8 év börtönre ítéltek egy fehérorosz újságírót

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 26.

Külpol

A hatóságok szerint gyűlöletre uszított, a kollégái szerint korrupciós ügyekben nyomozott.

Nyolc év börtönre ítélte egy minszki bíróság Szjarhej Szazuk oknyomozó újságírót, a Jezsednyevnyik hírportál kiadóját – közölte szerdán a fehérorosz újságíró-szövetség.

Szazukot gyűlöletre uszítással, szolgálati kötelezettségszegéssel és kenőpénzek elfogadásával vádolták.

Az újságíró-szövetség szerint viszont az 58 éves férfit „bosszúból, nagy figyelmet keltő oknyomozói cikkei miatt üldözték”.

Szazukot 2021 decemberében vették őrizetbe a hatóságok, miután átkutatták otthonát és irodáját. Kollégái szerint azért sújtott le rá a hatalom, mert korrupciós botrányok után nyomozott a fehérorosz egészségügyi rendszerben, és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hamisításokat tárt fel. A járvány fehéroroszországi megjelenésekor Aljakszandr Lukasenka elnök több nyilatkozatában alábecsülte a vírus veszélyességét.

A 2020-as elnökválasztást az ellenzék és nyugati országok szerint Lukasenka csalással nyerte meg. A voksolás után hatalmas tiltakozások kezdődtek, melyekre a rezsim egyre keményebben reagált. A hatóságok több száz embert letartóztattak, köztük újságírókat és másként gondolkodókat, az ellenzéki vezetőknek pedig szinte mindegyike kénytelen volt külföldre menekülni.

A Vjaszna emberi jogi szervezet alapítója, Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz aktivista, az idei Nobel-békedíj kitüntetettje politikai fogolynak nevezte Szazukot. A szervezet Fehéroroszországban 1344 politikai foglyot tart számon.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk