Ürülék a tüdőben – így csempészik a cigarettát Ukrajnából

  • Bódisz Attila
  • 2013. július 18.

Kis-Magyarország

Főleg a szerényebb jövedelműek szívják az Ukrajnából származó csempészett cigit, melynek növekedő mennyisége garantált a trafikügy miatt. Ennek ellenére Magyarország továbbra is tranzitország a nemzetközi cigicsempészetben. Az igazi cél Németország és Anglia.

„Vegyen boltban cigarettát az, akinek pénze van rá!” – villantja meg hiányos fogazatát egy borsodi férfi az egyik cigándi bolt előtt. Aztán azt magyarázza, hogy „bolti” (értsd: trafik-) cigit csak a tehetősebb emberek vesznek, a többieknek „van más forrásuk” arra, hogy szenvedélyüket kielégítsék. Hogy honnan, arra nem hajlandó válaszolni. „Nem finánc maga?” – kérdezi gyanakodva. Miután biztosítom róla, hogy egyetlen hatóságot sem képviselek, beszédesebb lesz. Szája sarkában neki is barna színű, csempészett cigaretta füstöl. „Látja, nekem és sok más embernek csak erre futja. A legolcsóbb bolti bagónál is sokkal kevesebbe került.”

Kis haszonért nem éri meg

false

 

Fotó: MTI

Az utóbbi időben több cikk jelent meg arról, hogy az ukrán határ közelében nem nagyon számít, ki és hogyan nyerte a helyi trafiktendert, hiszen a helybeliek jó része – főleg a szerényebb jövedelműek – az olcsóbb, csempészett dohányt szívja.

A térségben mindig is hozzá lehetett jutni Ukrajnából származó, olcsóbb cigarettához – a csempészet a kilencvenes években erősödött fel, amikor a határ melletti régiókban tömegével szűntek meg a munkahelyek. Először az alacsony jövedelműek tértek át az olcsó ukrán cigikre, ezzel párhuzamosan mind többen keresve a megélhetést a növekvő fogyasztásra alapozó csempészetben. Egy korábban ezzel foglalkozó férfi a narancs.hu-nak elmondta: azért hagyta abba, mert egyre nagyobb lett a rizikó, és a határ menti kereskedelem nyújtotta minimális árréshez képest sokat lehet veszteni, ha lebukik az ember. „Elkobozzák például a járművet, amivel a cigarettát szállítják, ami eleve többmilliós veszteség” – mondja. Excsempész informátorunk hallott egészen különleges ötletekről is: ilyen volt, hogy a nagy hóesésben egy férfi az autója tetejére ragasztott több karton cigarettát, amit elfedett a rajta megtelepedett hó. A vámosok az utolsó résig átvizsgálták a járművet, ám nem találtak benne egyetlen gramm dohányt sem. Az autó aztán lépésben kigurult a határátkelő állomásról, az autós pedig csak lesöpörte a havat a jármű tetejéről, és leszedte a cigarettákat.

„A törvény szerint európai unión kívüli, harmadik országból 40 szál (körülbelül két doboz) cigarettát hozhat be hazánk területére egy felnőtt állampolgár” – közölte érdeklődésünkre Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője. Mint hozzátette, a csempészett cigaretták jelentős részét Magyarországon az ukrán zárjeggyel ellátott dohánytermékek teszik ki. A hagyományoshoz képest egyébként nagyobb veszélyt jelentenek az egészségre a hamisított cigaretták. Ezekben találtak már különböző növényi darabokat, füvet, bogármaradványokat, madárürüléket, sőt valaki komolyan vette a cigaretta koporsószeg elnevezését is, mert még szöget is tekert a papírba. Igaz, az érintett térség egészségügyi ellátásáért felelős Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórháztól kapott tájékoztatás szerint nincs tudomásuk arról, hogy a szennyezett cigaretták valakinek az egészségét közvetlenül károsították volna.

Rafkós megoldások

false

 

Fotó: MTI

A csempészek Suller Attila szerint is rendkívül ötletesek. Találtak már cigarettát pótkerékben és az autók más, üreges helyein is, de propán-bután gázpalackban, szobor, könyv és kenyér belsejében is. Az egyik legkülönlegesebb eset az volt, amikor egy 12 hengeres BMW mellett jelzett a dohánykereső kutya. A vámosok alaposan átvizsgálták a járművet, ám semmit sem találtak. Ezután vették észre, hogy a motor egyik része hideg. Ekkor szétszedték azt, és látták, hogy a hatalmas motorblokknak csak a fele működik, a másik fele üreges – ebben próbálták meg átvinni a határon a cigarettát. A NAV munkáját Záhonynál vasúti és kamionröntgen is segíti.
Lehetséges, ezért próbálkoznak egyre többen a zöldhatáron. Sokan a Tiszán valamilyen úszó alkalmatossággal – leginkább csónakkal – próbálják áthozni a határon az árut. Egy ilyen szállítmánnyal több (esetenként tíz-) millió forint értékű cigarettát is be lehet juttatni az országba. Már ha sikerül, mert a hatóság ezt a területet is kiemelten ellenőrzi. Leggyakrabban éjszaka próbálkoznak a csempészek, akiket rajtaütéskor sem könnyű elfogni, ugyanis olykor a szállítmányt is magára hagyva válnak köddé a folyóparti fák között. A munkanélküliségtől szenvedő határvidéken sokan vállalnak futármunkát is: például vonaton hozzák át a cigiskartonokat, amelyeket a záhonyi állomás előtt kidobálnak a vagon ablakán a bokorban várakozó „elosztóknak”.

Huszada illegális
Az utóbbi években csökkent a Magyarországra behozott cigaretta mennyisége. Ezt úgy mérik, hogy a szemeteskukákból gyűjtik össze a cigarettadobozokat, és azok alapján következtetnek a fogyasztási szokásokra. A GfK Hungária által elvégzett legutóbbi – 2012-es – kutatás eredménye szerint a hazánkban elfogyasztott illegális dohánytermékek aránya 4,5–5 százalék között van. A szakemberek szerint árnyalja a képet, hogy az EU néhány éve eltörölte a vízumkötelezettséget több balkáni országgal, közöttük a szomszédos Szerbiával szemben. Onnan egyre többen érkeznek, és az általuk áthozott cigaretták is a „harmadik országból származó” dohányáruk körét gazdagítják. A vizsgált városok közül magasabb arányban fogyasztják az illegális dohányt például Kiskunfélegyházán, Debrecenben vagy Szeghalmon.

 

S hogy hová kerülnek az áthozott cigaretták? Suller Attila azt mondja, a közvélekedéssel ellentétben a csempészcigi nagy része nem marad Magyarországon. Az ukrán zárjegyes, márkás cigarettának ugyanis jó piaca van Nyugaton, így rendszerint Budapest, majd valamelyik nyugat-európai nagyváros a cél. „Az Ukrajnában 250-300 forintért beszerzett cigaretta Bécsben, Münchenben vagy Londonban akár 1500 forint értékű valutáért is eladható. A csempészek számára ez az igazi üzlet” – magyarázza. Ezért is fontos a mélységi ellenőrzés, vagyis amikor nem a határon, hanem a tranzitútvonalak mentén igyekeznek elkapni a Nyugatra tartó szállítmányokat. A NAV arra számít, hogy a törvényi változások eredményeként ismét nő a csempészési kedv, de Suller Attila állítja, hogy felkészültek erre.

Észak-Magyarország a tranzitút

false

 

Fotó: MTI


„Az észak-magyarországi területek útjait továbbra is tranzitútvonalként használják a cigarettacsempészek” – mondta a narancs.hu-nak Varga Zoltán, a területileg illetékes regionális vám- és pénzügyőri főigazgatóság sajtóreferense. A szállítmányokat rendszerint Ukrajna felől próbálják a nyugat-európai országokba eljuttatni. Egyik legérdekesebb esetük is ilyen, amikor olaszokat fogtak el illegális cigarettaszállítmánnyal: a két mikrobuszban összesen 35 ezer adójegy nélküli cigarettát találtak, ezek értéke meghaladta a 25 millió forintot. Az egyik csempész gipszkartonok közé rejtette az árut, a másik az ülések helyén alakított ki rejtekhelyet.

Arra pedig, hogy a csempészek körében egyre népszerűbb a vízi útvonal, íme, két példa. Idén márciusban egy rendőrséggel közösen végzett hajós ellenőrzés során egy gyanús csónakra figyeltek fel a NAV munkatársai a Tiszán. Mint kiderült, a vízi járműben közel húszezer doboznyi, több mint 15 millió forint értékű, magyar zárjegy nélküli dohányterméket próbáltak átcsempészni a magyar–ukrán határon. A lefülelt csempészek nem akartak egykönnyen lemondani az értékes szállítmányról, támadólag léptek fel, ezért a pénzügyőröknek figyelmeztető lövést kellett leadni, mire a tettesek elmenekültek. Szintén idén ütött rajta a NAV azokon a csempészeken, akik éppen kipakoltak egy csónakot a Tisza-parton. Itt az elmenekülő elkövetők 4 millió forint értékű, kínai gyártású Jing Ling cigarettát hagytak maguk mögött.


Nálunk is gyártják illegálisan

false

 

Fotó: MTI

Tavaly novemberben és idén májusban két illegális dohányüzemet is lelepleztek Magyarországon. A szolnoki telephelyen működő „bagógyárat” román állampolgárok irányították. A magyar és román szakhatóságok közös munkája nyomán megtalált létesítményben a pénzügyi nyomozók egy komplett fermentáló (erjesztő) és cigarettagyártó gépsort, nagy mennyiségű szárított, finomra vágott fogyasztási dohányt, üres cigarettásdobozokat, cigarettapapírt, illetve kész, hamis moldáv zárjeggyel ellátott cigarettát is találtak. Egy másik szolnoki ingatlanból további, a termeléshez szükséges szárított és finomra vágott fogyasztási dohány, illetve kész, csomagolt cigaretta került elő.

A két helyszínen összesen 45 ezer karton Prugarul márkájú cigarettát, 33 ezer kilogramm aprított dohányt, 1290 kilométer hosszú cigarettapapírt, 363 ezer hamis moldáv zárjegyet és 204 ezer cigarettásdobozra való papírt foglaltak le a NAV nyomozói. Dohányipari szakemberek szerint összesen 1 millió 650 ezer doboz cigarettát lehetett volna ezekből az alapanyagokból előállítani, és ennek a mennyiségnek az értéke megközelíti az 1 milliárd forintot. A jelek szerint a bűnszervezet a törvénytelen gyártással csaknem 587 millió forint jövedéki adót és majdnem 294,5 millió forint általános forgalmi adót próbált elcsalni.

A másik ügy 2012 májusában kezdődött, amikor a NAV nyomozói egy környei telephelyen lefoglaltak két komplett cigarettagyártó sort és egy csomagoló gépsort. Mint kiderült, a berendezéseket szállító kamion Szlovákiából érkezett ukrán sofőrrel egy bolgár megrendelőhöz. A szlovák vámhatóság munkatársai ugyanakkor olyan készletet – dohányt, dohánypapírt, kartont és celofánt – foglaltak le, amelyet feltehetően ehhez a gépsorhoz készítettek elő. A szakértői vizsgálatok szerint a környei gépekkel és fémklisékkel az angol Imperial Tobacco cigarettagyár termékeit – Superkings, Classic, Regal – gyártották, de előkerültek a Vouge és az L&M márkák kliséi is.

Figyelmébe ajánljuk