Balatonszemes választ: a fideszes jelölt ellenében három független indul

  • narancs.hu
  • 2020. október 2.

Kis-Magyarország

Balatonszemes vasárnap időközi voksoláson polgármestert választ. Az előző, fideszes polgármester, Szomorú Szilárd indoklás nélkül mondott le. A Bahart Zrt. „széthordásakor” ő volt az egyetlen kormánypárti településvezető, aki nemmel szavazott. Időközben autórongálásig durvult a kampány. Helyszíni beszámoló Szemesről.

Autórongálásig durvult a választási csatározás Balatonszemesen. Legalábbis az egyik független polgármesterjelölt azt sejti, szomszédja és egyik közeli rokona autóját ezért karcolták össze (rajzoltak rá péniszt) a napokban és „irodáját sem kímélték”. Farkas Péter ezután azt írta a Facebookra hogy: „Gyűlölet, fanatizmus és politikai terror Szemesen?” Farkas, ahogy most, tavaly októberben is indult a polgármesteri posztért. Akkor 23,2 százalékkal második lett ugyan, ám nagyon lemaradt a fideszes, 8 hónap múltán lemondott Szomorú Szilárd mögött, aki 62,1 százalékkal győzött.

Gyűlölet, fanatizmus és politikai terror Szemesen? – tette fel a kérdést a Narancs.hu riportere is a helyieket faggatva. Nehéz elhinni ugyanis, hogy ekkora a tét egy 1800 lelkes községben, még ha az Balaton-parti is. Az alaphelyzet: Szomorú Szilárd június végén mondott le a polgármesterségről, melynek konkrét okát a mai napig sem nevezte meg. A „konkrét” indoka nagyjából annyit volt, hogy „elege van az egészből.”

Lemondása azért is keltett megdöbbenést Szemesen, mert korábban több cikluson át képviselő volt, nem úgy „csöppent bele” a település közéletébe. Azóta Németh Kornélné alpolgármester vezeti a községet, aki a Fidesz színeiben indul is a vasárnapi polgármester-választáson. Rajta kívül három független jelölt, Borbély János, Farkas Péter és Havasy Tamás aspirál még a település vezetésére.

Rendőrségi helyszínelés autórongálás miatt

Rendőrségi helyszínelés autórongálás miatt

Fotó: Facebook.com

Az elhíresült falu és a megoszló voksok

Az elhíresült falu vezetésére - legalábbis így titulálja Balatonszemest egy hajdani önkormányzati képviselő a 7. Mennyország söröző előtt. Ő úgy kalkulál, hogy a Fideszbe nemrég belépett alpolgármester esélyei a legjobbak, „mert aki nem fideszes, azoknak a szavazatai meg fognak oszlani a három másik között”.

Tavalky októberben is nagy fölénnyel nyert a fideszes Szomorú Szilárd, akinek a lemondásáról az a véleménye az exképviselőnek: „Nem véletlen, hogy amikor a Bahart ingatlanjainak „széthordásáról” szavaztak a balatoni polgármesterek, akkor egyetlen fideszes volt, aki nemmel mert voksolni. Szilárd két tűz közé került, a Fidesztől és korábban az MSZP-től is kapott valamit.”

És hogy miért is volna elhíresült Balatonszemes? A férfi sorolja: „A 2019-ig regnáló polgármester vejének drogügye, majd annak lehetővé tétele, hogy a déli part egyik legnagyobb kempingje helyén Mészáros Lőrincék gigaszálláshelyet építhessenek. Vagy amikor – és erről nem cikkezett a sajtó – három üdülőépületet lebontottak ugyancsak a korábbi polgármester idején és a sittjét egyszerűen csak elásták, de az ártalmatlanítási pénzt felvették. E közben perekre, meg egyéb haszontalanságokra ment el a falu pénze, meg lehet nézni, milyen állapotban vannak az utak…”

Feltűnően jól értesült beszélgetőpartnerünk a végén mégis azzal köszön el, hogy „kikerültem már régen a szemesi közéletből, undorodom is tőle, az egészségemnek se tenne jót, ha ezen idegesíteném magamat…”

A balatonszemesi part ás kikötő madártávlatból

A balatonszemesi part ás kikötő madártávlatból

Fotó: narancs.hu

Leszavaznak a pártlogóra?

Több ilyen beszédes szemesire aztán már nem is bukkanunk. Egy külföldön dolgozó szakács mondja, hogy „ez a Szemes már nem a régi Szemes, innen el kell menni”, egy középkorú hölgy arra emlékeztet, hogy „a fideszes jelölt, Németh Kornélné évekkel ezelőtt jó pénzért eladta a falunak a hajdani motokrosszpálya földjét, talán még hitelt is vett föl emiatt az önkormányzat.” De hogy ezzel mire akart utalni, nem tudjuk meg, mert nem engedi a faggatózást.

A parton azonban amatőr politikai elemzőbe botlunk egy idős horgász személyében, aki szerint „nem kérdés, a fideszesek leszavaznak a pártlogóra, a volt rendőrnek és a volt kht.-vezetőnek is vannak hívei, de így megoszlanak a szavazatok, és még Borbélyra is szavaznak majd, ha más nem, a rokonsága…”

Feljelentés-cunami

És ha már a rokonság: a volt kht.-vezetőként emlegetett jelölt, Havasy Tamás azt írta a Facebook-oldalára, hogy „Szemesen majdnem minden őslakos a másiknak rokona”. A faluban amúgy tartja magát az a vélekedés is, hogy Szomorú Szilárdnak pont Havasy feljelentgetéseiből lett elege. Az egyik helybéli úgy mondta: „Szomorú előbb kirúgta a kht.-vezetői pozíciójából, aztán Havasy feljelentés-cunamit zúdított a falura, zömmel még a Takács-idők ügyeit firtatva…” Minderről korábban a 24.hu is beszámolt.

Annál inkább nem értjük, hogy miért Szomorú Szilárd mondott le, aki egy éve 62,1 százalékot ért el, elődje, Takács József pedig csak 10,3-at. Ha már rokonok, pont Takács veje volt az, aki az országos visszhangot kiváltott drogügybe keveredett. Ő volt annak a helyi bűnmegelőzési egyesületnek a vezetője, melynek a kocsijával kábítószert szállítottak-terjesztettek. S bár Takács József nyilvánosan elhatárolódott a vejétől, sőt, valósággal kitagadta a családból, a választáson azonban ezt nem értékelték a szemesiek „enyhítő körülményként”.

A lemondott Szomorú Szilárd így kampányolt

A lemondott Szomorú Szilárd így kampányolt

Fotó: fidesz.hu

„Egyébként hajrá, Szemes!”

Takács egyébként jobb egészségnek örvend, mint az utóbbi években bármikor, ezt ő maga árulja el kérdésünkre, amikor megkeressük, azzal: hogy látja a szemesi fejleményeket immár nyugdíjasként? „Nem olyan könnyű poszt ez, mint ahogy kívülről látszik, lám, az utódom is csak 8 hónapig bírta” – így Takács József.

„Nagy a tülekedés most, de úgy gondolom, leginkább a jó fizetés miatt, meg aztán a nyugdíjszabályok is igen kedvezőek, én csak tudom, tapasztalatból beszélek most is. De mi lesz a faluval? Ez volna a kérdés szerintem. Az egyik helyi büfében nagyon jó a kávé, szoktam mondani a vezetőnek, aki most képviselő: azt mondtátok tavaly október előtt a kampányban, hogy Szemes jövője most kezdődik; de akkor így csak 8 hónapig tartott? Vagy most újrakezdődik? Kíváncsi vagyok! Egyébként nekem is mondták, lépjek be a Fideszbe, úgy jobb lesz a falunak is. De az én szememben az érték a legfontosabb, meg hogy nagybetűs embernek kell lenni, nem egy politikus emberének. Egyébként hajrá, Szemes!” – mondta a volt polgármester.

(Címlapfotónkon: Balatonszemes madártávlatból, fotó: narancs.hu.)

Figyelmébe ajánljuk