A petárdák döntöttek – nézőtéri botrány nyomán horvát összeomlás

  • - h. kovács -
  • 2016. június 17.

Kispálya

Botrányos körülmények között végződött ikszre a cseh-horvát közép-európai derbi. És erről korántsem a játékosok tehetnek.

Voltaképpen izgalmas és gólokban gazdag meccset (2-2) láttunk péntek késő délután, kora este – jellemző, hogy ezen az Eb-n először esett háromnál több (konkrétan négy) találat. A meccs nagyobb részében jobban és szebben játszottak a horvátok, kétszer is kihasználták a csehek bénázását, bár azért Perišić, pláne Rakitić gólja sem nélkülözte a magánvaló esztétikai minőséget. A kicsit kiengedő horvátok ellen negyedórával a vége előtt Rosický gyönyörű, jobb külsővel csavart passza után a csereként beállt Škoda szép (bár védhető) ívelt fejessel egyenlített. Ekkor ismét belehúztak volna déli szomszédaink, s már közel is jártak a harmadikhoz, amikor saját szurkolóik alaposan bekavartak nekik.

false

 

Fotó: MTI/EPA/CG Gunther

Ezen a ponton kell kifejeznünk értetlenségünket: hogy a fenébe tudtak bevinni az elméletileg alaposan megmotozott horvátok ilyen tömegű pirotechnikai eszközt a  Saint-Étienne-ben található Geoffroy-Guichard stadionba? A hajráig zsebben tartották petárdákat, de amikor pár perccel a lefújás előtt rohamrendőrök jelentek meg a cseh kapu (Petr Cech kapuja) mögött állomásozó horvát keménymag előtt, gyorsan elgurult a gyógyszerük.  Az események rekonstruálását cseppet sem könnyítette meg ifj. Knézy Jenő, a köztévé sportcsatornájának kommentátora, akinek meghökkentő tolmácsolásában a rendőrök megjelenésére ha nem is jogos, de logikus válasz volt, hogy a horvát ultrák két kézzel szórták a pályára az égő petárdákat. Rosszul jártak a lángoló eszközöket eltakarítani kívánó önkéntes segítők, az egyikük alá is dobott egyet az egyik vicces kedvű barom, csak remélhetjük, hogy megúszta könnyebb sérülésekkel. A bíró ekkorra természetesen már félbeszakította a meccset, de az alighanem több, amúgy egymással is (némi eufemizmussal) „rivalizáló” szurkolói csoport tagjaiból verbuválódott horvát hardcore apraja-nagyja ekkor már egymást kezdte ütni. A biztonságiak neki is láttak kiüríteni az egyik szektort (az eposzi küzdelem eldöntésébe azonban láthatóan nem akartak beavatkozni), miközben a horvát játékosok kétségbeesetten próbálták csitítani saját rettenetes táborukat, hiszen alighanem felrémlett bennük az is, hogy egy ordasabb botrány után kizárhatják őket az Eb-ről, vagy legalábbis az ellenfél kapja meg a félbeszakított meccsért járó pontokat.

A teljesen megzavarodott horvát focisták a hosszabbításban (és éppen a mezőny egyik addigi legjobbja, a szőke lófarkas Domagoj Vida hátvéd ostoba kezezése miatt) össze is hoztak egy tizenegyest, s a ki nem kényszerített hibát a cseh Necid (amúgy Dzsudzsák törökországi csapattársa) góllal büntette. Sőt, a hosszabbításból még hátralévő perceket a vérszemet kapott csehek majdnem kihasználták, s nem sok híja volt, hogy sikerüljön még egy gólt bepréselniük a többszörös sokkhatástól kába horvátok kapujába. Ezt a váratlan pontvesztést a horvát válogatott és jobb érzésű szurkolóik megköszönhetik saját idióta honfitársaiknak. Egyben ismét szomorú bizonyítékot szerezhettünk afelől, hogy ezen a felduzzasztott létszámú kontinenstornán zajlik egy árnyékbajnokság is az ultra- vagy inkább huligáncsoportok részvételével, amelyben mindenki csak veszíteni fog.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?