Zárt rendszer - A NER típusterméke: a Simonka-univerzum

  • Rácz Tibor
  • 2017. január 29.

Kis-Magyarország

Irányított Facebook-kommentelők, rokonok az érdekkörbe tartozó cégekben és alapítványban. Az utóbbi több mint 3 milliárd forint uniós támogatást kaszált 2015-ben, és az alapítványtól aztán jócskán kaptak megbízást a Simonka-univerzum cégei.

„Az EU nem azért adja a fejlesztési forrásokat, hogy abból néhány, a felső tízezerhez tartozó nagyvállalkozó kitömje a zsebét a csatlósai segítségével! Attól, hogy a gazdasági érdekcsoportok szolgálóiként tevékenykedő politikusok és bértollnokok inukat megfeszítve folytatják aljas rágalomhadjáratukat és aknamunkájukat, a tény az tény marad. Simi dolgozik, és nem hagyja, hogy újra lenyúljátok a pénzünket. Hajrá, Simi! Veled vagyunk!” – ilyen és hasonló hozzászólásokat kellett gyártania Simi, azaz Simonka György országgyűlési képviselő megbízottainak a politikus azon Facebook-posztjához, amelyben Simonka nekiment Gyula fideszes vezetésének. A Simonka Facebook-oldalán december elején közölt poszt kemény hangot ütött meg („tudom én, hogy a Gyula irányából fújó szelek hátterében egy jól körülhatárolható üzleti és politikai érdekkör áll, akiknek nem tetszik, hogy a dél-békésiek számára minden létező lehetőséget megpróbálok kiharcolni”), ám a netes huszárkodás után tíz nappal, karácsony előtt már tárgyalóasztalhoz invitálta Simonka a gyulai polgármestert, Görgényi Ernőt.

Mindent meglékel

Mindent meglékel

Fotó: Rosta Tibor / MTI

 

A fenti idézet Szegedi Balázs megyei önkormányzati fideszes képviselőhöz, Simonka titkárához köthető; és a másokat az uniós források lenyúlásával vádoló mondat annak ismeretében különösen érdekes, hogy az RTL Klub információi szerint az ügyészség költségvetési csalás miatt nyomoz Simonka György ellen. Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos LMP-s képviselő kérdésére ezt persze nem erősítette meg, de a sajtóban napvilágot látott információk arra utalnak, hogy a kormányzat megelégelhette Simonka aktivitását. Noha Simonka szerint ez a balhé is azon heti rendszerességű „mondvacsinált butaságok” egyike, amelyekkel állandóan támadják, a Simonka-galaxishoz köthető cégek 2015-ös eredményei minimum elgondolkodtatóak.

Simi – Pusztaottlakán, az ap­rócska dél-békési településen és a környéken nevezik így a képviselőt ismerősei – a Magyar Dinnyeszövetség elnökeként vált országosan ismertté. Valóságos céghálót alkotó vállalkozásai, amelyek korábban a tulajdonában vagy az ügyvezetése alatt álltak, mára átkerültek rokonaihoz, barátaihoz. (A Simonka-birodalommal többször is foglalkoztunk, például lásd: A kihalt zsákfalu, ahol milliomos polgármester uralkodik, magyar­na­rancs.­hu, 2014. március 11., Öngondoskodás, de szó szerint, Magyar Narancs, 2016. április 7., Megint tarolt a Simonka-hálózat, magyarnarancs.hu, 2016. szeptember 22.)

Mentorálás a legmagasabb fokon

Ezek közül is az egyik leginkább figyelemre méltó a korábban Likefest néven futó, ma már Mentor Menedzsment Kft.-ként működő vállalkozás, amely 2015-ben 1,3 milliárd forintos árbevételt ért el, és 252 millió forintos adózott eredményt könyvelhetett el. Az általában 100-130 milliós árbevétellel dolgozó, 15-30 millió forintos hasznot hozó kft. előző, 2012-es rekordja 460 milliós árbevétel mellett 132 millió forint nyereség volt. A cég ebben a két évben karmolta a legnagyobbat a Dél-Békésbe érkező európai uniós pénzekből. A tulajdonos manapság Simonka unokatestvére, Tóth Renáta, illetve Baráth Richárd, Pusztaottlaka korábbi polgármesteréhez köthető cégháló gyakori szereplője. Egyébként Tóth Renáta vette meg papíron Simonka György házát is azelőtt, hogy Simonka agrárvállalkozása, a Magyar Termés Tész Kft. tönkrement; a képviselő most havi 60 ezer forintért bérli az ingatlant Tóth Renátától.

A Likefest 2012-ben, amikor Simonka felesége is tulajdonolta a vállalkozást, a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány pályázatán 80 ezer eurót nyert el kommunikációs feladatokra – s hogy biztosan ne tévedjen nagyot az akkor egyébként Tóth Renáta által vezetett alapítvány, a Simba Hungary Kft. is indult a pályázaton. Az akkor a Likefest Kft.-vel azonos címre bejegyzett Simba Hungary tulajdonosai egyrészt Simonkához köthető magánszemélyek voltak, másrészt maga a Likefest Kft. Sőt nem sokkal a pályázati eredményhirdetést követően a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány is beszállt a jelenleg felszámolás alatt álló Simba tulajdonosi körébe.

A Likefest fesztivált szervezett, állatsimogatót nyitott az úgynevezett Dragán-tanyán, Pusztaottlaka külterületén. Idővel a menő név változott, a tulajdonosok az unalmasabban csengő Mentor Menedzsment Szolgáltató Kft. mellett döntöttek 2015 januárjában. A cég a 400 fős Pusztaottlakára érkező uniós pályázatokból százmilliós nagyságrendben kaszált, építhetett például mintegy 42 millió forintból fedett quad-pályát is a Perpusz Hungary Kft. megrendelésére. Nincs meglepetés: a Perpusz Kékessy Mihály Györgyhöz, Simonka dinnyés pajtásához köthető.

A csúcsra 2015-ben ért a Mentor Menedzsment, amikor bekapcsolódott a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulása és a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány „Kulcs egy jobb élethez” című projektjébe. A két szerveződés összesen mint­egy 1,4 milliárd forint európai uniós támogatást húzott be, méghozzá „komplex emberi erőforrás fejlesztésre”, jelentsen ez bármit is. Mindenesetre a HVG 2015 augusztusában megjelent cikke szerint a foglalkoztatás dinamikus bővítésére hivatott projekt – amely a mentorprogramoktól kezdve a sporton át az egészségügyi szűrésekig sok mindent magába foglalt – hatékonysága legalábbis vitatható volt, mivel sokszor csak a jelenléti ívek aláírásában merültek ki a képzések. Az életmódjavító program ötlete állítólag Simonkától származik; a programot ő mutatta be a helyi sajtónak, miután elnyerte rá a két szerveződés a támogatást. A program nevében kiküldött hírlevélben játékra hívták a regisztráltakat, a főnyeremény négy darab belépő volt a nyári franciaországi foci-Eb Portugália–Magyarország meccsére. A dél-békési kistérség szintjén óriási pénzzel járó program projektcége a Mentor Menedzsment volt, amelynek egyik tulajdonosa Simonka unokatestvére, Tóth Renáta.

Ám nem csak rokonok szerepelnek a történetben. Ahogyan a 168 Óra által feltárt Voldemort-ügyben a Mengyi Roland országgyűlési képviselő felségterületén eltapsolt uniós támogatásoknál, úgy Simonka György territóriumában is megjelent a Public Sector Tanácsadó Kft. E cégnek egészen 2016 novemberéig Holbok Sándor is a tulajdonosa volt. Holbok korábban Szájer József kabinetfőnöke volt, de elnökölte a felügyelőbizottságot a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-nél is. Holbok továbbá felügyelőbizottsági tag annál a GB & Partners Kockázati Tőkealap-Kezelő Zrt.-nél is, amely idén elnyerte a Magyar Export-Import Bank Zrt. 16 milliárd forintnyi tőkealapját. (Az Eximbank igazgatósági tagja Puskás András, Rogán Antal propagandaminiszter alpolgármestere volt még Rogán V. kerületi polgármesterkedése idején. A GB & Partners mögött pedig részben az a Gubicza Ágoston áll, aki Rogán első feleségének a férje, és így a nevelőapja a miniszter legidősebb gyerekének.)

Holbok minden, a Voldemort-botrányban és a dél-békési projektben érintett cégből kiszállt november 17-én, és a céget is átnevezték ANV Management Kft-re. A Public Sector 2015-ben 208 millió forintos árbevétel mellett 23 millió forint tiszta nyereséget termelt, és még abban az évben bőven nyert el hasonló tanácsadói megbízásokat Heves, Borsod és Békés megyékben több száz millió forintos nagyságrendben. A dél-békési pályázatok másik nagy nyertese a Humanitas Socialis (HS) Kft., IBS Management Közhasznú Nonprofit Kft., TOPSEC Informatikai és Oktatási Kft., Kiváló Nevelési Kultúráért Alapítvány négyesfogata, amelyek közül kettő, a HS és az IBS Management egy tulajdonoshoz, Boncsér Zoltánhoz tartozik.

A pókháló közepén

Simonka érdekköréhez sorolható a 2015-ben szintén hasító Aktív Klub Szolgáltató Kft. is, amelynek ugyancsak volt tulajdonosa Simonka felesége, ahogy az unokatestvér, Tóth Renáta is, továbbá Tóth Pálné, Simonka testvére. Az Aktív Klub 2014-es árbevétele 45 millió forint volt, a 2013-as 47 millió. Ehhez képest 2015-ben a cég 485 millió forintnyi bevételhez jutott, adózás utáni nyereségként 162 millió forintot könyvelhetett el a vállalkozás. A cég egy másik tulajdonosa Gábriel Pálné, aki a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke. És mint láttuk, az alapítvány a rendszer alfája és ómegája, ugyanis ez a szervezet az egyik legnagyobb nyertese a kistérségre kiírt uniós pályázatoknak – vagyis az alapítvány osztja ki közbeszerzéseken a pénzeket a Simonka-univerzumhoz tartozó vállalkozásnak.

Az alapítvány 2015-ben 3,1 milliárd forintnyi támogatást kasszírozott, amelynek nagyobb része európai uniós pályázatból származott. A Pusztaottlakára bejegyzett civil szervezet teljes bevétele 3,153 milliárd forint volt, míg 2014-ben ennek a töredéke, 147 millió forint. A Békés Megyei Képzési Klaszter létrehozására 95 milliót kaptak, lóistálló építésére 40 milliót, a „társadalmi egyenlőtlenségek leküzdésére”, illetve, a „Kulcs egy jobb élethez” című programra összességében közel kétmilliárd forintot nyertek el; de a „felzárkóztatást segítő életvezetési jó gyakorlatok” megvalósítására is kaptak mintegy 600 millió forintos támogatást az Európai Szociális Alapból. „A Jövőt a gyermekeinkkel építjük” „komplex területi társadalmi aktivitás” programra 757 millió forint jutott az alapítványnak. A Közbeszerzési Értesítő szerint a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány által kiírt legtöbb közbeszerzést a Holbok-féle cég mellett a Humanitas Socialis Kft., az IBS Management Kft., a TOPSEC Informatikai és Oktatási Kft. és a Kiváló Nevelési Kultúráért Alapítvány alkotta konzorcium vitte el. A Humanitas Socialis 2014-ben még nem termelt bevételt, 2015-ben már 3 milliárd forintot könyvelhetett el, 61 millió forintos nyereséggel. Így megy ez.

Figyelmébe ajánljuk