Filmszemle 2000: Akinek van szeme

  • Sz. T.
  • 2000. május 25.

Könyv

Február 3-8. között a Budapest Kongresszusi Központban rendezik a 31. Magyar Filmszemlét. A nyitó előadáson Mészáros Márta Kisvilma (Az utolsó napló) című filmjét, zárásként Szabó István művét, A napfény ízét vetítik, versenyen kívül, a "nem szakmai" közönség a Puskin és a Toldi moziban mustrálgathatja a termést: a versenyprogramban 24 nagyjátékfilmet, 27 kísérleti és kisjátékfilmet és 31 nem fikciós (dokumentum) filmet mutatnak be, s lesznek információs vetítések is.
Február 3-8. között a Budapest Kongresszusi Központban rendezik a 31. Magyar Filmszemlét. A nyitó előadáson Mészáros Márta Kisvilma (Az utolsó napló) című filmjét, zárásként Szabó István művét, A napfény ízét vetítik, versenyen kívül, a "nem szakmai" közönség a Puskin és a Toldi moziban mustrálgathatja a termést: a versenyprogramban 24 nagyjátékfilmet, 27 kísérleti és kisjátékfilmet és 31 nem fikciós (dokumentum) filmet mutatnak be, s lesznek információs vetítések is.

A nagyjátékfilm-versenyben három produkcióval vesz részt a Hunnia Filmstúdió (Pacskovszky József: A mi szerelmünk, Szőke András: Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele, Lukáts Andor: Portugál), kettő-kettővel a Budapest Filmstúdió (Mészáros Péter-Fonyó Gergely: A bolond gránátalmafa, Fonyó Gergely: Kelj fel Jancsi) és a Balázs Béla Stúdió Alapítvány (Fiath András: Veszett idők, Gayer Zoltán-Molnár Péter: Ponyvapotting), az összes többit más-más műhely gyártotta. Köztük olyan kicsik is, mint a Zsebcselek Bt. (Buzás Mihály: A kis utazás), a Glamour Kft. (Gödrös Frigyes: Glamour), a Kép-Árnyék Bt. (Fésős András: Balra a nap nyugszik - a fiatal filmesek pályára állításának lehetetlenül nehéz körülményei miatt egyébként Durst György felfüggesztette cége működését) vagy a Magyar Független Film és Video Szövetség (Dyga Zsombor: Gyilkosok). Az MAFSZ - MAFSZ-tag alkotók, illetve MAFSZ-gyártás és -támogatás révén - összesen 18 filmet küld a versenyprogramba, ezek összköltsége állítólag nem éri el egy magyar nagyjátékfilm átlagos gyártási költségét. Az ismertebb alkotók közül itt mutatja be alkotását Jancsó Miklós (Anyád! A szúnyogok), Deák Krisztina (Jadviga párnája), Klöpfler Tibor (El Ni–o), Sas Tamás (Rosszfiúk) és Surányi András: Film). A kísérleti-kisjátékfilmes versenyben indul többek között Gothár Péter, Szirtes András, Xantus János, Sára Juli, Pálos György, Domokos János és a decemberi 31. Budapesti Független Film és Video Szemlén nyertes Kálmánchelyi-Végh-Stefanovics trió (Úristen [at] menny [dot] hu). A játékfilmes zsűri elnöke Jeles András filmrendező, tagjai: Forgách András író, Kálomista Gábor producer, Máthé Tibor operatőr és Tóth Tamás rendező.

*

A dokumentumfilmek versenyében részt vesz többek között Ember Judit, Forgács Péter, Zelki János, Salamon András, Almási Tamás, Szőke András, Erdélyi János-Zsigmond Dezső és Dér András. A dokumentumfilmes zsűri elnöke Kéri László politológus, tagjai: Csillag Ádám filmrendező és Gelencsér Gábor filmesztéta. A filmszemle alkalmával tette közzé megalakulásának hírét a DocClub, a Dokumentumfilm Rendezők Klubja: az Almási Tamás, Dér András, Domokos János, Forgács Péter, Groó Diana, Kékesi Attila, Moldoványi Ferenc, Pap Gábor Zsigmond, Schiffer Pál és Salamon András által aláírt manifesztum szerint "a szakma presztízsének visszaállítására" törekszenek a hazai televíziókat ellepő "silányság" ellenében.

*

A filmszemle alkalmából Bajusz József gyártásvezetői, Fejér Tamás és Herskó János rendezői, Tóth János operatőri-rendezői, Madaras József színészi, valamint Fövény Lászlóné és Szöllősy Andrásné filmfőiskolai oktatói munkáját ismerik el életműdíjjal.

A szemle hivatalos internetes honlapja (www.magyar.film.hu) az aktuális információkon túl a magyar film mindenre kiterjedő internetes otthona kíván lenni, így a rendezvény végeztével is online marad, folyamatosan bővülő tartalommal.

A filmszemléhez időzítve jelenik meg a Magyar Filmintézet hatrészesre tervezett, MozgóKépTár című filmtörténeti CD-ROM-sorozatának ötödik darabja, az 1963-1998 közötti magyar játékfilmek fotókkal, filmrészletekkel, szakirodalommal illusztrált adattára.

*

Minimálisan (0,5 százalékkal) csökkenő nézőszám, jelentősen (20,5 százalékkal) növekvő jegybevétel: így lehet összegezni a hazai mozipiac tavalyi évét 1998-hoz képest. A Nemzeti Kulturális Örökség Művészeti Főosztálya (pontosabban Reichenberger János) által a forgalmazók jelentései alapján készített kimutatás szerint 1999-ben 14 millió 921 ezer néző összesen 6 milliárd 631 millió Ft-ért váltott jegyet 176 filmre. A jegyárak emelkedése az infláció mellett leginkább a vidéken is terjeszkedő, magasabb árszinttel üzemelő multiplexeknek tulajdonítható.

Az 1999-ben bemutatott filmek között 119 amerikai volt (67,6%), 35 európai (20%), 16 magyar (9%) és 6 egyéb országbeli (3,4%), az amerikai filmek közül összesen mintegy százat az InterCom és a UIP-Dunafilm hozott be, az európai filmek közül 21-et, a magyarok közül 9-et a Budapest Film forgalmazott. E három cég mondhatja magáénak az összes premier 77%-át (InterCom: 55 produkció, Budapest Film: 43, UIP: 38).

Az év legsikeresebb filmje, a Star Wars I. - Baljós árnyak 1 millió 147 ezer nézőt vonzott, akik 551 millió Ft-ot áldoztak a húsz- éves sci-fi mese előzményére. Forgalmazója, az InterCom vitte mozikba a legnépszerűbb 1999-es magyar premiert is: Sas Tamás Kalózok című vígjátékát 183,5 ezren látták, jegybevétele 74,2 millió Ft - igaz, ezt 12 hónap alatt hozta (januárban mutatták be), míg Kabay Barna CinemaStar által forgalmazott Hippolytja három hét alatt (decemberi premier) jutott 132,3 ezer nézőig és 69,4 millió Ft-ig (hasonló pályát futott Koltai Róbert Ámbár tanár úr című filmje: 1998 decemberében mutatták be, pár hét alatt több mint 140 ezren látták, amihez 1999-ben még vagy 100 ezer nézőt írhattunk hozzá).

*

Az 1999-es premierek élcsoportja:

1. Star Wars I. - Baljós árnyak

(1,147 ezer néző) 551 M Ft

2. A múmia (681 ezer néző) 303 M Ft

3. Mátrix (559 ezer néző) 275 M Ft

4. Szerelmes Shakespeare

(305 ezer néző) 127 M Ft

5. Egy bogár élete (298 ezer néző) 101 M Ft

6. Sztárom a párom (282 ezer néző) 143 M Ft

*

Az 1999-es magyar premierek:

1. Kalózok (184 ezer néző) 74 M Ft

2. Hippolyt (132 ezer néző) 69 M Ft

3. 6:3 (113 ezer néző) 41 M Ft

4. Európa expressz (57 ezer néző) 20 M Ft

5. Nekem lámpást adott...

(33 ezer néző) 11 M Ft

6. Simon mágus (18 ezer néző) 7 M Ft

7. Közel a szerelmhez (12 ezer néző) 4 M Ft

8. Egérút (9 ezer néző) 4 M Ft

9. Gengszterfilm (9 ezer néző) 3 M Ft

10. Az alkimista és a szűz (7 ezer néző) 2 M Ft

A karácsonykor bemutatott Észak, északot szilveszterig 7 előadáson 168 ember nézte meg, az októberben videón kihozott Temetést ugyanennyi előadáson 82. A Visszatérésre 5 ezren, a Cukorkékségre, a Kínai védelemre és Pattogatott kukoricára egyaránt 3 ezren voltak kíváncsiak.

Sz. T.

Figyelmébe ajánljuk