30 ezer civil sebesültje és halottja van eddig a háborúnak

  • narancs.hu
  • 2024. február 24.

Külpol

Az orosz hadsereg két év alatt több mint tízezer civilt ölt és húszezret sebesített meg. Köztük kétezer gyereket.

Két éve rohanta le Oroszország Ukrajnát. A háború kezdete óta több mint tízezer civil halt meg Ukrajnában - 587 gyerek - és mintegy húszezren sebesültek meg - 1300 gyerek - az ENSZ Human Rights Monitoring Mission in Ukraine (HRMMU) adatai szerint. A valós számok ennél biztosan sokkal magasabbak, a szervezet meglehetősen konzervatív módszertannal dolgozik, ám még ez az adat is megdöbbentő.

A havonta frissülő statisztika jól mutatja, hogy a legtöbb áldozatot az első hónapokban követelt a háború, amikor az orosz hadsereg előrenyomulva módszeresen irtotta a lakosságot. Ezt követően a civil áldozatok és sebesültek száma gyorsan csökkent, ám azóta is havonta 100-200 halottal lehet számolni, a sebesülések száma ennek többszöröse. A legtöbb civil a légitámadásokban sérült vagy halt meg, de számottevő az aknák és egyéb szerkezetek okozta sérülés is, illetve az, hogy egyszerűen lelövik az embereket. A legtöbb áldozatot Donyec, Harkiv, Zaporizzsja és Herszon megyében követelte a háború.

Az aknák különösen veszélyes és alattomos eszközök, ezeknél nem is látszik szignifikáns csökkenés. A kiszórt aknákat sok esetben traktorral fordítják ki, de gyerekek is találtak már ilyen szerkezteteket játék közben. Talán soha nem sikerül aknamentesíteni az országot, de az bizonyos, hogy évtizedekig nem lehet majd egyes megyékben csak úgy kimenni az erdőbe vagy a mezőre.

A háború kezdete óta az oros hadsereg 59 kórházat és 236 iskolát rombolt le, támadás pedig 406 kórházat és 836 iskolát ért. A hosszú távú károk, beleértve az embereket, infrastruktúrát és környezetet ért veszteséget mindezeknél sokkal jelentősebb és nagyobb, generációkat tett tönkre és nyomorított meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk