Lemez

Három a magyar jóság

Független honi kiadók albumai

  • - minek -
  • 2023. szeptember 13.

Kritika

Közeleg az Independent Label Fair 2023, a független magyar kiadók találkozása a zenerajongókkal. Ebből az alkalomból három megjelenést választottunk ki a rendkívül gazdag felhozatalból.

Niteffect: Man’s Best Friend Az idei megjelenések közül az egyik legizgalmasabb a különösen termékeny Niteffect albuma, amely valóságos óda az ember legjobb barátjához. Már a számok címei is kutyafajtákat jelenítenek meg (sőt, a kiadó névadója is egy eb), de ne gondoljuk, hogy ez kulcsot is jelent a Man’s Best Friend értelmezéséhez. Niteffect az elmúlt 17 év során mindenféle fedőneveken – IIII/IIII, Mikael Knite, Nick Otheen, Nicolas L., Sombre Consern – komoly zenei utat járt be. Az idei (kazettán, illetve digitális formában megjelent) lemez tökéletesen hozza a Niteffect-megjelenésekre régóta jellemző, izgalmasan gazdag tónusú, maximálisan melodikus és ellenállhatatlanul lüktető hangzást. Mondhatni, hogy az elérhető érzelmi és zenei töltet maximumát kapjuk, amit elektronikus hangkeltő eszközeiből ki tud csiholni az alkotó. Joggal vélhetjük, hogy ezek a szerzemények méltó folytatói, sőt betetőzői a nyolcvanas évek reménytelenül romantikus szintiwave hagyatékának, de Nit­effect valójában számtalan, akár eme időszaktól eredő, de máig eleven tradícióból merít és építi fel e nemes nyersanyagból saját jellegzetes univerzumát.

A Mudi című felütés szinte himnikus darab, túláradó szintimelódiákkal, de későbbiekben akad vidáman savazgatós (Weimaraner), hegyek felett lebegős (Leonberger), de drámaibb tónusú (Komondor) vagy a japán elektronikus zenei hagyományra kikacsintó is (Akita Chow). A zenés kutyatár nem lenne teljes néhány szállós szinti/wave (Shiba Inu) vagy éppen borongós italo/diszkó darab (Greyador) nélkül, de a zenés fajtalista így lesz teljes és kerek, elragadó és kihagyhatatlan hallgatnivaló. (Dalmata Daniel, 2023)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk