Joób Márton szegedi önkormányzati képviselő letartóztatása

Derült égből

Belpol

Csupa szív, megnyerő ember, aki a családjáért él, politikai ellenfelei is becsülik – így jellemzik Joób Márton szegedi baloldali önkormányzati képviselőt és háromszoros világbajnok korábbi kenuversenyzőt. A cége azonban évi 200–300 milliós árbevétel mellett alig adózott. Július végén letartóztatták.

„Voltak azért krízishelyzetek, amikor valamiért kétségbeesett, vagy úgy érezte, önökre omlik a rendszer?” – kérdezte a 24.hu újságírója 2019 áprilisában Joób Mártontól, az akkor 36 éves és  tízgyermekes családapától, szegedi önkormányzati képviselőtől az interjú végén. „Volt olyan, hogy az egyik vállalkozásom alapját adó megrendelésem, amit hosszú évek alatt építettem fel, és a megélhetésünk fő forrása volt, egyik napról a másikra megszűnt. Pár napig eléggé magam alatt voltam, hirtelen nem tudtam, hogyan tovább, hogyan fogjuk fizetni a hiteleinket. Aztán Dóri rendezett nekem egy meglepetés születésnapi partit, összesen 80 ember várt rám a kertben, csupa barát és a gyerekeik, hihetetlen látvány volt. Ez átlendített a holtponton, amikor ezt a képet megláttam, tudtam, hogy nem fogok összetörni, és minden rendben lesz” – válaszolta Joób Márton.

 

Az ügy

Ezt a képet mostanában többször föl kell majd idéznie magának: Joób Mártont a múlt hét keddjén, a családja szeme láttára őrizetbe vették, és a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség indítványára csütörtökön le is tartóztatták hét másik emberrel együtt bűnszervezetben elkövetett csalás gyanújával. Családi házát zár alá vették. A Hit Gyülekezetét, amelynek a tagja, Botka László polgármestert, akinek az embere, megdöbbentette a büntetőeljárás híre. A Fideszt is, bár kevésbé, hiszen már tavaly ősszel tudott és beszélt is a gyanúról.

Az a vállalkozás, amelyről a tavalyi interjúban beszél a képviselő, a Műsorkalauz Kft. lehet, amelynek a feleségével együtt a tulajdonosa. Az ügyészség szerint a szórólapterjesztéssel foglalkozó cég a bűnszervezet csúcsán foglalt helyet: 2013 és 2017 vége között úgy szórólapozott négy megye területén, hogy jellemzően nem jelentette be az alkalmazottait. Költségei­nek fedezésére, illetve azért, hogy kevesebb áfát kelljen fizetnie, „három különálló számlázási láncot alkotó cégcsoporttól fogadott be fiktív számlákat”. Annak érdekében, hogy leplezzék, mi történik, a fiktív számlákat kiegyenlítették, „de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fennmaradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjének”. A gyanú szerint a család másik vállalkozása is érintett a bűncselekményben. A költségvetést összesen több mint 250 millió forinttal károsították meg ezek a műveletek. A főügyészség azt állítja, a gyanúsítottak egy része, miután megtudta, hogy vizsgálat folyik, bizonyítékokat igyekezett eltüntetni, már kihallgatott embert akartak rávenni vallomása megváltoztatására, és „terhelő adatokat tartalmazó adathordozót próbáltak meg hamis nyilatkozattal a bizonyítékok köréből kivonni”.

Az nem derült ki, hogy maga Joób Márton próbált-e bizonyítékot eltüntetni. Az Átlátszó egyik forrása szerint a képviselő a múlt hétfőn értesült arról, hogy elvihetik; „tudta, hogy baj van, több szegedi politikustól is próbált segítséget kérni, de már késő volt”. A lap a Műsorkalauz Kft. működését a nyilvánosan elérhető adatok alapján ismerteti: a vállalkozás 2012-ről 2013-ra megtízszerezte bevételét, de az anyagjellegű ráfordításai is szinte ugyanilyen mértékben nőttek. Eredmény alig volt. A következő években is a 200–300 millió forintos árbevételek mellett egyszer volt mindössze 3 százalékos eredmény úgy, hogy közben négy emberét majdnem minimálbéren foglalkoztatta a cég. Ez az, ami föltűnt az adóhatóságnak.

 

Mindent azért nem tudtak

Tavaly szeptember 30-án, az önkormányzati választási kampány végén Tápai Péter, a Fidesz szegedi alelnöke sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy információik szerint Joób Mártonnal és egyik cégével szemben a NAV „számlavásárlás” miatt vizsgálatot indított. A Fidesz akkor arra szólította föl Joóbot, hogy tisztázza magát.

„Én a sajtótájékoztatóm után beszéltem vele személyesen. Cáfolta, hogy a cégénél ilyen vizsgálat zajlana” – mondta most a Magyar Narancs kérdésére Tápai Péter, aki tavaly ősz óta önkormányzati képviselő is. Érdeklődésünkre megjegyezte, nem az ő tiszte elárulni, honnan tudott a Fidesz a vizsgálatról. Ráadásul az, ami a napokban a sajtóban megjelent az ügyről, sokkal több, mint amennyi infója a pártnak erről korábban volt. „Akkor is elmondtam, és most is: Joób Mártont a jogerős ítéletig megilleti az ártatlanság vélelme. Magánemberként jó viszonyt ápolunk, értelmes, konstruktív képviselőnek ismertem meg. Engem inkább az foglalkoztat, hogy megint egy szegedi büntetőügy a városháza környékéről: az ingyen adott parkolóbérletekről jogerős ítélet született már, a korábbi főjegyző, alpolgármester, kabinetfőnök büntetést kapott, de újrakezdődött az eljárás. Ott van Pintér Ferenc ügye, aki szintén Botka László bizalmi köréhez tartozik. A mostanival együtt ez már talán sok.”

A Fidesz szegedi szervezete hivatalosan egyelőre annyit közölt, hogy „döbbenten értesült” Joób őrizetbe vételéről, és ha a vádak beigazolódnak, a képviselőnek nincs helye a szegedi közéletben. A szegedi önkormányzat is azt közölte, „megdöbbenve értesültünk Joób Márton ügyéről, amiről semmilyen ismeretünk nem volt, és amelynek semmi köze nincs a képviselői munkájához”. A városházán remélik, az érintett tisztázza magát a vádak alól.

Az önkormányzat vezetéséhez közel álló forrásaink azt mondják, tényleg nagyon meglepődtek és tanácstalanok Joób ügyében a városházán. Az említett fideszes sajtótájékoztató után ők is megkérdezték Joóbot, zajlik-e vizsgálat valamelyik cége miatt. Ő akkor állítólag annyit mondott, hogy bár van valamilyen ellenőrzés, az csak rutinvizsgálat, nincs semmi gond. Aztán Botka csapata és az ellenzék győzött az önkormányzati választáson, Joób is megnyerte az egyéni körzetét, és a téma nem került szóba többet. Most villámcsapásként ért mindenkit a hír.

 

A „konzi” srác

A fideszes közlemény, és nyomában több újság is Botka bizalmasának nevezi Joóbot, illetve „szocialista” képviselőként említik. Az angol nyelvű Wikipedia ls ezt írja róla: „he is a politician for the Hungarian Socialist Party”. Tény, hogy 2014-ben az önkormányzati választáson egyéni körzetben az MSZP–DK–Együtt–PM–Szegedért jelöltjeként 48 százalékkal győzött. 2018-ban, az országgyűlési választáson második lett az MSZP és a Párbeszéd jelöltjeként. A tavalyi helyhatósági választáson a körzetében 56 százalékkal ismét nyert – ám a neve mellett a Botka által összehozott hattagú pártszövetségből csak az Összefogás Szegedért Egyesület logója szerepelt. Erről azt nyilatkozta tavaly, hogy bár baloldali jelölt volt, nem párttag, és a városházán – illetve, ha bekerült volna, a parlamentben – elsősorban a város ügyét szolgálta volna. Joób hagyományosan jobboldali körzetben indult, és az eredménye alapján jobbos szavazók is voksoltak rá.

„Vallásos neveltetés, nagy család: a szociokulturális gyökerei alapján inkább konzi a srác. Ennek megfelelően jó kapcsolatban volt a legtöbb fideszessel, Nemesi Pállal, a polgármesterjelöltjükkel is” – mondta erről egyik forrásunk.

Azt, hogy annak idején a Fidesz is szívesen indította volna, Tápai Péter cáfolta a Magyar Narancsnak. Ő úgy emlékszik, eredetileg inkább Joób ambicionálta, hogy a Fidesz őt indítsa.

Az Összefogás Szegedért Egyesület egyéni képviselőjét, aki a városházán család-, szociálpolitikai és sportért felelős tanácsnok is, jó csapatjátékosnak tartják. A Szegedi Vízisport Egyesület honlapjának dicsőségfalán az áll, hogy Joób Márton 2004-ben az olimpián kenu egyesben 500 méteren 7. lett, viszont négyesben háromszoros világbajnok, egyszeres világbajnoki ezüstérmes, és szintén C4-ben háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes. „A kenusok és a kajakosok között egy időben jellemző volt az oltás, cinkelés. Marci viszont azok közé tartozott, akik sosem piszkálták a kajakosokat” – mondja róla egy korábbi sporttársa.

A Joób család a Hit Gyülekezetének is számon tartott tagja. Németh Sándor vezető lelkész a Hit Rádiónak adott interjújában, amelyet a Szeged.hu idézett, szeretettel, megbecsüléssel beszélt róluk. Joób Mártonról azt gondolja, „a tízparancsolat felől nézve” példás apa és férj. Az őrizetbe vétel híre megrázta Némethet is. Tudomása szerint egy már eljárás alá vont ember terhelő vallomása alapján indult a vizsgálat. Joób István, a gyülekezet lelkésze bízik fia ártatlanságában, de most a nyugdíjazását kérte, mert ami történt, megváltoztatja a család életét. Segíteni kell a gyerekek ellátásában a menyének. Németh szerint emberségesebb lett volna, ha a gyanúsítottat behívják és úgy veszik őrizetbe, és nem hat órakor rohanják le a családot, mert így „kivégző jellege volt a dolognak”.

Akik ismerik, hasonlóképp nem mondanak rá rosszat: általános megközelítés, hogy az áfacsalás nagy bűn, aki elköveti, kerüljön börtönbe, de remélik, Marciról végül kiderül, mégsem sáros.

Joób Márton több mint nyolcezer követővel rendelkező Facebook-oldalán a legutolsó bejegyzés a június 8-i értesítés arról, hogy megszületett a házaspár 11. gyermeke. A hozzászólások zöme gratuláció, de egy álneves kommentelő sérelmezi, hogy „törlik a tolvajlásra vonatkozó hozzászólásokat”. A családnak is van oldala, a Joób Family. Az őrizetbe vétel másnapján, szerdán a képviselő felesége rövid közleményben egy időre elköszönt a követőktől, mint írja, „bizakodva abban, hogy hamarosan folytathatjuk”. A történtekre egy könnyes emotikonnal utal.

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.