KÖNYVMELLÉKLET

Itt mindenki figyel

Dezső András: Fedősztori. Kémek és titkos játszmák Magyarországon

Kritika

A szerző specialitása, hogy olyan zárt világokról fest részletes képet, amely a legtöbb ember számára még szeleteiben sem megközelíthető: ilyen volt a magyar szervezett bűnözés 1970-es évektől zajló történetére koncentráló Maffiózók mackónadrágban, majd a kokain magyarországi szerepét az 1920-as évektől napjainkig végigkövető Magyar kóla is.

Dezső most a magyar hírszerzők, kémek és titkosszolgák világát tárja fel az 1970-es évektől egészen a nemrég kirobbant Pegasus-botrányig. Bár nem az volt a célja, hogy megírja a magyar titkosszolgálatok történetét, szükségszerűen a történeti áttekintés is helyet kap a könyvben. Megtudjuk például, hogy hány titkos­szolgálati munkát végző intézmény van Magyarországon, vagy épp azt, hogy minek köszönheti létrejöttét a Terrorelhárítási Központ (TEK), s milyen változásokat hozott az ügynökök életébe a rendszerváltás.

Nincs könnyű dolga annak, aki át akarja rágni magát az intézményi háttér működésén vagy a főosztályok átcsoportosításán. De ezeknél a szárazabb, tankönyvbe illő részeknél hangsúlyosabbak a szövevényes és zaftos sztorik. Például a Kolumbiában (Bogotában) nagylábon élő Halmi Zoltánról, aki az 1970-es években hivatalosan kereskedelmi diplomataként, kevésbé hivatalosan pedig ügy­nökként működött, majd egy idő után kettős ügynökként kezdett veszélyes játszmába; arról, hogyan figyelték meg a magyar titkosszolgálatok a 80-as években néhány évig Budapesten tartózkodó, számos nyugat-európai merényletért felelős Carlost, a Sakált. De izgalmas történeteket olvashatunk Medgyessy Péter ügynökmúltjáról és Kovács „KGBéla” életéről is, vagy arról, hogy kik és miért gyűjthettek információkat Orbán Viktorról a 2000-es évek elején.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk