34 év elteltével rájöttek, ki volt Olof Palme gyilkosa
Olof_Palme_in_1968.jpg

34 év elteltével rájöttek, ki volt Olof Palme gyilkosa

  • narancs.hu
  • 2020. június 10.

Külpol

A gyilkost akkoriban csak tanuként hallgatták ki.

Stig Enström gyilkolta meg Olof Palme volt svéd miniszterelnököt 1986-ban, jelentette be szerdán Krister Petersson svéd főügyész. Mivel Enström 2000-ben meghalt a nyomozást lezárták.

A svéd miniszterelnököt a nyílt utcán lőtték le, miután feleségével moziból ment hazafele. A gyilkos akkor elfutott a helyszínről.  A 34 évvel ezelőtti gyilkosság idején Enström maga jelentkezett a rendőrségen. Azt állította, ő volt az egyik az első aki a gyilkosság helyszínére érkezett közeli munkahelyéről. Tanúként többször is kihallgatták, de végül beszámíthatatlannak találták, mert többször változtatott a vallomásán. Ennek ellenére nem gyanakodtak rá, csak évtizedekkel később vált fő gyanusítottá. Engström kritikusa volt Olof Palme baloldali politikájának. Egyelőre nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy Enströmnek társai lehettek volna a merényletben.

A svéd rendőrség a világ egyik legnagyobb nyomozásához hasonlította az ügyet, ami csak a John F. Kennedy megölése utáni nyomozáshoz mérhető.

Az eredeti nyomozati anyagokat három évvel ezelőtt elkezdték digitalizálni és ez nagy lökést adott a nyomozásnak, több mint 22 ezer dokumentumot vizsgáltak át, 90 ezren vettek részt a nyomozásban, és 10 ezer embert hallgattak ki a gyilkossággal összefüggésben.

A rendőrséget ugyanakkor számos kritika érte a nyomozással kapcsolatban. A merénylet helyszínét például nem zárták le megfelelően e miatt pedig fontos bizonyítékok is kárba mehettek. A gyilkos fegyver sose került elő.

Figyelmébe ajánljuk