5 napos tűzszünetet és üzemanyagot kér a Hamász az összes túszért cserébe

  • narancs.hu
  • 2023. október 30.

Külpol

Heves légi és tüzérségi csapások érték hajnalban a Gázai övezetet. Dagesztánban Izrael-ellenes tüntetők rohamozták meg a repülőteret egy izraeli gép miatt.

Heves légi és tüzérségi csapásokról számoltak be hétfő kora reggel a Gázai övezet északi részén élő palesztinok, időnként pedig narancssárga lángcsóvák csaptak fel – írja a BBC. Miközben az izraeli csapatok tankokkal nyomultak be az exklávéba. A palesztin média szerint az izraeli légicsapások a gázavárosi Shifa és Al-Quds kórházak közelében lévő területeket érték.

Mindeközben olyan videók jelentek meg az X-en, amelyeken izraeli katonák láthatók, amint az izraeli zászlót tűzik ki gázai épületekre. Ezeknek a felvételeknek a hitelességét a Reuters egyelőre nem tudta megállapítani.

Vasárnap is telefon- és internetkimaradások voltak az övezet északi részén, amelyek gondot okoztak a kórházakban is. Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy ezekben parancsnoki központokat és más katonai infrastruktúrát helyeztek el.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezet északi részére
Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Folytatódtak a Katar közvetítésével zajló tárgyalások Izrael és a Hamász között – mondta a Reutersnek egy, a tárgyalásokat ismerő forrás – úgy tudni, a túszok esetleges szabadon bocsátásáról is tárgyaltak. Eszerint

a Hamász ötnapos humanitárius tűzszünetet akar, hogy segélyt és üzemanyagot engedjenek be az ostromlott Gázai övezetbe, cserébe a fegyveresek által fogva tartott összes civil túsz szabadon bocsátásáért.

Mindeközben az izraeli hadsereg (IDF) azt közölte, hogy Szíria területén található katonai infrastruktúra ellen hajtottak végre támadásokat, válaszul az onnan érkező rakétatámadásokra.

Az IDF közlése szerint több tucat Hamász-harcossal végzett az izraeli hadsereg az éjszaka. "A Gázai övezetben a terroristákkal való összecsapások során az IDF csapatai több tucat terroristát öltek meg, akik épületekben és alagutakban barikádozták el magukat." Az egyik támadás során egy repülőgép, amelyet az IDF szárazföldi csapatai irányítottak, csapást mért egy Hamászhoz tartozó épületben lévő állomáshelyre, amelyben több mint 20 Hamász-terrorista tartózkodott.

"Ezen kívül az elmúlt napokban az IDF több mint 600 terrorista célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra, több tucat páncéltörő rakétaindító állásra, valamint a Hamász terrorszervezet által használt rejtekhelyekre."

Az orosz rendőrség 60 embert letartóztatott a túlnyomórészt muszlimok lakta Dagesztán egyik repülőterén, miután több száz Izrael-ellenes tüntető rohamozta meg a létesítménytegy Izraelből érkező repülőgép miatt. A régió fővárosában, Mahacskala repülőterén készült videókon az látszik, hogy a tüntetők – többnyire fiatal férfiak – palesztin zászlókat lengetve, üvegajtókat betörve rohangálnak a repülőtér folyosóin. Egy csoport megpróbált felborítani egy járőrkocsit is, miután megérkezett egy repülőgép Izraelből. A hatóságok szerint az incidensben legalább 20 ember megsebesült, és 150 tüntetőt azonosítottak, akiket igyekeznek felkutatni. "Jelenleg a repülőtér teljes mértékben a rendvédelmi szervek ellenőrzése alatt áll" - közölte a belügyminisztérium.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk