Miskolc

Tüntetés az igazgatóért

  • - zsip -
  • 2012. szeptember 25.

Kis-Magyarország

Szerdán este demonstrációt tartanak Miskolcon a Földes gimnázium volt igazgatójáért, akit a tantestület, a szülők és a diákok elsöprő támogatása ellenére már másodszor nem hajlandó kinevezni a város az intézmény élére.

Csütörtökön kellene döntenie Miskolc város közgyűlésének, hogy kinevezi-e Veres Pált a Földes Ferenc Gimnázium élére, vagy sem. Veres immáron másodszor is érvényes és maximálisan támogatott pályázatot adott be, ám az önkormányzat oktatási bizottsága szeptember 20-i ülésén nem támogatta az intézményt 15 éven át sikeresen irányító igazgató kinevezését, és ezt a képviselő-testületnek sem javasolta. Ahogy azt sem, hogy bárkit kinevezzen a testület – arra hivatkozva, hogy januártól úgyis az állam lesz az iskolafenntartó, döntsön ő a vezetőről. Csakhogy Veres pályázatát múlt héten az iskolában a tantestület, az alkalmazotti kör, a szülői közösség és a diákok is egységesen támogatták: a tanárok 58-0, az alkalmazottak 76-0 arányban. A másik pályázó, a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskolában ének-zenét és történelmet tanító Dávid Enikő pályázatát a pedagógusok ugyanilyen arányban utasították el. Az ellenérv az volt, hogy a pályázat felszínes, több eleme már korábban megvalósult, valamint, hogy a jelölt 61 éves, jövőre eléri a nyugdíjkorhatárt.

 


Fotó: MTI

 

Veres pályázatát most másodszorra utasította el az önkormányzat. Először júniusban mondtak rá nemet, pedig  akkor is elnyerte a tantestület támogatását (vetélytársa visszalépett, látva esélytelenségét). Akkor a képviselő-testületi döntésre válaszul a ballagáson a diákok fekete szalagot viseltek. Veres megbízatása nyáron járt le, azóta nincs kinevezett igazgatója az iskolának, jelenleg a korábbi igazgatóhelyettes, Fazekas Róbert vezeti az intézményt.

Miskolcon nyílt titok, hogy Veres azért került szembe a fideszes–KDNP-s többséggel, mert az iskola névváltoztatása ellen fellépő közösség mellé állt, amely 40 ezer aláírást gyűjtött össze a Földes név védelmében. (Földes Ferenc baloldali aktivista volt a második világháború előtt és alatt, 1943-ban az orosz frontra vitték munkaszolgálatra, ahol egy tűzharcban nyoma veszett – a szerk.) Veres, akárcsak az emiatt szerveződött öregdiák-egyesület, nem tartotta jó döntésnek az átnevezést, mert az iskola, amely a megye legjobb tanulóinak gyűjtőhelye lett az évtizedek alatt, ezen a néven érte el eredményeit. Az ellenállásnak meglett az eredménye, a városvezetés októberben letett az átkeresztelésről. Verest viszont láthatóan nem akarja ismét a gimnázium falai között látni.

Az igazgatóváltás a helyi politikai erőknek is jó terep, hogy összecsapjanak. Több szocialista képviselő részt vett a jelölteket meghallgató tantestületi értekezleten, amit a Fidesz nyomásgyakorlásnak, az intézmény megszállásának minősített. Az MSZP válaszul göbbelsi propagandagépezetet emleget, és elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz–KDNP-s többség semmibe veszi a gimnáziumhoz kötődők akaratát.

Csütörtökön tehát vagy lesz döntés, vagy nem. Előtte, szerdán 17 órakor a Földes Ferenc Gimnázium Öregdiák Egyesület békés civil demonstrációt szervez a Városház téren azzal a céllal, hogy Miskolc közgyűlése – az önkormányzat oktatási bizottságának javaslata ellenére – Veres Pált nevezze ki a Földes Ferenc Gimnázium igazgatójává.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.