési főváros, Orosháza vezetését.

Még március közepén állapodott meg a teljes ellenzék Orosházán, hogy közösen indulnak, s csak egy polgármesterjelöltjük lesz a Fidesz aspiránsával szemben. Nem más, mint a térség legismertebb és legtámogatottabb ellenzéki politikusa, a jobbikos Szabó Ervin. A civilben ügyvédként dolgozó Szabó tavaly áprilisban az országgyűlési választáson úgy szorította meg Simonkát, hogy akkor nem volt ellenzéki együttműködés.

Szabó Ervin nagyon kicsivel vesztett Orosházán

Szabó Ervin nagyon kicsivel vesztett Orosházán

Fotó: Szabó Ervin/Facebook.com

Két hónappal az idei önkormányzati választás előtt a Fetser János vezette MSZP bejelentette, önállóan indulnak. Erre szerinte több ok miatt került sor. Egyrészt, mert írásbeli megállapodás nem született a teljes ellenzéki együttműködésről, másrészt, nem tudtak megegyezni a koordinált indulásban. Végül, az MSZP szeptember elején tett előválasztási javaslatára nem érkezett válasz. Szabó Ervin egészen másként emlékszik a történtekre. Vereségét a gyávaságnak, az MSZP-nek, Fetser János kétszínűségének és a Fidesz mocskolódásainak tudja be FB-posztjában leírtak szerint.

A Fetserre vasárnap leadott 1600 szavazat töredéke elég lett volna, hogy Szabó Ervin legyőzze Simonka hűbéresét, Dávid Zoltánt. Hiszen a kettejük között lévő különbség mindössze 154 szavazat lett. Így mulathattak a fideszesek és Simonkáék vasárnap este Orosházán.

Tótkomlósi mélyütés

Mélyütés volt viszont Simonkának Tótkomlós, ahol egyik leglelkesebb kiszolgálója, Garay Rita veszítette el a polgármesteri széket és megszűnt a testület fideszes többsége is. Zsura Zoltán vezetésével egy helyi civil csapat tarolt a választáson, a kilencfős testület mindössze két fideszes jutott be.

Figyelemre méltó, hogy a tótkomlósiak kiszavazták a testületből azt a Takács Ferencet, aki helyben szembeszállt Simonkával és a Narancs.hu-n is többször bírálta a korrupciós ügyekkel összefüggésbe hozott fideszes honatyát. Simonka feltehetőleg ezért szorította őt ki a Fideszből.

Zsura Zoltán és csapata tarolt Tótkomlóson

Zsura Zoltán és csapata tarolt Tótkomlóson

Fotó: Tótkomlós Mindannyiunké/Facebook.com

Mezőhegyesi bukta

Megrendítő erejű választási vereségbe futott bele Mezőhegyesen a Fidesz polgármesterjelöltje, Simonka közeli harcostársa, Rajos István eddigi alpolgármester. Itt sokáig három polgármesterjelölt volt, miután a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. kormánybiztosa, a szomszédos Csongrád megye egyik országgyűlési képviselője, Lázár János azzal állt elő a nyár elején, hogy egy helyi nagyüzem vezetőjének kellene polgármesternek lenni a dél-békési kisvárosban.

Majd egész véletlenül „rátalált” Pap István Tiborra, a felügyelet alatt álló Ménesbirtok Zrt. vezérigazgatójára, aki korábban semmi jelét nem adta, hogy beszállna a helyhatósági választásba. Mellettük az október 13-ig regnáló polgármester, Mitykó Zsolt független színekben jelölte magát. Aztán nemrégiben Pap István Tiborral közös sajtótájékoztatóján bejelentette Mitykó, Papot támogatja, aki pedig alpolgármesteri posztot ígért neki.

Így jutottunk el október 13-hoz, amikor a Simonka támogatta Rajos és Lázár felfedezte Pap - tehát két fideszes jelölt - indult a városvezetői posztért a Ménesbirtok Zrt. városában, és Pap a voksok 88 százalékát begyűjtve nyert.

Mitykó Zsolt és Pap István Tibor

Mitykó Zsolt és Pap István Tibor

 

Saját országgyűlési választókerületében nem volt ilyen sikeres Lázár János. A fideszes Grezsa István, nagy részvétel mellett, simán veszített Márki-Zay Péterrel szemben, s ugyanebben a körzetben elvesztette a másik fontos bástyát a Fidesz, Szentest. De szegedi támogatottja, a politikailag kalandos életű Szabó Bálint is leszerepelt, a voksok 2 százalákát sem szerezte meg.

Nem jelentett hívószót

A medgyesegyházi és a mezőkovácsházi polgármesterek, Nagy Béla és Varga Gusztáv, Simonka hűséges és kipróbált emberei már nem is indultak a polgármesteri címért. Ám a közéleti tevékenységgel nem hagytak fel, mert képviselőként a testület tagjai maradtak. Persze jóval kevesebb befolyással és hatáskörrel. Nagy és Varga volt az a két ember, akik országos megrökönyödést kiváltva a dél-békési körzetért végzett munkájáért kitüntették Simonkát.

Battonyán a korábbi Fidesz által támogatott polgármester, Marjai János el sem indult, és győzött a Simonkához semmiképp sem köthető független polgármesterjelölt, Boros Csaba. A képviselő-testületi fideszes többség megszűnt. Annál is inkább, mert a korábbi öttel szenben most egyetlen kormánypárti képviselő sem került be a testületbe.

Nagy Béla kitünteti Simonkát

Nagy Béla kitünteti Simonkát

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Tehát sem, a Fidesz, sem Simonka neve nem jelentett hívószót az október 13-i önkormányzati választáson Dél-Békésben.

A súlyos bűncselekményekkel vádolt fideszes parlamenti képviselő politikai befolyása saját körzetében jelentősen csökkent.

(Címlapfotónkon Simonka György és csapata örül Dávid Zoltán orosházi szerencsés sikerének. A felvétel forrása: Simonka György/Facebook.com)

Figyelmébe ajánljuk