2021 első negyedében kezdhetnek oltani a koronavírus ellen az EU-ban

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. november 11.

Külpol

Ennél közelebbit még az illetékesek sem tudnak mondani.

Optimista forgatókönyv szerint a jövő év első három hónapjában megkezdődhet a koronavírus elleni oltókampány az Európai Unióban - mondta szerdán Andrea Ammon, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója.

"Optimista becsléseim szerint 2021 első negyedében sor kerülhet rá, de ennél pontosabbat nem tudunk egyelőre mondani" - jelentette ki a stockholmi székhelyű EU-ügynökség vezetője az AFP-nek adott interjújában.

Egy uniós forrás a francia hírügynökségnek elmondta, hogy "2021 elején" engedélyeztethetnek egy vakcinát használatra az EU-ban.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalat hétfőn jelentette be, hogy a Covid-19 betegséget okozó SARS-Cov-2 elleni oltóanyaguk hatékonysága 90 százalék felett van az előzetes kísérleti eredmények alapján.

"Ez természetesen ígéretes" - mondta ezzel kapcsolatosan Ammon, hangsúlyozva, hogy egy "sajtóközleményről van szó egyelőre, és nem egy szakértői értékelésről, szóval még meglátjuk, hogy mi lesz a végső verdikt".

Ahhoz, hogy egy oltóanyag az EU-n belül elérhetővé váljon, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyására van szükség.

Az Európai Bizottság szerdán közölte, hogy engedélyezi azon szerződés megkötését, amely akár 300 millió adag vakcina beszerzését lehetővé teszi a Pfizertől és a BioNTechtől.

Sztella Kiriakídisz uniós egészségügyi biztos mindazonáltal szerdán úgy fogalmazott: az oltóanyag önmagában nem vet véget azonnal a világjárványnak.

"Még ha rendelkezésre is áll egy biztonságos és hatékony vakcina, továbbra is szükség lesz a szigorító intézkedésekre addig, amíg el nem tudjuk érni a lakosság jelentős részét."

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el.